Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Een gespreide portefeuille bouwen met ETF's

Een gespreide portefeuille bouwen met ETF's

ETF's worden steeds populairder om geld te beleggen. Veel beleggers zien ETF's echter vooral als instrumenten om brede blootstelling aan aandelenmarkten te krijgen.

Martijn Rozemuller, CEO Europa VanEck, spreekt 1 juli op de IEX Beleggersdag.

Wat veel mensen nog niet beseffen, is dat je via ETF beleggen nog veel meer kunt doen dan alleen beleggen in aandelen. Je kunt ook beleggen in goud, beleggen in vastgoed of beleggen in obligaties. Via diverse ETF's kan een gespreide beleggingsportefeuille worden opgebouwd. Een multi-asset ETF belegt in meerdere beleggingscategorieën tegelijkertijd waardoor u een hoog niveau van diversificatie via een enkele aankoop kunt bereiken.

Betaalbaar diversificeren

ETF's volgen een index. Om deze reden wordt het beleggen in ETF's ook wel indexbeleggen genoemd. Omdat er geen (dure) actieve fondsbeheerders nodig zijn die individuele effecten analyseren, kunnen ETF's vaak een stuk goedkoper worden aangebonden dan actieve beleggingsfondsen.

ETF's kunnen dividend uitbetalen of herbeleggen. VanEck biedt beide ETF-categorieën aan. Zo hebben we een hoog dividend-ETF die het dividend uitkeert, maar ook veel thematische ETF's die herbeleggen.

Via thematische ETF's kunt u blootstelling verkrijgen aan bedrijven waarvan u denkt dat ze van bepaalde lange termijn trends profiteren. We bieden een breed palet aan thematisch ETF's aan. Zo hebben we een halfgeleider-ETF, een e-sports-ETF, een waterstof-ETF, een smart home-ETF en een China-ETF. Ook bieden we diverse grondstof-ETF's aan, zoals een mijnbouw-ETF, goud-ETF's en een rare earth-ETF. Uiteraard hebben we ook diverse duurzame ETF's in ons aanbod.

Risico verminderen

Belangrijk is om te beseffen dat ETF's risico’s met zich mee brengen. Het belangrijkste risico is marktrisico: als de markten naar beneden gaan, zullen ETF's niet achterblijven. Vooral thematische ETF's hebben daarnaast vaak ook nog sectorconcentratierisico of het risico van beleggen in kleinere bedrijven.

Een manier om risico te verminderen is om obligatie-ETF's aan de portefeuille toe te voegen. Dit kunnen zowel staatsobligaties als bedrijfsobligaties zijn. Staatsobligaties bestaan in veiligere varianten, zoals hoogwaardige eurozone-obligaties, of ook risicovollere varianten, zoals emerging markets local currency-obligaties.

Een voorbeeld van risicovolle bedrijfsobligaties zijn fallen angels. Dit zijn obligaties die bij uitgifte investment grade waren, maar sindsdien zijn afgewaardeerd naar non investment grade (speculatief). Deze obligaties zijn toegankelijk via onze fallen angel-ETF. Tegenover het hogere risico staat meestal een hoger couponrendement en mogelijk een hoger totaalrendement. Dit is echter niet gegarandeerd.

Beleggen in crypto via ETN's

Cryptovaluta vormen een nieuwe beleggingscategorie. VanEck heeft Exchange Traded Notes (ETN's) in haar assortiment waarmee je kunt beleggen in crypto. ETN's zijn geen ETF's, maar zijn wel verhandelbaar op de beurs. Wij bieden Crypto-ETN's aan waarmee je kunt beleggen in Bitcoin, Ethereum, Solana, TRON, Polkadot, Avalanche en Polygon.

Belangrijk is om te beseffen dat cryptovaluta een extreem risicovolle beleggingscategorie zijn, met extreem hoge volatiliteit en diverse risico’s zoals marktrisico, technologisch risico en regelgevingsrisico. Sommige van de onderliggende risico’s zijn mogelijk nog niet bekend. In onze optiek zouden cryptovaluta daarom niet meer dan een paar procent van een verder breed gespreide portefeuille moeten uitmaken.


Belangrijke kennisgevingen

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden. Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen. Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen. Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck. © VanEck (Europe) GmbH


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 12 apr IEX BeleggersPodcast: van kopercrisis naar grondstoffenrally? Plus: Shell & ASML 3
  2. 12 apr Winnaar Gouden Stier: “Alles begint met duurzaamheid”
  3. 10 apr Jitse Groen: "De koers van Just Eat Takeway staat niet waar die hoort te staan"

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links