Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het blijft regenen

Het weer is echt pet in Nederland, het blijft maar regenen. Mijn Beurstwin uit Marbella was over en hij was er juist blij mee, hij had het gemist. Maar nu hij weer terug is naar het zonnige zuiden hopen wij natuurlijk gewoon dat de zomer eindelijk begint, met lekker luieren in de zon en in de avond een BBQ.

Maar ook op de beurs regent het spreekwoordelijk de afgelopen week. Net nu het allemaal wat beter leek te gaan, kregen we slecht nieuws over:

  • Spanje
  • Griekenland
  • de economie in de Verenigde Staten

Nu was dat laatste voor mij geen echt nieuws, want er kwamen al tijden geen heel goede berichten over de Amerikaanse huizenmarkt. Niet echt gek als de banken vol met panden zitten. Zie bijvoorbeeld dit bericht

Vastgoed blijft moeilijk hoewel ik het toch ook een goede hedge vind tegen hyperinflatie. Veel beter dan dat waardeloze goud dat gemakkelijk van u afgepakt kan worden. Maar los daarvan geloof ik ook dat u gewoon wat goedkope aandelen moet inslaan.

Neem nu BAM. De koers staat dichtbij een koopsignaal in de Twindicator. Ik heb het aandeel in de crisisportefeuille zitten. Deze portefeuille heeft het overigens heel leuk gedaan in een heel korte tijd terwijl het een langetermijnidee is.

Air France-KLM zat ook in diezelfde portefeuille, maar dit aandeel viel officieel niet onder onze criteria. Vandaar dat we nu we de sprong van vorige week hebben gezien ook lekker onze winst pakken. Dit ondanks dat het technisch gezien mogelijk nog verder kan herstellen.

TomTom kocht ik omdat ik er een overnamekandidaat in zag voor een bedrijf als Apple. Ook ik zag in dat Apple niet graag met de techniek van Google wilde werken.

Maar nu ze via de zijdeur gebruikmaken van TomTom is het niet meer nodig om dit bedrijf over te nemen. Ik zou daarom en omdat het fundamenteel veel beter gaat met dit bedrijf toch afscheid willen nemen van dit aandeel. Mijn fantasie is er uit.

De commodityprijzen zijn aan het dalen en we hebben in de Twindicator een mooi pullbacksignaal. U moet dus short met een korte stoploss. Als het wel omhoog gaat, krijgt u ineens een koopsignaal. Als u dit een te gevaarlijk spel vindt, kunt u ook kijken naar aandelen die erg commodity-gerelateerd zijn.

Bijvoorbeeld Caterpillar, dat graaf- en grondverzetmachines produceert en levert aan veel mijnen. Ik heb dit aandeel als ik het me goed herinner eerder genoemd als short.

De olieprijs is ook een commodity dat op vraag en aanbod reageert. Dus als de economie wegzakt zal de olieprijs nog verder dalen en dat is dan ook in de termijnprijzen verwerkt.

Nu dacht en denk ik nog steeds dat de olieprijs wel genoeg gedaald is. In dit licht is het ook goed te zien dat de spread tussen Brent en Crude weer langzaam maar zeker aan het verdwijnen is.

Mijn beurstwin speelt hier al tijden op in in zijn Carefund. Dit is een van de redenen dat hij het weer goed doet. Dit soort pairtrades kunt u als particulier bijna niet doen en dus bent u automatisch veroordeeld tot een fund.

Mocht de olieprijs nu blijven dalen - nogmaals: ik denk van niet - dan is het goed om naar de oliewaarden (oliebedrijven) te kijken en er een te zoeken die u dan kunt shorten (door bijvoorbeeld een turbo short te kopen).

Een aandeel waar ik al eerder ritjes in maakte is Exxon. Als de koers nog iets daalt (onder de 81,50 dollar) krijgen we een shortsignaal in dit aandeel.

Dus oliewaarden zijn tricky om nu long te gaan maar de banken blijf ik goedkoop vinden.

