Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Publiekslievelingen

Publiekslievelingen

Iedere belegger heeft zijn of haar eigen favorieten binnen het brede aandelenspectrum waar beleggers tegenwoordig toegang tot hebben. Toch valt op dat een kleine groep aandelen al jaren flink in de belangstelling staat van particuliere beleggers, ongeacht de prestaties ervan.

Uiteraard wordt er veel gepraat over de zwaargewichten van de AEX-index, maar de meeste beleggerspraat, bijvoorbeeld op de online forums van IEX, gaat over aandelen als Pharming, TomTom, Just Eat Takeaway en PostNL.

Vandaag bekijk ik de technische plaatjes van deze aandelen.

Pharming mist kracht

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming beweegt al vanaf het begin van het jaar in een dalende trend. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk.

De laatste weken is de koers even op adem gekomen en weet het aandeel te consolideren aan de bovenzijde van de dalende trend. Pas wanneer de koers door de eerste weerstand rond €0,83 weet te breken, zal het beeld wat opklaren en kan er wat groter herstel plaatsvinden.

TomTom zet herstel door

TomTom laat al jaren een volatiel koersverloop zien zonder dat de koers per saldo veel is opgeschoten. Het aandeel beweegt sinds 2015 grofweg in een ruime bandbreedte tussen €6 aan de onderkant en €12 aan de bovenzijde.

Nadat onlangs de onderkant is getest, veert de koers van TomTom weer sterk op. Een herstel richting de bovenzijde van de bandbreedte lijkt hiermee ingezet. Op korte termijn wijst de vorming van een nieuwe hogere koersbodem al op aantrekkende vraag. Nu de koers boven de recente toppen breekt, kan het herstel meer vorm krijgen.

De grote uitslagen maakt het aandeel interessant voor speculanten. Voor defensieve beleggers is het beeld wat te onrustig.

Adviezen van Tostrams ontvangen?

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Word dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuillemutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees.

Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

 

Just Eat Takeaway bereikt steun

Voor het technisch plaatje van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway pak ik de langetermijngrafiek er even bij. Wat meteen opvalt, is dat het aandeel sinds eind 2020 een patroon van lagere toppen en bodems laat zien. Dat wijst op aanhoudende verkoopdruk.

Nu langetermijnsteun en de onderkant van de dalende trend zijn bereikt, zou er echter weer wat herstel op kunnen treden. Rond €72 komt het aandeel wel de eerste weerstand en de dalende 200-dagenlijn tegen. Vooralsnog lijken de herstelmogelijkheden dus beperkt.

PostNL onder druk

Het technisch plaatje van PostNL overtuigt al net zo min. De koers staat al ruim een half jaar onder druk en vooralsnog ontrbeken ook signalen van een mogelijke trendomkeer. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk en ook nu lijkt er weer een nieuwe lagere koerstop te worden gevormd.

Wanneer de steun rond €3,69 breekt, zal het luik naar onderen verder opengaan en zal de dalende fase worden hervat. De volgende steunzone wacht dan pas in de zone rond €2,50. Het technisch beeld zal pas wat opklaren als de weerstand rond €4,06 wordt gebroken.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 06 mei Langetermijnschade bij crypto's beperkt 35
 2. 29 apr Weinig reden tot zorg 39
 3. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48

Gerelateerd

Reacties

88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 november 2021 08:54
  quote:

  Travis Bickle schreef op 18 november 2021 07:55:

  Grappig op 2,50 euro doet Post NL 16% dividend rendement net iets meer dan de spaarrekening, lijkt me niet dat iedereen blijft slapen tot die koers bereikt is ;-)
  Je weet het nooit in mei 2020 was het dieptepunt € 0.96 voor PostNL, niet dat het daar naar toe gaat maar ik bedoel maar.
 2. forum rang 6 ttroo 18 november 2021 09:51
  Een duizend tal 80+ en 90+ zetten 1.8 miljoen mensen zonder vaccinatie op slot.
  Maar we zien de gevolgen. 20% minder gepind in de horeca. Maar gevaccineerden moeten dat goed kunnen maken. Dat willen ze graag. Dus doen ze het graag.

  Beurzen komen inet meer vooruit. Alhoewel. AEX bijna een puntje hoger.

  Philips in de rebound. Altijd positief zijn bij een bedrijf die onder vuur ligt. Dat zien we ook bij de Chineze Real Estate. De miljoenen worden bij een geschraapt, waar ze miljarden nodig hebben. Maar we bezien dat positief.

  ING. Nee. Die doen het niet meer. Die 13.3 zien we te lang.

  RoDAMco is geen DAM meer maar een RoRAMPO. Op zich vreemd want de economie draait beter nu dan voor corona. Dus het zou daar goed moeten lopen, of in ieder geval beter.

  ASML heeft het gedaan. Nieuwe hoogtes. Afwachten daar wanneer ze de nieuwe hoogtes gaan verlaten. Pfoe. U betaalt extra voor meer en meer risico. Dat kan, want u doet het met alle liefde.

