Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken nemen de markten op sleeptouw

Banken nemen de markten op sleeptouw
Beeld: iStock

Banken nemen de markten op sleeptouw. Zo wist ING in de afgelopen maanden een koerswinst van bijna 50% te realiseren, en Van Lanschot Kempen bleef daar niet bij achter. ING en Van Lanschot deden het ruim twee keer zo goed als de AEX.

Deutsche Bank ging nog harder met een sprong van ruim 60%. Op Wall Street was het iets minder spectaculair met winsten van 25% tot 35%. 

Nu het cijferseizoen op gang komt, is het goed naar de financiële sector te kijken. Amerikaanse banken die afgelopen dagen met cijfers zijn gekomen, hebben miljarden aan voorzieningen genomen, rekening houdend met een recessie.

Ook de verwachting dat ECB de rente minder snel zal gaan verhogen is goed nieuws voor Europese banken.

 Bodemvorming in de bankensector

Technisch zie ik een proces van duidelijke bodemvorming in de bankensector: ik wees er medio november al op dat de bankensector bezig was uit te bodemen, na een matig beursjaar. Bovendien valt over vrijwel de gehele linie op dat bankaandelen outperformen, dus beter presteren dan andere fondsen. Dit wijst erop dat banken de rest van de markt op sleeptouw nemen.

Daarom vandaag de langetermijnplaatjes van ING, Van Lanschot, Credit Agricole, Deutsche Bank, Bank of America en Morgan Stanley.

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.


ING biedt mooi plaatje

ING heeft oude top net onder €11 gebroken. Sindsdien is er rond €11,01 (van 16 december 2022) een hogere bodem gevormd. Hiermee verbetert het technische plaatje. Opwaarts heeft ING ruimte tot weerstand €14,00 (top van 11 februari 2022). De steun ligt op €11,01.

De stijgende 200-dagenlijn van ING wijst op een positieve technische conditie.

De sterke B.O.B.-lijn (blauwe lijn) van ING stijgt ook, en suggereert betere prestaties vergeleken met de rest van de markt.

Aandeel ING koers

Van Lanschot Kempen op weg naar weerstand

Van Lanschot Kempen is technische verbeterd, nadat een koerstop gebroken is. Eerder al had Van Lanschot Kempen een hogere koersbodem weten te vormen. Naar boven komt er ruimte vrij richting 27,05 (top van 1 oktober 2021). Bij een eventuele doorbraak onder steun 21,10 (bodem van 23 december 2022) treedt een verzwakking op. 

Na een uitbraak boven weerstand 27,05 wordt 28,10 het volgende opwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult opwaarts. Dit wijst op een verbetering in de technische conditie.

De nog vlakke B.O.B.-indicator suggereert dat Van Lanschot Kempen net bijblijft bij rest van de markt.

Aandeel Van Lanschot Kempen koers

Deutsche Bank verbetert technisch prima

Deutsche Bank heeft eind 2022 een koerstop gebroken. Het aandeel had al de neerwaartse fase gebroken en rond €9,68 (van 16 december 2022) een hogere koersbodem op de grafiek achtergelaten. De technische conditie verbetert en de correctieve fase is voorbij.

Opwaarts komt er ruimte vrij richting €14,64 (gevormd op 11 februari 2022). Bij een daling onder steun €9,68 (bodem van 16 december 2022) zou het beeld bij Deutsche Bank verzwakken.

De 200-dagenlijn van Deutsche Bank krult opwaarts. Dit duidt op een verbetering in de technische conditie.

De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Deutsche Bank beter begint te presteren dan de markt.

Aandeel Deutsche Bank koers

Credit Agricole heeft dalende fase afgeschud

Credit Agricole heeft zowel de dalende trend als een oude weerstand rond €10 gebroken, waarmee technische verbeteringen zijn opgetreden. Credit Agricole kan nu oplopen richting weerstand €14,27 (top van 11 februari 2022). Steun ligt rond €8,09 (bodem van 15 juli 2022).

Bij Credit Agricole draait de 200-dagenlijn opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische conditie.

De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Credit Agricole nog niet goed meedoet met de rest van de markt.

Aandeel Credit Agricole koers

Bank of America vertoont bodemvorming

Bank of America laat, sinds de downtrend is verlaten, bodemvormend koersverloop zien. De steun bevindt zich rond $31,35 (bodem van 16 december 2022) en de weerstand ligt rond $38,60 (top van 11 november 2022).

Bank of America lijkt rond $31,35 een eerste hogere koersbodem te vormen. Dit duidt op technische verbetering. Beleggers durven immers op een hoger niveau in te stappen. We wachten op een doorbraak en slotstand boven de weerstand. Na een uitbraak hierboven mag verdere koersstijging verwacht worden.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van Bank of America laat een neerwaarts verloop zien. Dit wijst op een negatieve technische conditie.