Ik koop liever bankaandelen dan de nog relatief hoge oliefondsen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. k2es 25 juni 2012 13:07
    Die stelling klopt niet. De grote banken maken veel winst, zolang ze geen blunders begaan zoals bij Kervel, zodat het eigen vermogen weer toeneemt. Maakt een bank steeds verlies, dan is het natuurlijk een ander verhaal. In het recente verleden, voor de crises, werden ook al honderden miljoenen euro's winst ineens in de stroppenpot gedaan door b.v. ABNAmro alleen al, op die manier konden ze hun belastbare winst naar believen vergroten of verkleinen. Dus er is niets nieuws onder de zon als zij op bepaalde beleggingen moeten afschrijven, dat gebeurt al tientallen (zo niet honderden) jaren, er zullen altijd mensen of bedrijven etc. zijn die failliet gaan, dat gebeurt ook in zeer goede tijden.
  2. [verwijderd] 25 juni 2012 16:44
    Het hoeft slechts ter kennisgeving uiteraard niet de hele tijd op een plek te blijven regenen, dus bijvoorbeeld niet de hele tijd in de Eurozone (met name niet in de lidstaat in de vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen, ooit in de wereld als stichters van New York om zijn handelsgeest, godsdienstvrijheid, tolerantie en zuinigheid bekend staande, maar inmiddels helaas als het land met de hoogste schulden per inwoner, dus hoger dan een gemiddelde Griek in de lidstaat Griekenland die geen torenhoge hypotheeklasten heeft, of Amerikaan, Nederland, waar uiteraard de heer Wilders in de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Eurocrisis

    - welke euro als gezamenlijke munt of ‘commodity’ of munteenheid is ontstaan om het simpele voldongen feit dat de toenmalige politieke vertegenwoordigers van de betreffende lidstaten in de Europese Unie anders dan bijvoorbeeld de lidstaat Engeland, waarvan de toenmalige politieke vertegenwoordigers niets van een continentale muntunie zonder politieke afspraken moesten hebben, in Maastricht en Lissabon in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeenkwamen om het voortaan met een gezamenlijke munt in een muntunie zonder politieke afspraken beter te doen, waardoor een lidstaat als Nederland transportland in de verdragen van Maastricht en Lissabon na de ondertekening door de respectievelijke politieke vertegenwoordigers het recht had gekregen om zonder gedoe met barrières als grenzen en devaluaties bijvoorbeeld gekoelde vrachtwagens met tulpen in de Eurozone van hot naar her, dus bijvoorbeeld naar Griekenland te rijden, wat voor de economie van bijvoorbeeld de lidstaat Nederland en de lidstaat Griekenland niet verkeerd geweest kan zijn,

    hoewel het met de kennis van nu in de Eurozone slechts het wachten kon zijn op het door de politieke vertegenwoordigers van de lidstaten niet voorziene uitbreken van een brand respectievelijk branden vanwege oververhitte motors op niet door politieke afspraken bewaakte momenten met het gevolg van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand als deze brand niet op tijd door de in de Eurozone 24 uur per dag paraat staande deskundige brandweer geblust wordt,

    met zijn ophitsend scorende oneliners die in strijd zijn met artikel 1 van de grondwet van Nederland over godsdienstvrijheid en het niet toestaan van discriminatie verontwaardigd verongelijkt in naam van de vrijheid klaarstaat om tussen de te voeren de klok naar het nul terugzettende godsdienstoorlog met 1,2 miljard met het vingertje als zondebok aan te wijzen te verketteren Moslims, oorlog met de uitsluitend baantjes inpikkende met het vingertje als zondebokken aan te wijzen te verketteren Midden- en Oosteuropeanen van de lidstaten in Midden- en Oosteuropa, burgeroorlog met de met het vingertje als te verketteren ‘linkse kerk met dure hobby’s’ aan te wijzen andersdenkende zondebokken in Nederland alsmede oorlog met het vingertje als te verketteren hoofdkantoor in Brussel van de Europese Unie aan te wijzen zondebok

    tussen de bedrijven door als mogelijk nieuwe minister-president paraat staat om de kar met gelijkgestemde enthousiaste volgelingen na de barre tochten door de woestijn in naam van de vrijheid naar het door de heer Wilders in ongrondwettelijk verontwaardigd verongelijkt wat af scheldende en verketterende eigen volk eerst, regel is regel oneliners beloofde land of heilstaat met een hoog apart hek omheen voor de gelijkgestemden te leiden)

    of rondom de kwesties banken en vastgoed, waarover nu juist vanmorgen op

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    respectievelijk

    fd.nl/ondernemen/531192-1206/zuidas-v...

    en

    fd.nl/economie-politiek/928437-1206/e...

    in zeer positieve zin werd bericht, wat in de Eurozone slechts ter kennisgeving op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand in een aaneenschakeling van krediet-, banken- en schuldencrises die de suffering people in de Eurozone teisteren niet gelijk helemaal verkeerd hoeft te zijn, maar misschien is dit niet zo, wie zal het in de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand voor een eventuele vrije val van de euro zeggen.

