Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX kalmpjes hoger, genoeg kansen voor beleggers op rendement

Ook in rustige beurstijden valt er genoeg rendement te behalen

De onrust rond bankaandelen is zeker nog niet weggenomen, vooral enkele regionale banken in de VS blijven onder druk staan, maar ook verzekeraars hebben het momenteel lastig op de beurs. 

Dat hangt samen met het langzaam leeglopen van de kredietbubbel: het tijdperk van ultralage tot zelfs negatieve rentes is voorbij en dat raakt ook de verzekeraars. 

Een recent uitgekomen rapport van de Fed maakt duidelijk dat ook bij deze sector de voorspelbaarheid van de balans afneemt. En financiële markten houden nu eenmaal niet van onzekerheid. Werkstudent gezocht! 

IEX.nl is op zoek naar een enthousiaste werkstudent voor de redactie voor minimaal 16 uur in de week. Heb je affiniteit met de financiële markten, ben je taalkundig sterk en wil je komen werken voor het leukste mediabedrijf van Nederland in hartje Amsterdam op Beursplein 5? Lees hier dan snel verder.  


 

Dan nog even dit 

De discussie of er wel of geen recessie komt dit jaar, woedt nog volop. De meningen zijn sterk verdeeld, duidelijk is alleen wel dat het nog niet zo ver is. De Amerikaanse economie groeit nog redelijk, de eurozone moest het met een marginale toename van de economische groei van 0,1% doen over het eerste kwartaal. Marginaal, maar nog wel een plusje. 

Wellicht dat de koperprijs uitkomst weet te bieden. Immers, die is zeer gevoelig voor de economische activiteit.  

Echt florissant ligt de koperprijs er momenteel niet bij, zo blijkt uit bovenstaande grafiek, maar tegelijkertijd ook niet dramatisch. Enkele jaren geleden, tijden corona, noteerde de futures koperprijs nog op $2,35.

Heropening van de maatschappij leidde tot een prijsstijging tot $4,75 (piek) en de huidige koperfuture schommelt daar netjes tussenin zo rond de $3,75. Allicht net als de aandelenmarkten: tussen hoop en vrees. 

Dan nog even dit II 

Het inflatiespook lijkt langzaam onder controle te worden gebracht door de centrale banken. Althans, 'peak inflation' is voorlopig een gepasseerd station. En dat is uiteraard welkom nieuws voor zowel bedrijven, beleggers als consumenten. 

Echter, de verwachtingen voor de langere termijn voor inflatie zijn volgens consumenten nog niet bijster gunstig. Er wordt gerekend op een jaarlijkse inflatie voor de komende jaren van 3,2%. De hoogste stand van de afgelopen twaalf jaar. 

Nu lijkt 3,2% relatief bescheiden, zeker voor consumenten die de afgelopen jaren prijsstijgingen in de double digits te verwerken kregen, maar dit is nog altijd ver af van de 'gewenste' 2%. Of er überhaupt zoiets bestaat als een 'gewenst inflatieniveau' is een andere discussie. 

Damrak 

Het gaat allicht wat ver om de financiële markten momenteel als slaapverwekkend te beschouwen, maar de actie is veelal toch ver te zoeken. De beurzen kabbelen wat voort, individuele uitschieters daargelaten. 

De industriële productie over maart in de eurozone daalde ten opzichte van februari met een pijnlijke 4,1% versus een daling van 2% verwacht. Desondanks rekent de EC op een economische groei van 1%, waar eerder werd uitgegaan van 0,8%.

Beleggers zijn duidelijk op zoek naar nieuwe impulsen en dat lijkt momenteel de grootste boosdoener: echte triggers om tot actie over te gaan ontbreken en de beurzen bewegen vooral zijwaarts. 

De blik toch maar even op het Damrak richtend: wederom een stabiele, prijshoudende markt die beleggers niet aanzet tot handelen. Herstellende koersen van de verzekeraars - ondanks de hierboven gemelde zorgen over de balansen - terwijl de rest van de in de AEX opgenomen fondsen aardig rond hun slotkoers van afgelopen vrijdag bewogen, met uitzondering van Prosus. 

