Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: de spanning loopt op

Slotcall: de spanning loopt op

Een beursdag om snel te vergeten, althans voor beleggers die vooral de AEX weer tot boven de 800-punten willen zien stijgen. Dat zat er vandaag echt niet in, al was er in de ochtend tijdens het zogeheten 'fools hour' wat koopactie te bespeuren. De index liep nog wel even op tot 796 punten, om daarna toch stoom te verliezen. 

Woensdag volgt het Fed-rentebesluit en vrijdag is er sprake van een grote expiratie (opties en futures). Wellicht een verklaring voor de toch wat matte stemming na 10:30 uur. De beroepshandel laat het uiteraard niet op de laatste dag aankomen. 

De AEX eindigde de dag uiteindelijk op een stand van 783 punten. Weinig inspirerend, maar bij een aantal individuele fondsen viel wel genoeg te beleven. 

Bristol-Myers Squibb

Een leuke verrassing voor aandeelhouders in farmaceut Bristol-Myers Squibb (BMS). Het kwartaaldividend wordt opgetrokken, en flink ook: met ruim 10%. Beleggers waardeerden het overigens maar matig getuige een met slechts 3% oplopende koers. 

Een farmaceut mag in een goed gespreide aandelenportefeuille zeker niet ontbreken. Of BMS daarvoor het juiste aandeel is, of toch Pfizer of Gilead, leest u bij IEX Premium dat alledrie de farmaceuten covered.  

 

 

AF-KLM 

Een mooie headline bij onze semi-nationale trots AirFrance-KLM vandaag: er is een banklening van €500 miljoen afgelost. Enigszins frappant, aangezien eerder deze maand ook bekend werd dat AF-KLM voorlopig waarschijnlijk van zijn kapitaalverhoging af zal zien nu de sector weer geraakt wordt door reisbeperkingen. Uitstel, maar zeker geen afstel, zo blijkt uit een analyse van Niels

 

 

Eurocommercial Properties 

De pandemie heeft de normaliter zo rustige winkelvastgoedsector flink opgeschud. Beleggers zijn duidelijk anders naar winkelvastgoed gaan kijken dan vóór corona. Er wordt vooral gevreesd voor meer afwaarderingen waardoor de schulden mogelijk kunnen gaan knellen. 

Eurocommercial Properties is niet zo somber en heeft onlangs een Frans winkelcentrum 'gewoon' tegen de boekwaarde van de hand weten te doen. Of het aandeel ook koopwaardig is, leest u bij IEX Premium

 

 

Wall Street 

Beleggers in de VS hielden hun kruit in aanloop naar de Fed-meeting later deze week, dinsdag en woensdag, duidelijk droog. Je weet immers maar nooit nu de inflatie in grote delen van de wereld op een zorgwekkend hoog niveau zit en de Fed en passant het woordje 'transitory' heeft laten vallen. 

Apple is op een paar centen na $3.000 miljard waard en dat schijnt onder beleggers nog wel een dingetje te zijn. Voor het idee: er zijn wereldwijd maar vijf landen die een hoger bbp kennen, waaronder de VS, China en Duitsland. 

Waar Apple met een all time high flirt, duiken onder andere Tesla, Alibaba en Baidu stevig omlaag op Wall Street. Elon Musk opereert flink aan de verkoopkant in zijn eigen bedrijf.

De onrust rond Chinese aandelen houdt (helaas) nog aan: delistings, Evergrande, mogelijk nog een grote vastgoedspeler in de problemen (Shimao). We kennen niet alle details, maar feit is wel dat ook de Chinese economie zwaar leunt op de vastgoedmarkt en daar gaat het momenteel duidelijk niet goed. 

Hier tegenover mocht MRNA-producent Moderna weer ruim 5% bijschrijven, na een koersval van vergelijkbare proporties vorige week. Onzekerheid over omikron speelt hierbij de hoofdrol. Het is nog niet geheel duidelijk of het product van Moderna afdoende werkt tegen deze nieuwe mutant.  