  DSM op weg naar de 200. Keurige upswing. Van 50 naar 200. High Tech? Nieuw High Vitamines.

  Adyen. Nee. Ze gaan geen kant op. Nu lager.

  Shell. Weg rennen. Eerst zelf, daarna de aandeelhouders en aandeelhoudsters.

  Aegon op de 4.4, met welk concept?

  Relx van een 18 naar een 28. Knap.

  Akzo boven de 102 a 102.5. Het is wachten op de break er onder.

  Inmiddels ruim 1 punt hoger. De AEX. Gefeliciteerd. Running high.
  ASML op de 7 7 0. AEX op 8 2 9. Nog 59 verschil. Ok. De ene is punten en de andere euro.

  We gaan het zien waar we vandaag heen gaan. Lager willen we niet. Ondanks de steeds hoger worden inflatie en het steeds leger lopende Evergrande en andere Chineze real estates. Met een schuin oog houd ik wel Spanje in de gaten. Ze hebben ons vaker lastig gevallen op de beurzen.

  Nikkei future swingde behoorlijk vannacht. Bovespa future opweg naar de 100K en dan op weg naar de 80K. Zwitserland draait nog fantastisch. Geplaatst voor het WK. Ze hebben een goede ploeg met goede spelers die als een goed team functioneert. Mevrouw Wiegman weet hoe dat moet. Heren trainers hebben veel meer moeite met hun Oranje hoogste voetbal team.

  Reversal Down willen we niet. Zeker niet in Amerika. Want daar zit behoorlijk wat zuur in het vat, wat tot lekkages kan gaan leiden. Maar dat proces duurt al 12 jaar.
  Dus zoveel zuur zit er niet in. Of het vat is mega groot en sterk. Maar u weet de grootste liquiditeit leidt tot de grootste illiquiditeit. En in dat proces zitten we al. We zien het met de eerste bubbel die flink aan het barsten is. De Chineze Real Estate Bubbel.
 3. forum rang 6 ttroo 18 november 2021 09:57
  Het is goed dat ongevaccineerden niet meer op de terrassen komen. Niet voor hun gezondheid, maar voor hun veiligheid. Kijkt u eens hoeveel ruzies er onstaan dichtbij de terassen. Met behoorlijk zware gevolgen. Zware toetakelingen tot doden aan toe. O jee. AEX levert een half puntje in. Ze gaan toch niet richting rood toe om een mooie dag reversal te starten?
 4. Tomm-index 18 november 2021 09:57
  quote:

  an12 schreef op 18 november 2021 09:32:

  [...]
  Zoals elke dag; up, up, up
  heel eerlijk , begint mij nu ook te verbazen.
  Azie staat al geruime tijd onder druk.
  Alle pijlers in de westerse economie wijzen niet de positieve kant op , aandelen zijn mijnsinziens ondertussen echt te veel overgewaardeerd ( hoewel analisten het tegendeel durven blijven beweren ) - neem Tesla als mooi voorbeeld, Musk gaf op $ 180 al aan dat het aandeel overgewaardeerd was en momenteel staan we ruim boven de 1K en zelfs de flinke verkoop van Elon zelf wordt gewoon opgevangen....
  De balans tussen het stimuleringsbeleid en de realiteit begint krom te worden maar ergens wil men niet corrigeren , het lijkt erop dat de euforie op de beurs een volledig eigen leven is gaan leiden en totaal niet meer vatbaar is voor de realiteit.
  Al valt China morgen Taiwan binnen en Poetin Oekraine , dan nog gaan we gewoon door met het behalen van ATH's :-)
  Of ...... komt ie dan toch ineens vanuit het niets en draait het naar rood zonder dat het wordt opgevangen ...
  Dat zal eens moeten gaan gebeuren alleen de vraag is wanneer. Dit kunnen we helaas niet meer voorspellen aan de hand van de actuele feiten , het zal wederom een sentiment gedreven gebeuren worden
 5. forum rang 7 handyman6 18 november 2021 10:08
  De opticien van een bekend brillenmerk die mijn 2 jaarlijkse oogmeting deed,vertrouwde me in momement van veronachtzaming toe dat hij geen vaccins had genomen,om hem valerende redenen: of ik dat erg vond?
  Nou...nee dus.Hoe ziek kan ik worden met 2 vaccins,vergeleken met hem ,zonder?Hij dus wel van mij .Met pech ,zelfs doodziek.
  Ohja..zo kan je het ook zien...stilte
 6. forum rang 4 an12 18 november 2021 10:19
  quote:

  handyman6 schreef op 18 november 2021 09:59:

  Bovespa van 130.000 naar 103.000 nu: zou kunnen ,die 80.000,want vanaf die top nu 21% gecorrigeerd!
  Das dan hun beremarkt...

  PS..An12 probeer LynxPro..geweldig scherm,en ook een eenvoudiger versie ernaast:Lynx Basic
  Bedankt voor de tip, maar ook bij Lynx kun je nu geen zakelijke rekening openen. Heel apart….
88 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links