Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banken en tanken

Vreemd genoeg zitten de grote problemen voor de economie bij de banken en bij het tanken. De banken zijn ondanks de 1000 miljard die er geleend is aan de Europese banken nog steeds erg vatbaar voor allerlei virussen. Het Spaanse virus heeft veel banken flink lager gezet.

Het andere probleem is dat het tanken nog nooit zo duur is geweest. Je zou zeggen dan laten we even ons kwartje van Kok vallen of we verlagen even de BTW en of accijns... Maar helaas heeft onze overheid het geld hard nodig en zit een vieren van de belastingteugels er niet in. Dus de consument heeft een probleem.

Drama
De Spaanse banken hebben jaren geprofiteerd van de hard oplopende huizenmarkt en nu deze mede door de hoge werkloosheid in de problemen is, zijn ook de banken in de problemen geraakt. Ook de Nederlandse huizenmarkt is nog steeds een drama.

Vrijdag werd bekend dat het afgelopen kwartaal het slechtste sinds de crisis was. Toch horen we hier weinig van de banken. Nu was ik al eerder weer negatief op de banken en al jaren op de huizenmarkt, maar toch is het goed even aandacht aan deze belangrijke groep aandelen te geven.

De bankenindex gaat dan ook weer vlot richting de niveaus van vorig jaar.

De Twindicator op bijvoorbeeld ING houdt ons redelijk uit de problemen.

Ook BNP Paribas kreeg ruim voor de daling een verkoopsignaal.

En het wordt saai; ook Société Générale gaf een mooi signaal.

Ik heb me een tijd verbaasd over Aegon, dat ze het zo goed deden. Maar gelukkig is de koers snel weer gecorrigeerd en als ik naar de grafiek kijk, zie ik niet direct niveaus waarop het tot rust kan komen.

Deutsche Bank is ondanks het verkoopsignaal nog redelijk blijven liggen. Maar het kan niet zo zijn dat de wereld vergaat en zij niet meedoen...

Hoewel de banken in Europa allemaal een flinke tik gekregen hebben zien we goede cijfers voor Wells Fargo. Zij boekten een 13% hogere nettowinst. Ook JP Morgan Chase kwam met goede cijfers. Toch geloof ik dat u ook op deze bedrijven wel een gokje omlaag kunt maken.

Het andere probleem dat we hebben is dat de olieprijs hoog blijft. Dit is een deuk voor de economische activiteiten.

Crude-olieprijzen hebben een verkoopsignaal gegeven ondanks al de media-aandacht voor de olieprijs.

De aan oliegerelateerde aandelen zoals Fugro geven nog wel koopsignalen.

Natuurlijk is er ook SBM Offshore dat met al zijn schandalen en winstwaarschuwingen de uitzondering is op de bevestigende regel. SBM heeft wel verkoopsignalen maar rond de 13 lijken de aandelen koopwaardig.

Shell heeft last van een vlekje wegwerken. Royal Dutch Shell heeft ook een verkoopsignaal gegeven, maar is dusdanig hard gegaan op het bericht dat er een olieramp is, dat er eerst even een herstel moet komen voordat de koers lager gaat.

Als ik dan toch een olieaandeel short moet in de oliesector dan gaat mijn voorkeur uit naar Exxon.

Een turbo op Exxon short?
Ja ik vind de Exxon Mobil turbo short wel leuk. Het enige wat we goed in de gaten moeten houden is dat de prijzen van de scheepsvrachten al weer aan het stijgen zijn. De Baltic Dry Index-prijzen zijn al weer aan het oplopen en dit was eerder een van de signalen waar ik heel voorzichtig door werd.  

Nu is het nog niet een uitslaande brand maar wel iets om mee te nemen. Los van de banken, waar we het wel goed doen is het bodemvissen nog steeds een drama.

Nokia veerde eerder op maar vorige week gaven ze een winstwaarschuwing en ging het weer door zijn hoeven.

Kortom bodemvissen blijft moeilijk in een langetermijnbearmarket. Over bearmarkten gesproken...

Apple gebeten door een worm
Apple is bijna zo ver, ik moest er lang op wachten, maar onder de 603 dollar krijgen we eindelijk weer een shortsignaal. Er was een kartelzaak over ebooks en vorige week kregen we het door mij al lang voorspelde virus dat Apple-computers heeft besmet.

Nu koopt iedereen juist Apple om geen last te hebben van virussen en wat blijkt ze hebben ze nu ook. Leuk dat alles zo lekker met elkaar communiceert. Maar uiteindelijk hoeft het niets fundamenteels te zijn dat Apple omlaag brengt, als investeerders gewoon winstpakken of hun portefeuilles liquideren dan zakt de koers ook.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 april 2012 09:35
    Hallo Cees, je kan het echt niet laten he ? AAPL een verkoopsignaal ? TERUG ? Maar nee Cees, NEEEN!! AAPL is een $700 a $800 aandeel, kijk naar de fundamentals. KIJK ERNA. Zet die AAPL short uit je hoofd !!!! HET ZAL ER NIET KOMEN !! Heb je al eens gedacht mocht je iedere keer long gegaan zijn als jij short riep hoeveel geld je zou verdiend hebben ?

  2. Miele Bauknecht 16 april 2012 10:12
    Apple profiteert van de ondergang van microsoft en kan nog veel hoger. Microsoft is een gaming bedrijf geworden en geen enkele professionele ITer wil nog steeds met de dagelijkse patches en ellende van windoze geconfronteerd worden. Het succes van apple is niet hun eigen kracht, maar het ontbreken van concurrentie. Alleen google vormt nog een serieuze bedreiging met android, chromeOS etc.
  3. Julian247 16 april 2012 13:10
    quote:

    Orca schreef op 16 april 2012 09:28:

    Gecondoleerd Cees, met 't niet doorgaan van die werelddeal met ome Marius. Was zo mooi geweest, 'n perp met onderliggend (indirect) de Antonov stukken van OIM. Wel jammer dat je voor altijd bekend zal staan als de man die bij ome Harry aan tafel zat.
    Cees,wees blij dat je van die malloten af bent.Dat soort Harry Mens-figuren moet je zover mogelijk bij uit de buurt blijven. Overigens is het Duitse bedrijf waarin OIM een belang heeft wel degelijk een fatsoenlijke tent. Maar voor de rest zou ik de heer Ritskes nog geen cent toevertrouwen...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links