Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall 25 mei 2023: AEX eindigt 0,2% hoger dankzij chippers

Slotcall: Nvidia redt onze beursdag

Koerssprongen van meer dan 5% komen we zelden tegen in de AEX, maar vandaag waren chipaandelen niet aan te slepen, na een verpletterende kwartaalupdate van Nvidia en vooral de zonnige visie op de impact van AI op de techsector. Ze redden daarmee de spreekwoordelijke meubelen, want veruit de meeste aandelen noteerden in het rood.

ASMI eindigde 8,6% hoger, indexzwaargewicht ASML kreeg er 5% bij en Besi steeg 7,6% in waarde. Besi tikte zelfs even €100 aan.

Ook fintechbedrijf Adyen (+1,9%) was in trek. Maar daarmee hebben we alle stijgers wel gehad, want de rest koerste zuidwaarts. 

Diverse waarde-aandelen, zoals Ahold Delhaize, Unilever en Heineken, stonden onder druk. Maar ook zorgtechnologieconcern Philips en techinvesteerder Prosus wisten beleggers niet te overtuigen. De grootste daler was DSM, waarover later meer.

Ook in de Midkap stond een aandeel te stralen met een koersstijging van 8%: AMG, dat profiteerde van een koersdoelverhoging van Citi.

Ook AI-fantasie bij Applied Materials

Wordt 'AI' wat 'internet' was aan het begin van deze eeuw? Sommige bedrijven hoeven het woord maar in hun persbericht te noemen en de koers spuit omhoog.

Een bedrijf waar zeker AI-fantasie in zit, is Applied Materials. Dit bedrijf gaat geheid van de AI-boom profiteren, want voor AI-chips kunnen fabrikanten niet om de meest geavanceerde apparatuur van het bedrijf heen. Ook de vraag naar chips voor wat eenvoudiger toepassingen als auto's en IoT-apparaten zal ontegenzeggelijk flink toenemen, en daarvoor zijn de machines van Applied eveneens essentieel.

Maar maakt dit het aandeel ook koopwaardig? Het antwoord van techanalist Ivo Breukink vindt u in deze analyse, exclusief voor abonnees van IEX.

 

DSM-Firmenich kan uitrookprocedure beginnen

De grootste daler in de AEX was vandaag DSM Firmenich (-4%), dat met de verkoop van 6,7 miljoen bestaande aandelen het lieve sommetje van €733 miljoen heeft opgehaald.

Het speciaalchemiebedrijf wil de opbrengst gebruiken om via een uitrookprocedure ook laatste aandelen in handen te krijgen die nog niet waren aangemeld bij de samensmelting met het Zwitserse Firmenich. Het gaat om bijna 4% van de stukken.

Fed-notulen: grote verdeeldheid over rentebesluit in juni

Vlak na de verhoging van de federal funds rate met 25 basispunten, begin deze maand, was de markt vrij zeker van zijn zaak. De kans dat de Fed bij het volgende rentebesluit op 14 juni op de pauzeknop zou drukken werd ingeschat op een Noord-Koreaans percentage van 98,1%. Maar zoals ik toen al waarschuwde kan het tij gauw keren. En dat is nu het geval.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group is de kans op een pas op de plaats inmiddels geslonken naar 58%. De kans op een verhoging met nog eens een kwartje wordt ingeschat op 41%.

De verdeeldheid wordt gevoed door de notulen van de vorige vergadering die gisteravond naar buiten kwamen. Hieruit bleek dat de beleidsmakers van de Fed unaniem achter de laatste renteverhoging stonden, maar van mening verschilden over de vraag wat te doen op 14 juni: de rente handhaven of toch verder optrekken. Enkele duiven vonden het welletjes geweest. Maar er waren ook haviken die vreesden dat het zonder extra rentestap onacceptabel lang zou duren voor de inflatie zou terugkeren naar de gewenste 2%.

Op Barron's toonde Jospeph Davis, global chief economist bij Vanguard (de tweede vermogensbeheerder ter wereld) zich afgelopen week een duidelijke havik. Vaak wordt verlekkerd gekeken naar 1967, toen de Amerikaanse economie een zachte landing maakte nadat de Fed de rente na een reeks verhogingen omlaag had gebracht, ondanks dat de inflatie boven de 2% was uitgekomen. Het BBP daalde dat jaar van 6% naar 2,7%.

Maar Davis wijst erop dat dit slechts een pyrrusoverwinning was. Later kwam de klap alsnog: binnen een jaar raakte de economie weer oververhit. In 1969 was de inflatie boven de 6% uitgekomen en was de federal funds rate noodgedwongen opgetrokken tot maar liefst 9% (en later nog veel hoger). En die recessie? Die kwam er alsnog.