Binnen de AMX profiteerde Alfen van een upgrade van advies en koersdoel, terwijl Galapagos en OCI wat van het eerder verloren terrein konden terugwinnen. Kijken we nog even naar de AScX: Brunel daalde stevig, maar ex-dividend, enkele andere zwakke fondsen als CM.com, Ebusco en PostNL hervatten hun weg omlaag, terwijl er aardige winsten werden geboekt door onder meer de vastgoedfondsen Vastned en Wereldhave. 

De AEX sloot 0,4% hoger op een stand van 756,18 punten. 

Top drie stijgers/dalers 

aex
Bron: IEX.nl

GBL

De IEX Beleggersdesk kijkt niet alleen naar de Nederlandse beurs, ook op Euronext Brussel staan tal van aandelen genoteerd die voor beleggers interessant kunnen zijn, danwel worden. 

Eerder vandaag is er bij IEX Premium een analyse verschenen van GBL, een Belgische investeringsmaatschappij à la HAL Holding. De Belgen noteren inmiddels op een forse discount versus de intrinsieke waarde. De Beleggersdesk denkt er het zijne van: 

SBM Offshore

Het in de midkap opgenomen SBM Offshore kampt al langere tijd met desinteresse van beleggers, ondanks dat de toeleverancier een uiterst aantrekkelijk dividendrendement biedt. 

Uiteraard vallen er wel enkele redenen aan te geven waarom het aandeel niet bij beleggers op de radar staat. Waarom, en of dit wel terecht is, komt aan de orde in een update van de IEX Beleggersdesk

B&S Group

Groothandelsconcern B&S Group is 2023 zeker niet slecht van start gegaan en behaalde een autonome omzetgroei van ruim 12%, dit vooral dankzij prijsstijgingen. Desondanks waagt het concern zich niet aan een winstprognose voor dit jaar en dat valt tegen. Een update

Fondsmanagers versus quants 

Er zijn tal van beleggingsstijlen, voor elke belegger wat wils. Uiteindelijk draait het uiteraard om het behaalde rendement. De vraag is of actieve fondsmanagers erin slagen de benchmark te verslaan, of dat zogeheten quant traders toch een slimmere strategie hanteren. 

Buy& hold werkt uiteraard het beste in periodes waarin de financiële markten gestaan oplopen en dat is dit jaar - na een bliksemstart - niet langer het geval. De meeste indices bewegen vooral zijwaarts.

Niet prettig voor fondsmanagers, maar quants weten hier wel raad mee. Hoe dat precies zit, wordt uit de doeken gedaan bij IEX Premium. En voor beleggers die op zoek zijn naar manieren om wat rendement te behalen uit trading, bevat dit artikel een slimme tip


IEX modelportefeuilles blijven de markt outperformen  

De drie modelportefeuilles van IEX doen het aanmerkelijk beter dan hun benchmarks. Beleggers die graag inspiratie op willen doen, de portefeuilles op de voet willen volgen en óók een duidelijke outperformance willen behalen, lees hier meer

Toegang tot de IEX Modelportefeuilles, fundamentele analyses van circa 200 beursgenoteerde fondsen, tal van uitgebreide achtergrondartikelen en interviews met ceo's vergen een lidmaatschap.

Bent u nog geen Premium lid en wel op zoek naar uitgebreide fundamentele analyses en achtergrondinformatie?  U kunt IEX Expert geheel vrijblijvend drie maanden voor slechts €24,95 uitproberen.

Dat is een eenmalige korting van 67%

Wall Street 

Ook in de VS zijn beleggers amper tot actie te bewegen. De Empire State index daalde echt hard tot - 31,8, maar de relevantie van die index is maar beperkt. Regionale banken in de VS mochten een aardige winst bijschrijven, maar de kou is zeker nog niet uit de lucht.