Rentes 

De financiële repressie houdt aan en de tienjaarsrentes van financieel relatief gezonde landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland blijven negatief. 

pharming
Bron: Reuters

Brede markt

 • De AEX verliest 0,6% op 783 punten. 
 • Wall Street heeft weinig inspiratie en zakt langzaam wat weg in aanloop naar de Fed-meeting morgen en woensdag. De grote indices leveren ruwweg 0,8% à 1% in na een kleine twee uur handel.
 • De euro houdt redelijk stand rond de 1,13 versus de dollar, maar daar kan later deze week zeker nog verandering in komen (Fed-meeting). 
 • De VIX schiet zomaar weer duidelijk tot boven de 20 en dat toont oplopende nervositeit onder beleggers aan. 
 • Goud en zilver gelden dit jaar als ronduit saaie belegging en profiteren amper tot niet van een sterk verhoogde inflatie. Toch temporarily dan maar?
 • Olie: WTI en Brent kalven een half procentje af. Dat geldt helaas niet voor de natural gas prijs die het weer op zijn heupen lijkt te krijgen en flink oploopt. 
 • Bitcoin heeft ook al enkele slechte dagen achter de rug, vandaag niet uitgezonderd. De virtuele munt daalt tussentijds met ruim 6% tot $46,8k. Nog steeds erg veel geld, voor een leek als ondergetekende, maar daar zullen de BTC-liefhebbers ongetwijfeld anders over denken. 

Het Damrak  

 • ING Groep (-/- 0,9%) is sinds half november alweer zo'n 10% in waarde gedaald, een tegenvaller voor veel particuliere beleggers die in het aandeel zitten. Het renteplaatje blijft echter ongunstig en daar moeten banken het toch hoofdzakelijk van hebben. 
 • Just Eat Takeaway (-/- 2,9%) zoekt vrijwel dagelijks nieuwe lows op, topman Jitse Groen zoekt zijn heil vooral op Twitter, maar in tegenstelling tot een twitterende Elon Musk zet dat nog geen zoden aan de dijk.
 • Shell (-/- 2,4%) heeft zijn momentum enigszins verloren. De doorbraak van de €20-grens was kortstondig. Een wat lagere olieprijs zal zeker een rol spelen, de gasprijs loopt overigens wel weer op, evenals het aanhoudend sterk negatieve sentiment rond fossiele brandstoffen. Dat terwijl de wereld nog lang, heel lang niet zonder kan, ongeacht wat politici vanachter de tekentafel roepen.
 • Flow Traders (+ 1,8%) doet weer leuk mee de laatste tijd en dat is wat de Beleggersdesk betreft ook volkomen terecht. De spanning op de financiële markten is verre van geweken (zie ook: de VIX) en de handelaren van Flow Traders kunnen de kassa's weer laten rinkelen. 
 • AMG (+ 1,2%) trok vanochtend op de valreep de verwachtingen voor geheel 2021 op. Na een sterk hogere opening verloor de metaalspecialist echter gaandeweg de dag terrein. Een tikkeltje tegenvallend, maar wel passend in de wat landerige stemming van deze maandag. 
 • Basic Fit (-/- 4,8%) krijgt vandaag een tikje, dit zal ongetwijfeld samen hangen met het nieuws dat in ieder geval in Nederland de boel na 17:00 uur voorlopig nog op slot blijft. Lastig voor wie 's avonds wil sporten. 
 • InPost (-/- 5,4%) heeft het sinds vorige maand volkomen verbruid bij beleggers. De koersopleving als gevolg van insider buying is van korte duur gebleken. 
 • PostNL (-/- 0,8%) profiteert niet van een (herhaald) houdadvies van Berenberg die van mening is dat het concern €4,20 p/a waard is. Toch mooi een dubbeltje hoger dan de €4,10 van de Beleggersdesk
 • Avantium (+ 13,2%) schiet voor de tweede dag op rij omhoog op het nieuws dat de nieuwe FDCA-fabriek definitief zal worden gebouwd. Hoogst speculatief en daar laat ik het verder maar bij.  
 • TomTom (+ 6,5%) is in een week tot met circa €1 opgelopen (toch plus 13%) en dat verleidt het T2-forum natuurlijk direct (weer) om op een overname te speculeren. De jongste cijfers van TomTom (half oktober) betroffen een neerwaartse bijstelling, maar er komt opnieuw dus wat fantasie in het aandeel. De langetermijngrafiek stemt in ieder geval weinig vrolijk.
 • Op de lokale markt maakt UMG (-/- 2%) zich op om later deze maand zijn intrede te maken in de AEX, dit te koste van verzekeraar ASR dat naar de AMX verdwijnt. 