Om een nieuwe Great Inflation te voorkomen, zou de Fed de rente tot boven het huidige inflatieniveau moeten optrekken en ook lange tijd zo houden, adviseert Davis. De huidige rente zit daar nu ook net boven (inflatie is net onder de 5% gedoken). De 'neutral rate' - het tarief waarbij de economie noch wordt gestimuleerd, noch beperkt - van 2,5% is volgens hem ook een procentpunt te laag. En verder moet de arbeidsmarkt volgens hem beter in balans zijn om een loon-prijsspiraal te voorkomen.

VS op 'rating watch negative'

Een ander hot issue in de VS is het schuldenplafond, dat met rasse schreden dichterbij komt. De Republikeinen en Democraten overleggen al wekenlang koortsachtig over ophoging van het plafond – voor inmiddels de 79e keer. Komen ze er niet uit, dan is het geld op en dreigt een shutdown en in theorie ook een default, al zullen ze het waarschijnlijk niet zo ver laten komen.

De druk om tot een oplossing te komen neemt ondertussen steeds verder toe. Vandaag zette Fitch de VS op 'rating watch negative'; een signaal dat de kredietwaardigheidsbeoordelaar wanbetaling inmiddels als een optie beschouwt. Deze stap moet wordne beschouwd als een waarschuwing: de AAA-rating blijft voorlopig nog in stand, maar als de VS na 1 juni een betalingsverplichting mist, kan die zomaar worden verlaagd.

Transparantie HAL laat te wensen over, dus pakken we zelf de rekenmachine

Terwijl holdings als Sofina en GBL steeds opener zijn geworden richting beleggers, laat de transparantie bij HAL te wensen over. De investeringsmaatschappij deed in het eerste kwartaal enkele overnames, maar het blijft gissen hoeveel geld daarvoor is neergeteld. Daarom is analist Niels Koerts zelf maar aan het rekenen geslagen. In zijn analyse vindt u een schatting van de waarde van alle deelnemingen én leest u wat dit betekent voor het koersdoel en advies.

Oproep: heeft u vragen voor de IEX BeleggersPodcast?

Het is alweer bijna vrijdag. En dat betekent dat er weer een hagelnieuwe IEX BeleggersPodcast wordt opgenomen, waarin ook vragen van lezers aan bod komen.

Heeft u iets interessants dat u wilt voorleggen aan beurswatcher Arend Jan Kamp en analist Niels Koerts, laat dan een berichtje achter in de comments, onderaan dit artikel.

Podcast live bijwonen?

Wist u trouwens dat u binnenkort zelf een uitzending van de podcast live kunt bijwonen - en wel op de IEX Beleggersdag? Op 30 juni is het zover. Die dag maken ook zeer interessante sprekers hun opwachting, onder wie Jos Benschop, head of technology bij ASML en de CEO's van Pharming, Alfen, Fastned en Heijmans. Het wordt een dag vol inspiratie, dus mis het niet!

Meer informatie over de IEX Beleggersdag vindt u hier.

Wall Street: Nasdaq schiet omhoog

Wall Street ligt er verdeeld bij. De Nasdaq gaat als een speer en ook de S&P 500 heeft de wind in de zeilen. Maar de Dow (met weinig techaandelen) staat 0,5% in het rood: hier staat alleen Microsoft overtuigend hoger.

Nog altijd geen witte rook over het schuldenplafond. Maar wel een kwartaalupdate van Nvidia, en wat voor een. De fabrikant van grafische chips verpletterde de analistenverwachtingen en voorspelde een recordomzet voor het lopende kwartaal van $11 miljard, terwijl Nvidia nooit verder kwam dan $8,3 miljard. CEO Jensen Huang verwachtte te profiteren van de opmars van AI.

Hierop explodeerde de koers van Nvidia met 27% richting een all-time high. Om een idee te krijgen: hiermee is in één klap meer dan $200 miljard extra marktkapitalisatie bijgekomen, een bedrag dat tussen heel Shell en ASML in zit.

Minder florissant verliep de dag voor cloudbedrijf Snowflake (-18%), dat de omzet weliswaar sterk zag stijgen, maar minder dan analisten hadden verwacht. Bovendien was het verlies in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar toegenomen naar $226 miljoen, tegen $166 miljoen een jaar eerder.

