Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Gaat de beurs op zoek naar de bodem?

Gaat de beurs op zoek naar de bodem?

In de notoir slechte beursmaand september gaat de AEX op zoek naar een mogelijke bodem. Een sterke steun ligt minder dan 7% verwijderd.

September behoort traditioneel tot de slechtste beursmaanden van het jaar. Daar staat tegenover dat in de maanden daarna de beste beleggingsperiode ligt. Dus zou september logischerwijze richting een beursbodem wijzen. Of dit een prima maand is om in te stappen of bij te kopen, betwijfel ik. Dat er een bodem aankomt denk ik wel.

Duidelijke seizoenseffecten bestaan

Ik begin met de bekende beurswijsheid 'Sell in May, but remember be back in september'. Want uit ervaring weten we dat seizoenen wel degelijk de koersontwikkelingen op de beurzen kunnen beïnvloeden.

Bovendien is er veel onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat in beursrendementen duidelijke seizoenseffecten zitten.

Simpel gezegd beleg je in de zomer doorgaans slechter dan in de winter. Wel is het minder verstandig om juist in september weer in te stappen. Er is namelijk wel wat af te dingen op de tweede helft van de beurswijsheid '.....but remember be back in September'.

Niet september, maar november is vaak de beste instapmaand

Het beursgezegde "Sell in May…" ontstond ooit toen beleggen nog was weggelegd voor de happy few. Beleggers van stand trokken zich 's zomers terug op hun buitenverblijven en lieten de beurzen dan even los. Pas in de herfst keerden ze weer terug naar de stad en werd het beleggen weer opgepakt.

Door dit gedrag was het in de zomermaanden vaak wat stiller op de beurzen en nam de activiteit in de herfst weer toe.

Onderzoek toont aan: november is de beste instapmaand. Wetenschappelijk onderzoek van onder andere Ben Jacobsen heeft aangetoond dat er statistisch bezien wel degelijk seizoenseffecten optreden.

De timing van het verkoopmoment, in april of juist in mei, maakt niet zoveel uit. Maar het instapmoment is wel cruciaal.

Uit de onderzoeken blijkt dat september niet de beste instapmaand is, zoals de beurswijsheid luidt. Wie nog even wacht en pas begin november weer instapt, zou spekkoper zijn.

Paniekbarometer is fors opgelopen

Dat we op dit moment een volatiele periode doormaken, behoeft uiteraard geen toelichting. De beurskoersen zijn afgelopen weken fors gedaald. Sinds het intraday high van de AEX op 736,34 punten (gevormd op 4 augustus) is de Nederlandse beurs bijna 10% in waarde gedaald.

Bovendien is de Europese paniekbarometer, de VIX-index, met ruim 35% opgelopen van 21,21 (12 augustus) tot 29,14 op 1 september.

Vandaag zoek ik op de AEX naar aanknopingspunten die het niveau van een mogelijke bodem zouden kunnen aangeven. Ik formuleer het nadrukkelijk behoedzaam.

Vooral de derde grafiek, met de meerjarige prognoses, is technisch van belang. De analyse daarvan geeft aan dat de volgende bodem minder dan 7% verwijderd is. Verder kijk ik naar de Europese paniekbarometer, de VIX index.

Korte termijn AEX: oplevingen binnen dalende fase

De AEX-index ligt er technisch op korte termijn zwak bij. Toppen worden duidelijk onder voorgaande koersbodems gevormd, wat de dalende trend bevestigt. We handhaven een negatieve visie zolang deze krachtig dalende trend zich voortzet.

Blijf voorzichtig, want verkopers zijn nog steeds niet uitgeraasd. Weerstand ligt op 736,34 punten (gevormd op 4 augustus). De AEX-index heeft steun rond 654,62 punten (de bodem van 14 juli).

Lange termijn AEX: op zoek naar de bodem

De recente daling zorgt ervoor dat de AEX terugzakt naar de oude koerstop van februari 2020 rond 632,12 punten. Indien de index hier boven weet te blijven, handhaven we de pullback-visie.

Deze komt er op neer dat een oude weerstand vaak als nieuwe steun functioneert. De eerste echte barrière wacht rond 743,05 punten (gevormd op 8 april).

Meerjarengrafiek: AEX vormt mogelijk fraaie pullback

Op de superlange termijn vanaf 1996 is het technische beeld nog positief. De lange-termijnuitbraak boven de toppen A, B en C is nog steeds geldig. De AEX is nu bezig met een correctieve beweging.

Indien deze dip boven die voormalige weerstandslijn (A-B-C) blijft, zal dit een succesvolle pullback opleveren. Bovendien zien we gemeten vanaf 2008 een serie hoger bodems a, b, c, c2 en mogelijk d, die tezamen een mooie technische steunlijn vormen. Ook deze steunlijn valt samen met onze positieve lange termijnvisie.

Op die fraaie technische steunlijn lag het intraday low rond punt a in september 2011 rond 260,20 punten, punt b lag in juni 2012 rond 281 punten. Het intraday low rond punt c, een paar jaar later, was het coronalow van maart 2020 rond 389,60 punten, punt c2 lag rond 527,86 punten, van oktober 2020.

Onze projectie van punt d, die we nadrukkelijk met een vraagteken hebben gemarkeerd, is dat die boven de voormalige weerstandslijn (A-B-C) wordt gevormd.

AEX6sept

VIX index (Europese paniekbarometer)

De Europese VIX-index veert hard op vanaf het laagste punt sinds februari. De onrust onder Europese beleggers neemt weer toe.

De VIX-index (de Europese paniekbarometer) geldt als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit.

Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logisch tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.

Kan een belegger handelen in de VIX? BNP onderhoudt de handel in Turbo's op de VIX future. Wij volgen de actuele stand (spot) van de VIX. Een belangrijk verschil tussen de futures en de 'spot'-VIX is dat deze laatste heftiger kan reageren dan de future.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 6 september 2022 08:42
    AEX is gecorrigeerd VOOR September. (But remember, sell before september,... is eerder aangehaald).
    Na een daling van ca.10% ligt een herstel meer voor de hand dan een verdere correctie.

    Mogelijk deint de AEX nog wat op- en neer tussen 650 / 675, echter een AEX boven 675 geeft meer momentum aan 't herstel.
  2. [verwijderd] 6 september 2022 08:56
    quote:

    ttroo schreef op 6 september 2022 08:43:

    Het antwoord is ja!
    Only 12%. Only 12%.
    Inflation is only 12%.
    Kortom we zijn op weg naar de bodem in de beurzen.
    Een dezer dagen moeten we kunnen bodemen. En wie weet wellicht al vandaag.
    Maar er zijn heel war andere zwarte zwanen dan inflatie .
    Ben er niet zo zeker van op dit moment
  3. [verwijderd] 6 september 2022 08:57
    quote:

    Jelle Trader schreef op 6 september 2022 08:51:

    AEX is gedaald VOOR SEPTEMBER. Kans op herstel na een daling van ca. 10% is meer aannemelijk dan een verdere daling.
    Daarnaast bevindt de AEX zich praktisch onderaan de horizontale trading range en en een mogelijke reversal is in wording. (zie chart). AEX deint tussen 650/675, echter AEX boven 675 geeft meer opwaarts momentum.
    Kan er ook in 1 keer doorheen pleuren.
235 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.