Autobouwer Tesla (- 1,2%) lag zwak, mogelijk nog op het nieuws dat het concern vrijwel alle in China verkochte auto's moest terugroepen. Verder staat Newmont (+ 1,2%) in de belangstelling nu het definitief branchegenoot Newcrest inlijft voor circa $18 miljard. 

Op het slot van Europa noteerde de Dow Jones vlak, de S&P 500 won 0,1% en de Nasdaq steeg met 0,4%. 

Rentes 

De rentes kropen wat omhoog vandaag, zonder het spektakel dat wij enkele malen eerder dit jaar zagen. Een tienjaarsrente van circa 3,5% zoals in de VS, Spanje en het VK begint aardig op een 'normaal' niveau te geraken, al ligt dat nog steeds ver onder het inflatieniveau.  

rente
Bron: Reuters

Brede markt  

Weinig spektakel ook op de brede markt, al nadert de Japanse Nikkei met rasse schreden de grens van 30.000 punten, overigens nog ver verwijderd van zijn all time high (afgerond: 40.000 punten, bereikt in de jaren tachtig). 

Kleine plussen en minnen op de meeste Europese beurzen, de VIX kalft verder af, de olieprijs laat een marginaal herstel zien na wekenlang dalen en goud houdt vooralsnog nipt stand boven de $2.000. 

aex
Bron: IEX.nl

Het Damrak   

 • Aegon (+ 3,4%) voerde bij de verzekeraars de koppositie aan, dit na wekenlange koersdruk op de verzekeraars  
 • Prosus (+ 4,8%) liftte mee op een flink hogere koers van zijn significante belang in Tencent 
 • Shell (+ 0,4%) profiteerde maar mondjesmaat van een weer opverende olieprijs 
 • Alfen (+ 5,5%) liep vandaag flink op dankzij een koopadvies en stevige koersdoelverhoging van een zakenbank 
 • Flow Traders (+ 0,8%) dreigt in een winterslaap te belanden nu de financiële markten vooral zijwaarts bewegen   
 • WDP (+ 1,1%) lag er net als de rest van het beursgenoteerde vastgoed positief bij vandaag
 • B&S Group (+ 1,9%) kwam vanochtend met een kwartaal-update die twee gezichten kende 
 • Brunel (- 5,2%) noteerde vandaag €0,55 ex-dividend per aandeel, hiervoor gecorrigeerd resteerde er een bescheiden minnetje  
 • Pharming (+ 1,4%) heeft de kater van de licht tegenvallende Q1-cijfers weggespoeld en mocht een nieuwe grootaandeelhouder verwelkomen 
 • Op de lokale markt komt later deze week Euronext (- 1,1%) met cijfers en gezien de sterk teruggevallen handelsomzetten hoeft daar vermoedelijk weinig van te worden verwacht 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl)  

pharming

Agenda 16 mei

00:00 B&S Group - Jaarvergadering
00:00 Signify - Jaarvergadering
00:00 InPost - Cijfers eerste kwartaal
04:00 Industriële productie - April (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - April (Chi)
07:00 Vivoryon - Cijfers eerste kwartaal
08:00 Werkloosheid - Maart (VK)
09:00 Arcadis - Ex-dividend
09:30 Economische groei - Eerste kwartaal 1e raming (NL)
09:30 Consumptie huishoudens - Maart (NL)
09:30 Internationale handel - Maart (NL)
10:00 Maandrapport - IEA (Fra)
11:00 Economische groei - Eerste kwartaal 2e raming (eur)
11:00 Handelsbalans - Maart (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - Mei (Dld)
13:00 Home Depot - Cijfers eerste kwartaal (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - April (VS)
15:15 Industriële productie - April (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Maart (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Mei (VS)
18:00 Euronext - Cijfers eerste kwartaal
22:00 Cisco - Cijfers derde kwartaal (VS) 


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 10:55 Uitstekende cijfers Flow Traders
 2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel
 3. 24 apr Plannen voor beurs-exit Allfunds mogelijk van de baan

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links