BBP en Chicago Fed-index vallen mee

Het belangrijkste macrocijfer was een tweede raming van de groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal. Dit  was een meevaller. Het BBP blijkt met 1,3% op kwartaalbasis te zijn gegroeid, waar aanvankelijk nog was uitgegaan van 1,1%. Wel is nog altijd sprake van een vertraging, want in Q4 werd nog een groei van 2,6% gemeten.

Een andere opsteker was de stijging van de Chicago Fed National Activity-index, van -0,37% in maart naar +0,07% in april. Als de index in de plus staat, duidt dat op een bogengemiddelde groei.

Rentes in slaap

Nauwelijks beweging aan het rentefront. Alleen in Groot Brittannië gaat de lange rente als een malle.

De brede markt

  • De AEX eindigde 0,1% hoger. Daarmee mogen we een lange neus trekken naar de Duitsers (DAX -0,1%), Belgen (Bel20 -0,8%) en Fransen (-0,3% voor de CAC40). Een techzware index heeft zo zijn voordelen.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zet een daling in: de paniekbarometer daalt met 2,2 punten naar 19,58 punten. Nog wel net onder de grens van 20 punten.
  • Wall Street koerst als volgt: S&P 500 +0,5%, Dow 30 -0,5% en de Nasdaq +1,4%.
  • De euro daalt met 0,3% en noteert nu 1,0718 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Ook de goudprijs daalt: een troy ounce kost nu $1.944,11: 0,7% minder dan gisteren.
  • De olieprijzen krijgen een stevige knauw. Voor een vat Brent en WTI wordt maar liefst 3,3% minder betaald dan gisteren.
  • We zien ook rode koersen bij bitcoin: de cryptomunt staat 0,4% in de min en noteert $26.247,21.

Verder op het Damrak

Herstelrally Azerion, chip in trek, AMG verzilvert positief rapport Citi en DSM in de touwen.

 

  • Shell (-2,2%) had last van de gestegen gedaalde olieprijs.
  • Lucas Bols (-4,9%) wordt fors afgestraft voor de jaarcijfers (het drankenconcern heeft een gebroken boekjaar). De omzetstijging vlakte af en de marge stond onder druk.
  • JDE Peet's zal 15,3 miljoen aandelen die het bedrijf op de plank heeft liggen, intrekken. Maar dit liet beleggers koud: de koers eindigde nagenoeg onveranderd.
  • Azerion mocht na een vette plus van 25% op woensdag vandaag nog eens 15% koerswinst bijschrijven.
  • Fastned zag de koers gisteren met 9% kelderen en speelde vandaag nog eens 2% kwijt. Mogelijk heeft de forse koersdoelverlaging van Berenberg daarmee te maken.
  • Accsys daarentegen weet zich met een plusje van 2% enigszins te herstellen van de koersval van 6% van gisteren.
  • Aalberts was gisteren de gebeten hond met een koersverlies van 8,5% na cijfers, maar blijft vandaag redelijk liggen.
  • Op de lokale markt valt vooral de koersexplosie van Onward Medical van 16,7% op na een positief artikel in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Nature over een hersenimplantaat dat zou helpen om het loopvermogen van dwarslaesiepatiënten te herstellen.

Adviezen

Een stevige koersdoelverhoging voor AMG en een advies- én koersdoelverhoging voor Air France KLM

  • AMG: naar € 60 van € 56 en kopen - Citi Research
  • Air France-KLM: naar € 1,60 van € 1,25, en advies omhoog naar Houden van Verkopen - Sanford C. Bernstein & Co
  • Fastned: € 45,00 van € 55,00 en kopen - Berenberg
  • SBM Offshore: naar € 17,50 van € 19,00 en kopen - ING
  • Eurocommercial Properties: naar €24 van €22 en houden - Berenberg

Agenda vrijdag 26 mei: PCE en Fed kijkt mee

Morgen staan twee events van betekenis op de rol: het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan en de persoonlijke inkomens en PCE-inflatie in de VS.