Adviezen

 • Relx: naar £26,70 van £23 en kopen - JPMorgan Chase 
 • Ackermans & van Haaren: naar €185 van €156 en kopen - Kepler 
 • Adyen: naar €2.250 van €1.950 en verkopen - KBC 

Agenda 14 dec

06:30 Industriële productie - Oktober def. (Jap)
08:00 Werkloosheid - Oktober (VK)
10:00 IEA - Maandrapport (Fra)
11:00 Industriële productie - Oktober (Eur)
12:00 Ondernemersvertrouwen MKB - November (VS)
14:30 Producentenprijzen - November (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 04 jul Slotcall: leuke winst voor de AEX, Just Eat blijft onder druk 4
 2. 04 jul Geen aanleiding voor koersafstraffing Flow Traders
 3. 04 jul Positieve start voor de Europese beurzen, weer Philips en Just Eat Takeaway 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 HCohen 13 december 2021 19:00
  Hoi Martin,

  Type-foutje Eurocommercial Porperties(Properties), geen punt/ klein punt.

  Echter, toch even een kritische noot mijnerzijds(constructief bedoelt);
  Nav gewizigd advies beleggersdesk 12.20h vandaag
  I )
  Peter heeft imho de neiging om de koersen achterna te lopen met zijn (vastgoed)analyses en adviezen en dat vind ik storend en geeft mij weinig vertrouwen in zijn bijdragen. Ik verwacht geen reactie van je nav deze feedback, maar ik vraag je wel zijn komende analyses te volgen met die lens. M.i. is dat niet wat je mag verwachten van een (goede) analist.
  II )
  Hij sluit af met de opmerking ''Ik blijf de stukken van een koopadvies voorzien, maar temper wel het koersdoel van €23 naar €20,50. Dit vanwege de lagere verwachtingen in de markt voor winkelvastgoedfondsen en de toegenomen risico's op waardedalingen door inflatie.''
  Q3 2021 Board of Management’s commentary
  , we can envisage the return of stable
  income and future growth encouraged by meaningful rental indexation from January 2022,

  Mvgr.,
  HCohen
 2. Leuk_en_aardig 13 december 2021 22:04
  quote:

  HCohen schreef op 13 december 2021 19:00:

  Hoi Martin,

  Type-foutje Eurocommercial Porperties(Properties), geen punt/ klein punt.

  Echter, toch even een kritische noot mijnerzijds(constructief bedoelt);
  Nav gewizigd advies beleggersdesk 12.20h vandaag
  I )
  Peter heeft imho de neiging om de koersen achterna te lopen met zijn (vastgoed)analyses en adviezen en dat vind ik storend en geeft mij weinig vertrouwen in zijn bijdragen. Ik verwacht geen reactie van je nav deze feedback, maar ik vraag je wel zijn komende analyses te volgen met die lens. M.i. is dat niet wat je mag verwachten van een (goede) analist.
  II )
  Hij sluit af met de opmerking ''Ik blijf de stukken van een koopadvies voorzien, maar temper wel het koersdoel van €23 naar €20,50. Dit vanwege de lagere verwachtingen in de markt voor winkelvastgoedfondsen en de toegenomen risico's op waardedalingen door inflatie.''
  Q3 2021 Board of Management’s commentary
  , we can envisage the return of stable
  income and future growth encouraged by meaningful rental indexation from January 2022,

