Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op zoek naar obligatierendement

Ik merk dat beleggers het steeds lastiger vinden het obligatiegedeelte binnen de beleggingsportefeuilles adequaat in te richten. Als ik beleggers spreek, hoor ik vooral de klacht dat 'veilige' Nederlandse staatsobligaties bijna niets opleveren.

Sterker nog, beleggers moeten als inflatie en vermogensrendementsheffing worden meegerekend geld meebrengen. Ook veel bedrijfsobligaties geven nog maar een mager rendement. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om het behoudende deel van een portefeuille adequaat in te richten.

  • Emerging market debt
    Ik wijs dan vaak op obligaties van opkomende markten. Eigenlijk is die term al een beetje achterhaald trouwens, want veel van deze landen hebben hun huishoudboekje een stuk beter op orde dan menig euroland. De koersen van deze obligaties zijn behoorlijk gestegen, echter het effectief rendement komt in veel gevallen nog steeds uit op circa 4,5 tot soms wel 7,5%. Nog steeds niet onaantrekkelijk. 
     
  • MKB-obligaties
    Daarnaast bieden MKB-obligaties nu kansen. Banken zijn momenteel erg terughoudend in het verschaffen van kapitaal. Daarom beginnen MKB-ondernemingen zelf met obligaties uitgeven. Met goed speuren zijn in landen als Duitsland, Oostenrijk en ook Nederland interessante leningen te vinden van bedrijven met een bewezen businessmodel. Soms door familiebedrijven met een decennialange bedrijfshistorie, een sterk bedrijfsmodel en een behoorlijke kredietwaardigheid. En met effectieve rendementen van mogelijk van meer dan 6%.

  • Opties
    Verder liggen er kansen bij aandelen met een lage koerswinstverhouding en een hoog dividendrendement, om op een relatief veilige manier een behoorlijke cashflow te boeken. Door gedekte calls te schrijven, kan bovenop het dividendrendement nog een aantrekkelijke extra cashflow worden binnengehaald.
     
  • Converteerbare obligaties
    Nog veiliger zijn converteerbare obligaties. Dat is eigenlijk eten van twee walletjes. Aan de ene kant de couponrente ontvangen en daarnaast mee profiteren van een eventuele koersstijging van de onderliggende aandelen. Immers, een converteerbare obligatie kan tegen een vaste omwisselverhouding worden omgewisseld voor aandelen van het uitgevende bedrijf. Als de koersstijging zich niet voordoet, wordt de obligatie aan het einde van de looptijd afgelost. Hierbij moet wel worden aangetekend dat de meeste converteerbare obligaties achtergesteld zijn en dat de coupon vaak wat lager is dan van een normale obligatie.

Er liggen dus nog steeds mogelijkheden voor beleggers die op een zo veilig mogelijke manier, aanvaardbare rendementen willen boeken binnen het vastrentende deel van hun beleggingsportefeuille.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links