  3. [verwijderd] 25 juni 2012 17:49
    Dè oplossing: de Eurozone wordt 1 (één) keizerrijk onder keizer Wilders al dan niet geassisteerd door de in naam van de vrijheid vanuit een kronkelende weg van een inktzwart bos waarin geen hand voor ogen te zien is permanent dominant verongelijkt verontwaardigde inktzwarte ongrondwettelijke oneliners dominant te verketteren heer Brinkman,

    die bij het uittreden uit de partij van de permanent dominant verongelijkt verontwaardigde heer Wilders op de televisie tegen het Nederlandse publiek ongeveer zei wat het grootste andersdenkende deel van Nederland reeds een paar jaar dacht en reeds op straffe van verkettering in scorende oneliners van de dominant met oneliners scorende partij van de heer Wilders naar voren heeft gebracht;

    andersdenkende Nederlanders die graag van het warme weer in bijvoorbeeld de lidstaten Griekenland, Portugal of Spanje willen genieten, kunnen dit in de mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande brand na een doorstart van de muntunie zonder politieke afspraken zonder enig gedoe van een vrije val van de Euro, politieke afspraken en grenzen of wat dan ook, in de voormalige Eurozone in de betreffende provincies van het betreffende keizerrijk doen.
  4. [verwijderd] 25 juni 2012 18:03
    quote:

    FrancisFox schreef op 25 juni 2012 14:48:

    Technisch zouden banken gigantische winsten moeten maken, kijkend naar de spread tussen betaalde en gevraagde rente. Dat het verschil opgesoupeerd wordt door logge instellingen, grote bonussen en sponsoring van allerhande vreemdigheid betekent niet dat het er slecht gaat...
    Francis, bedenk wel dat naast een stukje winst die spreads ook dienen ter compensatie voor het deel van de leningen dat niet wordt terugbetaald. Wat dat betreft zijn de spreads dus misschien wel veel te klein..
  5. [verwijderd] 25 juni 2012 18:44
    Een vriend van me werkt al jaren voor Yacht en is een groot deel van zijn tijd gedetacheerd bij Rabo, ING en Aegon. Je wil de verhalen niet weten, "warm houden van de stoel", "aanwezigheidsgeld", In feite is bv de ING nog steeds de oude postbank, met een verouderde IT en ambtenaren mentaliteit. Voor Aegon geldt hetzelfde, zeer verouderd personeels bestand die tegen alle verandering zijn en elke innovatie tegen houden. De Rabo is nog het meest vernieuwend en een organisatie zoals het zou moeten.
  6. [verwijderd] 25 juni 2012 19:45
    Ik bedoel slechts ter kennisgeving

    “(…)of rondom de kwesties van de banken- en vastgoedsector, t.a.v. welke sectoren nu juist vanmorgen op

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    respectievelijk

    fd.nl/ondernemen/531192-1206/zuidas-v...

    en

    fd.nl/economie-politiek/928437-1206/e...

    bleek dat het niet de hele tijd op een plek hoeft te regenen, aangezien over beide sectoren in de Eurozone, met name gelet op de onrust waarvan Nederlandse banken dus profiteren, dit uiteraard voor zover enige bank van onrust kan profiteren, in zeer positieve zin werd bericht(…)”
  7. [verwijderd] 26 juni 2012 14:52
    Is het met de huizenmarkt in de VS wel zo slecht gesteld als Cees Smit denkt? Idd. foreclosures liepen in mei op; moeilijk te zeggen of er sprake is van een nieuwe trend omhoog.
    Twee andere feiten zijn een stuk meer geruststellend: 1. de huizenprijzen lopen op. De mediane prijs is nu $ 182.000 (mei, zie ook realtor.org) t.o.v. $ 160.000 aan het begin van dit jaar. De Shiller-index loopt ontzettend achter!! 2. het aantal nieuw verkochte huizen is in mei eveneens flink gestegen.
    Een van de problemen lijkt dat het aanbod van huizen niet beantwoordt aan de vraag. Die leegstaande huizen wil ook 'niemand' hebben. De prijzen van de andere woningen lopen daardoor op. Idd. dat maakt het er voor banken niet makkelijker op. Het aantal short sales neemt wel toe. De banken en de huizenbezitters laten het er niet langer op aankomen: verkopen als het huis nog wel wat waard is (zie artikel op www.realtor.org).

    GW

    GW

    GW
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links