De B.O.B.-indicator krult al opwaarts en suggereert dat Bank of America beter begint te presteren dan de rest van de markt.

Aandeel Bank of America koers

Morgan Stanley trekt kopers aan

Morgan Stanley laat al enkele hogere bodems zien. Kopers in Morgan Stanley worden actief. Nu weerstand $95,16 (top van 16 december 2022) wordt gebroken komt er ruimte vrij richting $110. In de uitbraak boven $95,16 wordt de neutrale bandbreedte opwaarts verlaten. Steun ligt rond $84,06 (bodem van 30 december 2022).

Bij Morgan Stanley krult de 200-dagenlijn omhoog. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

De opwaartse B.O.B.-indicator signaleert dat Morgan Stanley beter presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Morgan Stanley koers

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 26 mei Tech redt Wall Street 174
 2. 25 mei Op de Japanse beurs gloort een nieuwe rally 145
 3. 24 mei Instroom van vers kapitaal richting aandelen blijft op peil 158

Gerelateerd

Reacties

142 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 januari 2023 08:38
  Goedemorgen,

  AEX 741 komt in beeld en dan ??

  Ondertussen begint Poetin steeds meer te dreigen met een massale opbouw van het leger en is bereid om tienduizenden Russische soldaten op te offeren om zijn doelen te bereiken en dat blijft niet bij Oekraine alleen vrees ik.
  Het ziet er allemaal niet zo gezellig uit met zulke mafkezen als leider.
 2. Han de Wit 19 januari 2023 09:16
  ""Amerikaanse banken die afgelopen dagen met cijfers zijn gekomen, hebben miljarden aan voorzieningen genomen, rekening houdend met een recessie.

  Ook de verwachting dat ECB de rente minder snel zal gaan verhogen is goed nieuws voor Europese banken.""

  Het woord Ook lijkt ons te willen vertellen dat het nemen van miljarden aan voorzieningen door de Amerikaanse banken, goed nieuws is voor de banken.
  Dat zie ik wat anders.
 3. forum rang 4 Jopieklaploper 19 januari 2023 09:22
  We leven in een unieke tijd. We hebben de beste leiders uit de gehele wereldgeschiedenis (grote bewondering en grote klasse!!). De wereldeconomie gaat vanaf nu alleen maar omhoog en iedereen wordt alleen maar rijker, er komt nooit weer een crisis en dankzij het WEF en de VN (grote klasse!!!) is de armoede, oorlog en onderdrukking en ziekte iets van het verleden deze problemen worden volledig opgelost.

  De enige problemen die we nu nog hebben is biodiversiteitsverlies, stikstof en klimaat. Deze problemen worden ook door het WEF en de VN voortvarend aangepakt en dankzij de RESET zullen deze problemen in 2030 opgelost zijn (Grote klasse!!!).

  We leven in de mooiste tijd ooit het gaat gewoon goed en dat moeten we vieren. Het geld klotst tegen de plinten en de economie draait als een tierelier!!!!
 4. forum rang 8 Lepre Chaun 19 januari 2023 09:42
  Dank Royce weer voor de duiding , volgende keer natuurlijk niet ABN AMRO erbij vergeten mits We al nog niet zijn overgenomen dan tegen die tijd :)

  Vooral weer prettig nieuws uit ECB hoek en dat ABN AMRO minder blootstelling heeft als ING .

  De Europese Centrale Bank zal na de komende monetaire beleidsvergadering niet stoppen met de rente te verhogen. Dat zei voorzitter Klaas Knot van De Nederlandsche Bank donderdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

  "De centrale bank zal niet stoppen na een enkele verhoging met 50 basispunten, dat is zeker", aldus Knot over de komende stappen van de ECB. "De kerninflatie is nog niet de bocht om in de eurozone."
 5. Melkboer 19 januari 2023 09:50
  quote:

  Han de Wit schreef op 19 januari 2023 09:16:

  ""Amerikaanse banken die afgelopen dagen met cijfers zijn gekomen, hebben miljarden aan voorzieningen genomen, rekening houdend met een recessie.

  Ook de verwachting dat ECB de rente minder snel zal gaan verhogen is goed nieuws voor Europese banken.""

  Het woord Ook lijkt ons te willen vertellen dat het nemen van miljarden aan voorzieningen door de Amerikaanse banken, goed nieuws is voor de banken.
  Dat zie ik wat anders.
  Denk dat Royce het anders bedoelt. Als de rente hier minder hoog opgetrokken wordt , dan hoeven de banken hier minder voorzieningen te nemen.
142 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links