Dat laatste cijfer wordt door de Fed nauwlettend in de gaten gehouden. De kern-PCE daalde vorige maand van 4,7% naar 4,6%. De verwachting is dat het cijfer verder daalt naar 4,5%.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Beerbaron 25 mei 2023 19:13
    2e vraag voor de podcast: hebben jullie bij IEX al een goede manier gevonden om als kleine belegger in money market funds of korte termijn staatspapier te beleggen, als alternatief voor de 1% die je op je spaarrekening krijgt? Lijkt me typisch iets voor een beleggingswebsite om dit uit te zoeken.
    Dank en groet,
    Bart
  2. SBMD 25 mei 2023 19:14
    Vraag voor de podcast:
    Afgelopen podcast behandelde jullie al een vraag over welke opleiding je het beste kan volgen om een aandelenanalist te worden. Mijn vraag in het verlengde hiervan, zouden jullie eens een (premium) artikel kunnen schrijven waarin jullie toelichten hoe jullie een bedrijf waarderen inclusief berekening?
  3. hansepans 25 mei 2023 20:01
    Hallo, ik lees vaak in jullie adviezen, dat 3 procent in een bepaald fonds (hoog risicotolantie) van je portefeuille acceptabel is.
    Voor kleine beleggers, ongeveer € 75.000 betekent dit wel dat je heel veel fondsen in je aandelen portefeuille hebt.
    de model portefeuille's van IEX bevatten maar 6 verschillende fondsen. Betekent dit dat dat fondsen zijn die minder hoog risico hebben.
  4. speedy0070 25 mei 2023 20:02
    Ja het AI verhaal kan zogezegd niet op. Zou maar niet te hard van stapel lopen, alles staat nog in de kinderschoenen. dus kan nog wel een tijdje duren. Ware fantasie om de beleggers zoet te houden. totdat .......ja het kan fout lopen iemand had eraan gedacht? Dat zeggen ze je niet de oelewappers. Zou maar rustig afwachten welke limieten china oplegt en kijken of amerika iets gaat doen aan zijn begroting. Banken ook in de gaten houden. dividendjes zijn klein en het loont tegenwoordig haast de moeite niet om in een bedrijf je poen te steken. 6.5% pakken op spaargeld ja hoor dat kan maar dus niet in europa! Je hoeft alleen maar 10% belasting te betalen over de interest. Stabiele munteenheid bij een stabiele bank. wat wil je nog meer? Het geld moet minimaal 1 jaar vast staan. is de enigste verplichting. Dus zoals men ziet zijn er andere mogelijkheden zoals de beurs met minder risicos.
  5. Oradur 25 mei 2023 20:31
    Voor de podcast: De chippers lopen aardig op (met name ASMI en BESI in NL) is het al tijd om wat winst te pakken een bekende belegger zij ooit: "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful."

    Of moet je het anders interpreteren en nu toch instappen (heb zelf al postitie in ASML en BESI) maar ben fearful om nu wat ASMI op te pikken of BESI bij te kopen

    Hoe kijken jullie hier tegenaan
  6. Zitzak500 25 mei 2023 21:51
    2 vragen voor de podcast;

    Hoe gaat een aandelen inkoop in de praktijk in z'n werk? Wie koopt de aandelen in? En van wie worden die aandelen gekocht?

    Hoe werkt een eindveiling? Soms zie je dat er nabeurs/ op de eindveiling wel 50% van de dagomzet wordt verhandeld. Welke partijen handelen dan? En tegen welke koers gebeurt dat? (En waarom kan dat?)
  7. forum rang 4 boll 25 mei 2023 23:30
    quote:

    Oradur schreef op 25 mei 2023 20:31:

    Voor de podcast: De chippers lopen aardig op (met name ASMI en BESI in NL) is het al tijd om wat winst te pakken een bekende belegger zij ooit: "Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful."

    Of moet je het anders interpreteren en nu toch instappen (heb zelf al postitie in ASML en BESI) maar ben fearful om nu wat ASMI op te pikken of BESI bij te kopen

    Hoe kijken jullie hier tegenaan
    Nvidia is één van de weinige chippers die zich ontrekt aan de malheur binnen de sector.

    De hype rond AI vind ik al een woordkeuze waarbij ik denk:Oppassen.

    ASMI heeft onlangs een omzet waarschuwing afgegeven en Besi presteert al een jaar ondermaats.
    De absurde koersstijgingen vind ik bizar en staan niet in verhouding tot de prestaties van beide.

    Vanuit fundament houd ik me afzijdig maar het zou me niet verbazen als de koersen nog wat meer worden gehyped.
  8. Flowinvestor 26 mei 2023 08:30
    Vraag voor de podcast aan Niels Koerts. Allereerst, ik ben een groot fan van de show, complimenten! Jij belegt onder ander in Deutsche Telekom. Op dat aandeel wordt op dividenduitkeringen een hoop Duitse dividendbelasting ingehouden. Dit is een probleem met veel beleggingen buiten Nederland (waar je het makkelijk terug kan vragen). Als je het compounding effect doorrekent van deze "dividendlekkage" is dat enorm. Hoe ga jij hiermee om in je beleggingsbeslissingen? Of heb jij een goede manier om dit terug te vorderen? Dank en succes met de show.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.