Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

In schone energie beleggen, het blijft lastig

In schone energie beleggen, het blijft lastig

Terwijl fossiele brandstoffen technisch door het dak gaan, kijkt schone energie een beetje sipjes.

Wie in alternatieve energie zou willen beleggen, heeft het niet makkelijk. Het is lastig om juiste selecties te maken. Niet elk clean energy-aandeel doet het goed. Bovendien moet je vooraf kiezen in welke bedrijfstak of subsector je het moet zoeken.

Biomassa of solar

Beleg je in windmolens of in solar, in elektrische auto's of fuel cells? Wordt het biomassa of energie efficiency? Of zit de toekomst in turbines?

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) moet je goed oppassen met alternatieve beleggingen. En IEX-columnist Loege Schilder vindt ook dat je eerst  je huiswerk moet doen.

Mooie namen, maar geen mooie plaatjes

Er zijn veel aandelen die met hun naam koketteren met schone of alternatieve energie, zoals bijvoorbeeld NextEra Energy, Plug Power of FuelCell Energy. Maar laat u niet misleiden door mooie namen, ik vind dat u eerst vooral technisch naar uw keuzes zou moeten kijken.

Pas indien een aandeel of een tracker opwaarts beweegt en bovendien beter presteert dan het marktgemiddelde, komt het als belegging in aanmerking.

Hieronder doe ik een poging om u een beetje wegwijs te maken in de alternatieve energiebranche. Ik bekijk deze keer de technische plaatjes van Nordex SE, Siemens Gamesa Renewable Energy, Duke Energy, NextEra Energy, FuelCell Energy, Plug Power en de Global Clean Energy ETF.

Van al deze namen is alleen Duke Energy technisch geschikt om voor de lange termijn in te beleggen. Dit voorjaar hebben we Duke Energy getipt en opgenomen in de Tostrams portefeuille. Ik begin dan ook met Duke Eenergy.

Duke Energy

Duke komt er technisch bezien steeds beter bij te liggen. Technisch is de voormalige barrière van $108-109 gebroken.

Aan de bovenkant is er ruimte richting een berekend koersdoel rond $144. De steun ligt op $95,48 (de bodem van 25 februari).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) tendeert opwaarts en geeft aan dat Duke beter gaat presteren dan de markt.

Duke Energy is dit voorjaar opgenomen in de defensieve lange termijn portefeuille van Tostrams.

 

Welk aandeel in de alternatieve energie sector?

Wenst u onze nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuilleveranderingen en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

Siemens Gamesa Renewable Energy

Siemens Gamesa Renewable Energy is een grote producent van windturbines. Het bedrijf is in april 2017 ontstaan door een fusie van het Spaanse Gamesa en het Duitse Siemens Wind Power, een onderdeel van Siemens AG.

De verkoopdruk in Siemens Gamesa houdt aan. Zolang de koersbodems en de koerstoppen lager liggen, is het aandeel niet interessant. Wij blijven dus behoedzaam.

We zien wel wat steun rond €12,66 (de bodem van 22 mei 2020). Weerstand ligt op €21,13 (de top van 4 maart).

Nordex SE

Nordex SE, een Duitse fabrikant van windturbines, maakt opwaarts ruimte vrij indien de weerstand van €18,69 (gevormd op 11 maart) gebroken wordt. Eerder al brak Nordex de dalende trend.

Bovendien is er een potentieel hogere koersbodem gevormd die de eerste kopers signaleert en een verbetering oplevert in het technisch beeld.

Wacht op een uitbraak boven de weerstand van €18,69 (gevormd op 11 maart). Van belang is dat de steun van €11,42 (bodem van 25 februari) niet gebroken wordt.

Bij Nordex draait de 200-dagenlijn opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische conditie.

NextEra Energy

NextEra Energy komt er iets beter bij te liggen. Thans maakt NextEra Energy een opwaartse draai. De correctieve fase is aan de bovenkant verlaten.

Voor een solide verbetering is echter een doorbraak boven de weerstand van $93,73 (de top van 31 december 2021) noodzakelijk. Van belang is dat de steun van $71,94 (bodem van 4 december 2020) intact blijft.

De 200-dagenlijn van NextEra Energy laat een vlak verloop zien. Dit duidt op een neutrale technische conditie.

FuelCell Energy

FuelCell Energy beweegt op korte termijn neutraal. Er ligt steun rond $3,39 (de bodem van 28 januari) en de weerstand ligt rond $7,33 (de top van 11 maart). Omdat er op langere termijn lagere koerspieken zichtbaar zijn, adviseren we voorzichtig te blijven.

De verkoopdruk is nog niet uit de markt. Bij FuelCell Energy laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat FuelCell Energy minder presteert dan de markt.

