Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opties op het nieuwe CSM

Een interessante situatie doet zich momenteel voor bij CSM (14,64 euro). Deze onderneming wil de grootste activiteit, de bakkerijproducten, verkopen. Het ‘nieuwe’ CSM is een toonaangevende speler op het gebied van natuurlijke voedselconserveringsmiddelen, groene chemische produkten en biopolymeren.

Ik denk dat er substantiële waarde opgesloten zit in deze strategische herpositionering. De overblijvende activiteiten hebben duidelijk betere groeivooruitzichten met hogere en stabielere marges. Echter, ook zonder een positieve toekomstverwachting is er momenteel voldoende ruimte voor opwaarts potentieel.

Op dit moment is de totale ondernemingswaarde (marktkapitalisatie plus netto schulden) ongeveer 1,65 miljard euro. De brutowinst (ebitda) van het nieuwe CSM is naar verwachting ongeveer 115 miljoen euro. Een redelijke waardering van acht keer de brutowinst geeft een waarde van 900 miljoen euro. Dat betekent impliciet slechts 750 miljoen euro voor de bakkerijprodukten met een verwachte brutowinst van 128 miljoen euro.

Voorzichtiger scenario
Dat zou een discount betekenen van circa 250 miljoen euro in vergelijking met eerdere gerealiseerde verkoopprijzen in de markt, eveneens in de lijn van ongeveer acht keer de brutowinst. Er staan 69,9 miljoen aandelen uit. Wij hanteren dan ook een koersdoel van minimaal 19 euro per aandeel als basisscenario.

We kunnen ook een voorzichtiger scenario hanteren, bijvoorbeeld zeven de brutowinst voor de bakkerijdivisie. Het opwaarts potentieel is dan nog steeds circa 16,80 euro (+15%) per aandeel. Deze berekeningen nemen alleen de waarschijnlijkheid van een hogere verkooprijs van de bakkerijprodukten mee dan impliciet is verdisconteerd.

Het nieuwe CSM zou in staat moeten zijn om additionele waarde te creëren door te profiteren van de structurele groei in zijn specifieke markten. De recent aangekondigde joint venture met BASF is daar een mooi voorbeeld van.
Voor beleggers is het interessant om een belang te nemen in CSM.

Opwaarts koerspotentieel
Het dividend rendement van bijna 5% is aantrekkelijk met naar mijn mening voldoende opwaarts koerspotentieel. Momenteel zijn opties goedkoop. Er kan ook een optiepositie worden ingenomen zonder initiële investering met het opwaartse potentieel in combinatie met het vermijden van een stukje neerwaarts risico.

Er kan een put*) worden verkocht in combinatie met het kopen van een call*). Het verkoopproces zal minimaal enige maanden in beslag nemen, dus ik kies uit de juni 2013 series, bijvoorbeeld de put juni 13 met de call juni 15. Deze investering bedraagt ongeveer 25 eurocent, dus winstgevend bij koersen boven de 15,25 euro per aandeel.

Bij koersen onder de 13 euro zal levering van aandelen plaatsvinden (zonder doorrol**) en realiseren beleggers een kostprijs van 13,25. Dat is bijna 10% lager dan de huidige koers. Slechts een beperkt verlies van 25 eurocent zal optreden bij koersen tussen de 13 en 15. Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk afhankelijk van de afweging tussen risico en rendementsprofiel.

*) Een optiekoper heeft het recht, en niet de plicht, om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen (call) of verkopen (put) tegen een prijs die vooraf is afgesproken (uitoefenprijs) gedurende een bepaalde periode (looptijd). De verkoper van een put optie verplicht zich de onderliggende waarde af te nemen tegen de uitoefenprijs. Let op: hiervoor moet een margin worden aangehouden.
**) Doorrollen is het sluiten van huidige optieposities en tegelijkertijd het openen van nieuwe posities met een andere looptijd en uitoefenprijzen, bijvoorbeeld om een levering van de onderliggende waarde te voorkomen.

Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven posities in CSM die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 oktober 2012 21:29
    ik heb ook de visie van Eddy Schekman gelezen en die was negatief ivm bereiken weerstand op 14,64 (bovenkant bandbreedte) en die voorzag een daling van de koers, in een stroomversnelling nog wel. Ad Nooten (boven 15,50 meer potentieel, maar dan zal er op dat niveau wel een bodem moeten worden gevormd) en Nico Bakker (ongeveer dezelfde visie) zijn genuanceerder,positiever dan dhr.Schekman in elk geval. ABNAMRO spreekt mbt de samenwerking met BASF over een interessante ontwikkeling. Ik denk (omdat ik dit fonds al lange tijd volg en in mijn portefeuille heb) vooralsnog dat de visie van dhr.Van der Schenk een goede kans heeft om uit te komen. Ik zal zijn advies dan ook zeker opvolgen, mede gelet op het geringe bedrag dat zal moeten worden geïnvesteerd. Wie niet waagt, die niet wint,toch.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links