  Mvgr.,
  HCohen
  constructief bedoelt.... U bedoelt bedoelD? Geen punt/klein punt.
 3. Martin-Jan Crum 13 december 2021 22:29
  Hallo HCohen,

  Allereerst dank voor het wijzen op een typo mijnerzijds, klein punt, maar zeker wel storend en bij deze aangepast.

  Dan ECP, en gelijk in wat bredere zin winkelvastgoed. Een lastig te analyseren sector momenteel, deels als gevolg van nog steeds de impact van de maatregelen samenhangend met corona, deels als gevolg van de momenteel (te) hoge inflatie.

  ECP heeft bij de Q3-cijfers een bepaalde verwachting uitgesproken met betrekking tot de huurinkomsten: een terugkeer naar stabiele inkomsten en zelfs toekomstige groei dankzij een verwachte indexatie. Een en ander effectief vanaf januari 2022.

  De guidance van het management maakt uiteraard onderdeel uit van onze analyses. Echter, er ontbreekt hier nog het een en ander. Allereerst dat deze verwachting van het management is gebaseerd op de hoop dat significante verdere restricties achterwege zullen blijven. Nu hopen wij dat allemaal, maar het kan zeker geen kwaad om als analist een wat conservatievere houding in te nemen, simpelweg omdat dit een onzekere variabele is die als het tegen zit een flink negatieve impact zal hebben. Daarnaast geldt dat een flinke uitdaging zal worden om volledige huurindexatie door te voeren voor bezitters van winkelvastgoed. Veel retail heeft het de afgelopen jaren met de lockdowns behoorlijk zwaar gehad en de vraag is dan in hoeverre volledige huurindexatie haalbaar wordt.

  Al met al een voor de sector ongebruikelijk lastig verhaal, dat zijn we niet gewend van het normaliter tamelijk stabiele en voorspelbare winkelvastgoed. Of de hier gekozen conservatieve insteek rond ECP gerechtvaardigd is, zal gaandeweg 2022 helder worden. Wij hopen met het management van ECP mee dat de tijd van zware restricties nu wel voorbij is en volledige huurindexatie haalbaar blijkt, maar houden toch een beperkte slag om de arm.

  Een fijne avond.

  Disclaimer: geen positie in ECP
 4. forum rang 7 HCohen 14 december 2021 07:12
  Dag Martin,

  Dank voor je reactie, ik stel deze op prijs.

  De conservatieve insteek is begrijpelijk en het merendeel van de analisten zit er momenteel zo in met winkelvastgoed. Niet onbegrijpelijk met de Corona-perikelen(onzekerheden).

  De aanleiding voor de advieswijziging(koersdoel) was echter een positieve(zie analyse), nl;
  Verkoop Frans winkelcentrum tegen boekwaarde
  Opbrengst deels gebruikt voor schuldafbouw
  Winkelomzetten en aantal passanten in de lift.


  Daarnaast wordt gezegd dat ECP koopwaardig is in tegenstelling tot zijn peers vanwege zijn hoge discount. Niet vanwege haar relatief defensieve portefeuille en robuste resultaten gedurende de Pandemie, maar vanwege de discount. Als dat de variabele was die het fonds koopwaardig zou maken, dan verdiende URW tevens een koopadvies(discount van 51.5%).
  Was omicron-onzekerheid genoemd in het stuk als aanleiding voor koersdoelverlaging, dan had ik daar meer begrip voor gehad.

  Dank voor je reactie en een prettige dag toegewenst.

  Mvgr;,
  HCohen

  Disclaimer; positie in ECP
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links