Plug Power

Plug Power klimt weer boven de voormalige bodem. Hierdoor wordt de neerwaartse doorbraak teruggegeven. Deze zogenaamde failure neutraliseert de eerdere verzwakking.

De steun ligt rond $17,51 (de bodem van 28 januari). Er ligt weerstand rond $46,50 (de top van 26 november 2021).

Bij Plug Power laat de 200-dagenlijn een vlak verloop zien. Dit geeft een neutrale technische conditie weer.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Plug Power minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Plug Power met dat van de rest van Wall Street.

Lees hier ook de analyse van de IEX Beleggersdesk: Plug Power: oorlog zet waterstof in schijnwerpers

Global Clean Energy ETF

De Global Clean Energy ETF zoekt de eerste weerstand op. Er ligt steun rond $8,48 (de bodem van 25 februari) en weerstand rond $12,16 (gevormd op 1 april 2021).

Zlang er lagere koerspieken zichtbaar zijn, heeft u hier niets te zoeken. Drhalve adviseren we bij de Global Clean Energy ETF voorzichtig te blijven. De verkoopdruk is nog niet uit de markt. Na een uitbraak boven de weerstand van $12,16 zou de lucht wat opklaren.

De 200-dagenlijn van de Global Clean Energy ETF krult opwaarts. Dit duidt op een lichte verbetering in de technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Global Clean Energy ETF minder presteert dan de markt. Deze indicator vergelijkt het koersverloop van de Global Clean Energy ETF met dat van andere trackers.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
 2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
 3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

197 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Toerist 20 april 2022 08:54
  quote:

  an12 schreef op 20 april 2022 08:39:

  [...]
  En nu?
  heb nog juist 950 stuks volkswagen en 2700 mercedessen als die laatsten voor 30 april 3,70 euro boven mijn GAK van 63,16 KOMEN VLIEGEN ZE ER VOOR EXDIVIDEND DATUM ERUIT,dus rond de 67

  heb verder nog één turbo overgehouden long aex stoploss 466,als we terug mochten zakken onder de 710 begin ik terug op te bouwen
 2. forum rang 7 PietKeizer 20 april 2022 08:57
  quote:

  easy56 schreef op 20 april 2022 08:40:

  h de Geus vermoeid afgevoerd en rustdag na gister 5 verschillende briefjes.......:-)

  Ome Durk heeft t weer overgenomen en zn eerste briefje is dat we hoger van start gaan na goede dag gister in de US.....
  het aanpassingsvermogen van de man is ongekend, hij zou zich als vrijwilliger in Ukraine moeten melden.
 3. forum rang 6 d' Aandelen ' 20 april 2022 09:00
  Goedemorgen,

  ik kreeg gisteren nog een update van Plug Power Inc. via de e-mail, die zijn hard bezig me en hun brandstofcellen en het uitrollen van de waterstof productie in Europa, Australië, Korea en de rest van Azië.
  Ook in Amerika zitten ze niet stil en Plug Power heeft een aanzienlijke lijst van grote investeerder die daar flink in investeren.
 4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 20 april 2022 09:02
  quote:

  Josey Wales schreef op 20 april 2022 08:46:

  Wat ook positief is ,het westen is in principe nu ook oorlog met Rusland ,nu nog met China krijgen we massale assetallocatie in de EU hahaha.Man with out a soul hahaha
  De EU bedoel je..??! want The Fake Status of America is goed in het voor het Karretje binden van..

  Tevens is de EU een ideale Buffer-Zone..

  Just like Old Times..;))
 5. forum rang 7 easy56 20 april 2022 09:08
  quote:

  easy56 schreef op 20 april 2022 08:40:

  h de Geus vermoeid afgevoerd en rustdag na gister 5 verschillende briefjes.......:-)

  Ome Durk heeft t weer overgenomen en zn eerste briefje is dat we hoger van start gaan na goede dag gister in de US.....
  Haha,hij maakt t weer waar.

  in 5minute tijd na de opening al 2 verschillende verhaaltjes
 6. forum rang 6 ttroo 20 april 2022 09:35
  FF winstnemen zou perfect zijn voor TTROO. Maar er is geen rustig moment voor shorters dezer dagen. Maar ik heb een mooi short op een mooi rood fonds vandaag, dezelfde als gisteren om 08.01 uur. Wie weet kan ik daar in de replay. Met de NasDAK en Down Jones shorts gaat het de verkeerde kant op. Die staan zeer duidelijk op verlies. Maar u ziet hoe het kan gaan in Amerika. Zo staat u op +4%, zo doet u -25% nabeurs na cijfers. Ik vond ze eigenlijk best prima. Maar concurrentie is nooit in het voordeel van grote bedrijven. Het is aanmodderen bij TTROO.
197 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links