Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen

Pullback moet eerdere uitbraak bevestigen
Beeld: iStock

Het cijferseizoen loopt op zijn einde, maar er zijn deze week toch nog enkele boeiende publicaties. Voor Nederlandse beleggers zijn onder andere PostNL, ASMI en Just Eat Takeaway interessant. De ogen zullen verder gericht zijn op de macro-economische cijfers uit de VS op woensdag en vrijdag.

Hoewel de beurzen de afgelopen weken per saldo niet veel reageerden op de individuele bedrijfscijfers, zorgden vooral de inflatiecijfers ervoor dat de beurzen de laatste week wat onder druk kwamen te staan. De vrees dat de rente voorlopig hoog zal blijven, maakt dat beleggers wat geld van tafel haalden.

'Gezonde' pullbacks

De technische plaatjes zijn door de toegenomen verkoopdruk op korte termijn wat verzwakt. Herstelbewegingen worden afgebroken en uitbraken teruggegeven. Toch oogt het beeld voor de langere termijn zeker nog niet slecht. Als we wat verder uitzoomen, valt goed te zien dat we momenteel te maken hebben met 'gezonde' pullbacks naar oude uitbraakniveaus.

AEX index: weerstand kan dienen als springplank

De Nederlandse beurs heeft vanaf oktober vorig jaar een sterke periode achter de rug, maar de opgaande trend is onder druk komen te staan.

De AEX-index was begin dit jaar opwaarts uitgebroken door een belangrijke weerstand rond 730 punten. Hiermee werd een groot bodempatroon opwaarts afgerond.

De huidige correctie brengt de index terug richting deze oude toppen, die nu kunnen terugkeren als nieuwe steun. De voormalige weerstand kan dan als springplank gaan dienen voor een stijging richting hogere koersniveaus (met rood ingetekend).

Zolang de index boven de 730 punten beweegt, is de dus nog sprake van een positief technisch langetermijnbeeld. 

Koersontwikkeling AEX

 

DAX index aarzelt wat

Ook de Duitse beurs lijkt wat te aarzelen op korte termijn. Dit zou bij de-DAX index, net als bij de Nederlandse beurs, een terugtest kunnen opleveren van de voormalige weerstand. Rond 14.550 punten wachten de voorliggende koerstoppen die nu terugkeren als steunzone.

De vorming van een nieuwe hogere koersbodem boven de voormalige weerstand zal het positieve beeld bevestigen. Daarna kan de opmars worden voortgezet richting nieuwe hoogtepunten boven de top van eind vorig jaar.

 

S&P 500 index: wat minder overtuigend herstel

De brede Amerikaanse S&P 500 index, heeft de afgelopen maanden een minder overtuigend herstel laten zien dan de Europese beurzen. Toch heeft de index de langetermijn dalende trend weten te verlaten en een eerste hogere koersbodem kunnen vormen.

De huidige aarzeling brengt de index terug naar het niveau waar de index de dalende trend heeft verlaten. Ook dit geldt als een pullback-beweging waarbij de oude weerstandslijn kan terugkeren als nieuw steungebied.

Vanaf de oude dalende toppenlijn zou de index moeten opveren en een nieuwe hogere koersbodem kunnen vormen. Hiermee zal de eerdere uitbraak worden bevestigd en een stijgende fase worden ingezet richting hogere koersniveaus. De index mag hiervoor uiteraard niet terugzakken onder de oude weerstandslijn.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 mei Eindelijk tijd voor de kleintjes? 27
 2. 06 mei Langetermijnschade bij crypto's beperkt 35
 3. 29 apr Weinig reden tot zorg 39

Gerelateerd

Reacties

102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 27 februari 2023 08:51
  Eigenlijk maakt de richting niet zoveel uit, als het maar beweegt waar je op kan handelen, maar de praktijk is meestal wat bewegingen bij de opening en daarna een zijdelings verloop tot Amerika gaat openen of wanneer er gereageerd wordt op bepaalde gebeurtenissen.

  We gaan het zien.
 2. forum rang 7 Unimog 27 februari 2023 09:37
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 27 februari 2023 08:51:

  Eigenlijk maakt de richting niet zoveel uit, als het maar beweegt waar je op kan handelen, maar de praktijk is meestal wat bewegingen bij de opening en daarna een zijdelings verloop tot Amerika gaat openen of wanneer er gereageerd wordt op bepaalde gebeurtenissen.

  We gaan het zien.
  Met wat meer afstand heb je daar minder last van
102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links