Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Zo werkt een 'planklegger': optietips van de IEX Beleggersdag
Beeld: IEX

Zo werkt een 'planklegger': optietips van de IEX Beleggersdag

Peter Siks, beleggingstrainer van Saxo Bank, presenteerde als een van de vijf experts op de IEX Beleggersdag twee optieconstructies als beleggingstip. Complexe materie om in een paar minuten goed uit te leggen. Daarom nodigden we Peter uit om deze constructies nog wat nader toe te lichten. 

Tip 1: Sell high, buy low

Sell high, buy low” was de eerste tip die ik gaf op de IEX Beleggersdag van afgelopen vrijdag. Maar wat bedoel ik daar nu mee? Mijn reden om deze uitspraak te doen was het feit dat de beurs beweeglijk is. Dit leidt ertoe dat de optiepremies hoog zijn. En dat biedt kansen.

Het voorbeeld dat ik gebruikte was een aandeel dat u misschien op het oog heeft, maar u vindt het eigenlijk net iets te duur. U kunt dan een limietorder inleggen – bijvoorbeeld op een 10% lagere koers - maar als het aandeel die koers niet bereikt, dan heeft u niets verdiend.

Putoptie schrijven

U kunt dat voorkomen door gedurende een bepaalde periode (een aantal weken, maanden of zelfs jaren) een potentiële aankoopverplichting aan te gaan. U bereikt dit door een putoptie te schrijven. Hiermee neemt u de verplichting op zich om, gedurende de looptijd van de optie, 100 aandelen mogelijk af te moeten nemen voor de uitoefenprijs van de optie.

Als u dus bij het schrijven kiest voor een uitoefenprijs waarop u de aandelen wel wilt hebben (zeg, die 10% lager), dan past dit prima binnen uw strategie. En het mooie is: u krijgt nu veel geld voor het aangaan van deze verplichting, want de opties zijn duur op het moment.

Als u niet aan uw verplichting gehouden wordt, dan is de ontvangen optiepremie helemaal van u. Als u de aandelen wel binnenkrijgt voor de uitoefenprijs, dan kunt u daar de ontvangen optiepremie van aftrekken om de effectieve aankoopprijs te berekenen. (Een put met uitoefenprijs 18 schrijven en daar €1 voor ontvangen leidt dus tot een daadwerkelijke aanschafprijs van €17).

Goed om te weten:

 • 1 optie gaat over 100 aandelen, dus als u 200 aandelen op een iets lager niveau zou willen kopen, dan schrijft u 2 put opties.
 • U kunt een looptijd kiezen die past bij uw visie. Er geldt: hoe langer de looptijd, hoe meer de optie oplevert. (Maar u heeft dus ook een langer lopende verplichting).
 • U kunt op ieder moment dat u wilt de geschreven optie terugkopen. U bent daarmee ontheven van uw mogelijke aankoopverplichting.
 • Een broker vraagt wel margin (een financiële borgstelling) voor het aangaan van een geschreven put positie.

Tip 2: ‘de planklegger’

Mijn tweede tip op de IEX Beleggersdag was ook een optieconstructie. De 'planklegger' is een benaming die ooit door optieveteraan Sem van Berkel werd geïntroduceerd. Hij doelde hiermee op een optieconstructie waarbij er met lange looptijden gewerkt wordt, zodat de optie(constructie) tijd heeft om tot bloei te komen. Daarom de term.

Langlopende callspreads

De voorbeelden die ik gaf van dergelijke constructies waren langlopende callspreads. Bij een gekochte callspread heeft u een kooprecht op een bepaald niveau en een potentiële leveringsplicht op een hoger niveau. Uiteraard doet u dit alleen als u positief gestemd bent over het aandeel over de periode van een aantal jaar.

In heel simpele woorden met het aandeel Philips als voorbeeld:

U mág het aandeel PHI kopen voor €25 en u móet het mogelijk leveren op €35. Deze combinatie vraagt een investering van zo'n €2,50 (tevens uw maximale verlies) en kan een maximale waarde bereiken van €10.

Dit laatste gebeurt als PHI op de afloopdatum van de opties boven de €35 staat. Voor de voorbeelden gold allemaal een periode tot december 2026. Dit betekent dat de voorbeelden (die puur ter illustratie waren) behoren tot de categorie ‘plankleggers’ want de looptijd van de besproken callspreads is maar liefst 4,5 jaar.

Goed om te weten:

 • Het maximale verlies bij gekochte callspreads is de betaalde optiepremie (ook hier: 1 optie callspread gaat over 100 aandelen).
 • De maximale winst is het verschil tussen de uitoefenprijzen min de betaalde premie
 • U ontvangt als koper van een call(spread) geen dividend
 • U kunt op ieder moment dat u wilt de callspread terugdraaien: u verkoopt de call die u heeft en koopt de geschreven call optie terug. Beide posities staan daarmee op 0
 • U kunt een combinatie zoals deze in 1 combinatie-orderticket opgeven. Saxo Bank vraagt geen margin (een financiële borgstelling) voor gekochte callspreads. 

Peter Siks is beleggingstrainer bij Saxo Bank en heeft een lange staat van dienst in de beurs- en beleggingswereld. Hij is co-auteur van twee beleggingsboeken (waarvan 'Beleggen voor Dummies’ de bekendste is). De informatie in deze gastcolumn is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het aangaan van bepaalde beleggingen,

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter Siks

Peter Siks is beleggingstrainer bij Saxo Bank en heeft een lange staat van dienst in de beurs- en beleggingswereld. Hij is co-auteur van twee beleggingsboeken (waarvan 'Beleggen voor Dummies’ de bekendste is).

Meer over Peter Siks

Recente artikelen van Peter Siks

 1. Ontspannen op vakantie: 8 opties om de portefeuille te beschermen
 2. Zo werkt een 'planklegger': optietips van de IEX Beleggersdag

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Addio 10 juli 2022 16:04
  Hi Peter. Zinnig advies.de planklegger.Je kan nog de combi maken met put verkopen.
  De heer brouwer vond ik meer een tweedehands autoverkoper. Gladde praatjes met een onzinnige optieconstructie. Zegt veel over hun optiekennis. Hij lijkt me meer commissiejager dan adviseur.
  Ik zat me in de zaal te verbijten en hij kreeg nog het publiek achter zich. Zeg wat over het niveau in de zaal..
  Groet Ad klink
 2. [verwijderd] 16 juli 2022 20:58
  "Langlopende callspreads

  De voorbeelden die ik gaf van dergelijke constructies waren langlopende callspreads. Bij een gekochte callspread heeft u een kooprecht op een bepaald niveau en een potentiële leveringsplicht op een hoger niveau. Uiteraard doet u dit alleen als u positief gestemd bent over het aandeel over de periode van een aantal jaar.

  In heel simpele woorden met het aandeel Philips als voorbeeld:

  U mág het aandeel PHI kopen voor €25 en u móet het mogelijk leveren op €35. Deze combinatie vraagt een investering van zo'n €2,50 (tevens uw maximale verlies) en kan een maximale waarde bereiken van €10.

  Dit laatste gebeurt als PHI op de afloopdatum
  [???]van de opties boven de €35 staat."

  Nou dacht ik dat de opties via Euronext Amerikaanse stijl zijn. Die zouden dan op elk moment uitgeöefend kunnen worden.
  www.beleggingsinstituut.nl/beleggers-...

  Ooit is me dat overkomen bij ex-dividend gaan bij Shell.
  En hoe ik krijg ik het voor elkaar als particulier om zelf die optie op elk moment uit te oefenen?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.