Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liever Exxon dan Shell

Vandaag publiceren Royal Dutch Shell en ExxonMobil hun eerste kwartaalcijfers. Volgens de aanhangers van de technische analyse zijn die niet zo van belang. Belangrijker is hoe de markt uiteindelijk oordeelt. Dit oordeel komt tot stand door vraag en aanbod op de beurs en het is dus de beurskoers die de ultieme scheidsrechter is.

In het algemeen is het raadzaam om het oordeel van de beurskoers te respecteren. Dat wil zeggen, kijk naar de richting waarin de beurskoersen zich per saldo bewegen en leidt daaruit af wat die richting voor u betekent.

Om consistentie te verkrijgen in het beoordelen van de richting van de trend in de olie- en gassector en/of individuele energieaandelen is het handig een aantal regels in acht te nemen. In deze column wordt daarom de koers beoordeeld in samenhang met de stand van een korte termijn 20-daags simpel koersgemiddelde en een lange termijn 120-daags simpel koersgemiddelde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Energiesetor
Kijkend naar de koersontwikkelingen in de Europese DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector, dringt de conclusie zich op dat de Europese energiesector zojuist in een dalende trend is beland en slechter presteert dan de brede DJ Stoxx 600 index. In de koersgrafiek kruist het 20-daags gemiddelde recent onder het 120-daags gemiddelde.

De energiesector noteert onder beide gemiddelden. Sinds 2009 is dit twee keer eerder gebeurd in de eerste helft van de maand mei. In de maanden daarop ging de sector onderuit. In relatieve zin daalt de koers harder dan het marktgemiddelde. Als de Europese aandelenmarkt het de komende maanden moeilijker krijgt, verwacht dan geen positieve energie vanuit de olie- en gassector.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Exxon stijgend, Shell dalend
In de Amerikaanse S&P 500 energy sector noteert de koers ook onder zowel het 20-daags als 120-daags gemiddelde. Beleggen in de oliesector lijkt weinig zinvol. Wie toch een belang wil nemen en daarbij de cijfers van Royal Dutch Shell en ExxonMobil in overweging neemt, die zou ook even een blik moeten werpen op de grafieken.

Op basis van de slotkoersen van woensdag 26 april sloot Royal Dutch Shell onder het 20-daags en 120-daags gemiddelde, terwijl ExxonMobil juist wel boven het 20-daags en 120-daags koersgemiddelde noteert.  De richting van de trend van de Amerikanen is dus stijgend, terwijl die van de Nederlanders en Britten dalend is.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Inruilen
Op basis van de stijgende roze relatieve sterkte lijn in de koersgrafiek van ExxonMobil ten opzichte van Royal Dutch Shell is vanaf begin dit jaar al te zien dat de eerste beter presteert. De aanbevolen technische trendvolgende techniek in een stijgende trend is kopen op zwakte en in een dalende trend verkopen op sterkte.

Koersdalingen onder het 20-daags gemiddelde schept kansen om ExxonMobil bij te tanken. Hoe dat bekostigd moet worden leidt tegenwoordig bij de pomp tot hevige discussies, echter koersstijgingen boven het 20-daags gemiddelde schept juist kansen om geld vrij te maken via een verkoop van Royal Dutch Shell zodra deze gelegenheid zich voordoet.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Nouska 26 april 2012 11:02
    Slechte timing voor deze column. Resultaten mogen er in de TA dan niet toe doen, ze zorgen er vandaag wel voor dat Shell uiteindelijk boven zowel het 20 als het 120 daags gemiddelde sluit... waardoor het verhaal van deze column in het geheel niet meer opgaat. Mocht je toch besluiten om hiervoor te gaan, dan lijkt me dit een prima uitstapmoment!
  2. forum rang 5 Bart Meerdink 26 april 2012 17:54
    Typische TA-onzin (d.w.z. ik kan er niets uit brouwen)

    RDS heeft in USD een hogere winst en een beduidend lagere koers, voor mij einde verhaal.

    Zet je de langjarige (12 jaars) grafiek van RDS tegenover die van de AEX, dan doet RDS het veel beter, en het daarbij ook nog een bovengemiddeld dividend. Zie bijgesloten plaatje van behr.nl.

    Niet dat het allemaal geweldig is, per saldo gebeurt er niet veel met de koers. In in het verleden deed XOM het veel beter met de koers dan RDS (ook leidend tot de relatieve overwaardering van XOM), maar ik ben toch optimistisch voor Shell. Ondanks dat XOM operationeel en qua strategie altijd wat beter was dan Shell.

    En als je de koersen over 12 jaar vergelijkt moet je nog wel meenemen dat al die jaren Shell een veel hoger dividend had (XOM nu slechts 2,2%), omdat ze bij XOM liever voor koersstijging door aankoop van eigen aandelen gingen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links