Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valutadriehoek

Na een tweede keer een eu(ro)forische opening op maandag gezien te hebben krabt valutaland zich weer achter de oren met de gedachte; “Dat ging wel heel rap naar beneden”. Nu is het zo dat dalingen best interessant zijn om te kopen maar dan is het wel de bedoeling dat de koersen stijgen na het koopmoment.

Vandaag onderzoeken we de verhoudingen tussen de euro, dollar en yen om te kijken of we een conclusie kunnen trekken. We beginnen bij het begin, de EUR/USD, en we kijken daarbij naar de parameters van de correctie die vorige week een officiële start kende.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Opwaartse correctie
De krul opwaarts die we begin deze maand zagen heeft gisteren een reversal dag om de oren gekregen. Das niet zo mooi, maar om een reversal bar te kunnen maken dient wel eerst een hoger punt gerealiseerd te worden. Daarmee is de opwaartse correctie een stap verder gekomen en is na de hogere bodem een hogere top gemaakt. Uitzoomen heeft in dit geval zin omdat het proces in relatie wordt gebracht met het proces waarin het zich afspeelt.

Nog steeds een correctieve stijging dus, die binnen de grenzen beweegt die daarvoor gesteld zijn.  Deze beweging is op 1 juni gestart, hetgeen ook zegt dat beide maandagen waarop de verkoop werd ingezet daarna plaatsvonden en dus voldoende geabsorbeerd worden om de correctie intact te laten. Dat is één kant van het verhaal, want de EUR/USD worstelt met het verleden en wel met de oude bodem die nu weerstand biedt. Zolang koersen boven ongeveer de 1,2550 blijven noteren is het proces van correctie dus nog steeds het scenario dat we volgen.

Met de conclusie dat de correctie nog intact is verleggen we de blik naar de USD/JPY. De vraag hierbij is of dat de dollar nou krachtig is of dat de euro zijn kracht begint te tonen.  Het antwoord moet uit de yen komen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Pullback
Hierin zien we dat de oude weerstand op 78 inmiddels tot nieuwe steun is verworden en dat met het stijgen van de dollar vorige week, de korte termijn neerwaartse trend is geslecht.  De huidige daling is dan ook een pullback die eventueel tot een hogere bodem moet leiden wil de bodem gevestigd zijn.

Dat werkt dus voorlopig even in het voordeel van de EUR/USD, maar wanneer de hogere bodem er is zal dat niet veel helpen. Dan hebben we dus bevestiging nodig van een stijgende beweging in EUR/JPY dat uitsluitsel moet geven over de potentie van de EUR/USD. Als er ook een stijging in het vat zit bij de EUR/JPY dan geldt dat we geen last zullen hebben van een stijging van de USD/JPY en zal blijken dat de yen de zwakste broeder is. 

De EUR/JPY toont ons het volgende beeld. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Reversal bar
In feite is dit ook een worsteling met het verleden op de korte termijn met een reversal bar op maandag.  Een bodem uit het verleden houdt nog even het deksel op de pan zo vlak boven de 100. Er is in de RSI wel een start gemaakt met de correctie en het is nu wachten op de breuk van de korte termijn trend.

Aangezien de EUR/JPY in ieder geval terug is gebroken boven de meest recente bodem is naar mijn idee ook hier goede kans op een opwaartse koersbeweging, maar daartoe dient wel  de 100 gepasseerd te worden voor de bevestiging daarvan. De RSI zegt ons dat dit proces in werking is gezet.

De conclusie van deze driehoeksanalyse luidt als volgt. De euro is bezig te corrigeren ten opzichte van de dollar en de yen, maar dient daartoe enkele weerstand te overstijgen. Er is dus iets meer nodig om de vlam in de pan te doen slaan. Dat de correctie is gestart moge duidelijk zijn aan de hand van de RSI-ontwikkeling in beide grafieken  waar de euro in voorkomt. Meer potentie volgt zodra de yen verzwakt.  

Korte termijn trend gebroken
Wat nieuw is, is de constatering dat de USD/JPY zijn korte termijn trend heeft gebroken en dat daar een hogere bodem tot de meest waarschijnlijk mogelijkheden behoort. Bij een verder verzwakken van de yen middels een stijging van de USD/JPY ziet het er naar uit dat dit de boost kan geven voor een stijging van EUR/JPY boven de 100 hetgeen naar mijn idee gepaard zal gaan met een verdere stijging van de EUR/USD naar niveaus boven de 1,28. 

Zo zien we maar weer dat de blik verleggen naar grotere processen dan waar de focus in de media op dit moment op heeft zijn nut heeft. Verrassend genoeg  zijn we aan het bouwen aan een opleving die zijn kracht uit de verzwakking van de yen moet halen. Het klopt dus dat we nog niet overtuigd zijn van de kracht van de euro, en dat de dollar hardnekkig is waar het gaat om willen versterken.

Verschuiving
Maar dat de yen de zwakste broeder voor de komende maanden dreigt te worden mag een welkome verrassing heten waar we het nu nog niet over hebben in de media. Indien en wanneer de stijging van de euro er komt en we vinden dat het niet veel beter gaat met Europa, kan dat wel eens zijn oorsprong hebben in de verschuiving van de balans in het nadeel van de yen.

Tijdens een online seminar op dinsdag 26 juni om 20:00 zal Technisch Analist Gökhan Erem zijn visie op de markt geven. Inschrijven kan door middel van deze link.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 juni 2012 11:44
    Geachte leden,

    Hierbij nodig ik u uit voor het online seminar: Eurocrisis, de risico’s en de kansen op de valutamarkt.

    De valutamarkten zijn volop in beweging (Valt de euro? Kunnen de Verenigde Staten hun schulden terugbetalen?) Dit biedt beleggers kansen: maar welke? In een online seminar geeft Technisch Analist Gökhan Erem zijn visie op de markt. Hij wordt bijgestaan door Barry van der Laan, hoofd IG Markets Nederland.

    In dit seminar gaat Gökhan Erem ondermeer in op;
    • Wat gaat er met de euro gebeuren? Omhoog of omlaag?
    • Wie is de sterkste en wie is de zwakste in valutaland?
    • Zijn er alternatieve valuta waar we naar moeten kijken?
    Aan de hand van real-time koersen worden live de verschillende verhoudingen tussen de munten tegen elkaar afgezet en de mogelijkheden voor de korte middenlange en langere termijn afgewogen en besproken.

    Tijdens het seminar worden fundamentele en technische zaken besproken en bent u in de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen zullen zoveel mogelijk tijdens de uitzending worden behandeld. Vragen die niet de uitzending zullen halen worden beantwoord door Geert-Jan Nikken die als moderator zal optreden.

    Indien u nu al verzoeknummers heeft vragen wij u deze vooraf in te sturen opdat uw vragen integraal onderdeel kunnen zijn van dit online seminar.

    Dinsdag 26 juni 2012, van 20:00 tot 21:00 uur.

    Klik hier om u aan te melden:
    www.onlineseminar.nl/IEX/Seminar.aspx...

    Hoogachtend,

    Niek den Tex
    Publisher
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links