Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een blik op de lange trends

Een blik op de lange trends

We kijken vaak naar de waan van de dag en proberen alle kortetermijn-koersbewegingen te duiden. Toch kan het zeker geen kwaad om af en toe even uit te zoomen om het grote plaatje te bekijken.

Vandaag loop ik daarom langs vier zeerlangetermijn-(maand)grafieken die de koersbewegingen van de afgelopen 20 jaar weergeven. Wat opvalt is dat we langzaam maar zeker de oude hoogtepunten van het begin van dit millennium achter ons laten en verder oplopen in onbetreden terrein.

De Duitse beurs wist als herbeleggingsindex acht jaar geleden al nieuwe hoogtepunten te noteren. Begin dit jaar was de AEX-index aan de beurt en onlangs wist ook de Franse beurs een nieuw all-time high op het bord te zetten. Alleen de Belgische beurs blijft nog wat achter, die noteert nog onder de top uit 2007.

AEX-index is uitgebroken

De Nederlandse beurs heeft een zeer sterk jaar achter de rug. Na de coronadip in het voorjaar van 2020 is de index overtuigend opgelopen en in april dit jaar boven de top uit 2000 gebroken.

De AEX-index heeft hiermee de stijgende trend die in 2013 werd ingezet een nieuwe impuls gegeven. De hogere toppen en bodems duiden op aanhoudende vraag en er is nog geen sprake van enige verzwakking. Een eventuele pullback richting de oude weerstand zal de uitbraak nogmaals bevestigen en een nieuw instapmoment opleveren.

AEXM

DAX-index blijft sterk

De Duitse beurs is een herbeleggingsindex en loopt daardoor ruim voor op het koersverloop van de overige Europese indices. De DAX wist in 2013 al boven de oude toppen van 2000 en 2007 te breken en de stijgende fase een nieuwe impuls te geven.

De coronadip zorgde voor de perfecte pullback naar het oude uitbraakniveau, waarna de koers weer overtuigend opwaarts draaide. Nu de DAX-index ook boven de toppen van 2018 en 2019 is gebroken, is de stijgende fase hervat richting hogere koersniveaus. Het technisch plaatje blijft erg sterk.

DAXM

CAC 40-index breekt nipt door de weerstand

De Franse beurs heeft er wat langer over gedaan, maar is onlangs alsnog door de weerstand van de top uit 2000 gebroken. Met de doorbraak heeft de gematigd opgaande trend van de afgelopen jaren een nieuwe impuls gekregen. Er is nu ruimte vrijgekomen voor een grotere koersstijging.

De doorbraak is overigens nog nipt. Voor een duidelijke bevestiging dient de index de komende maanden boven de 6.945 punten te sluiten. Indien de CAC 40-index de uitbraak voltooid, dan zal een opgaande beweging worden ingezet die meerdere jaren kan aanhouden.

CACM

Bel 20-index wacht op eindsprint

De beurs van België heeft de afgelopen jaren forse koersuitslagen laten zien, maar beweegt nog onder de oude top uit 2007. De Bel 20 blijft hiermee achter bij zijn Europese collega's.

De beurs uit Brussel is door de recente stijging wel boven de toppen van de afgelopen jaren gebroken. Hiermee lijkt een nieuwe aanval op het all-time high te zijn ingezet. De ruimte tot aan de oude top bedraagt momenteel ongeveer 10%. Wellicht dat een eindejaarsrally ook de Bel 20 nog dit jaar een nieuw hoogtepunt kan laten noteren.

BEL20M

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 01 jul Special: 5 interessante sector-etf's in een volatiele markt
 2. 27 jun AEX vindt steun op oude coronatop. Komt het herstel op gang? 134
 3. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 4

Gerelateerd

Reacties

125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 11 november 2021 09:08
  [quote alias=easy56 id=13802814 date=202111110858]
  [...]is dat niet gebleken dan?

  ik slechts long/handel goud en grondstof gerelateerd
  [/quotwaar heb je het dan over,het gaat niet om het verleden maar het heden
  tot nu toe was short gaan killing ,wat er straks over morgen gaat gebeuren weet je niet
  ik denk kans van stuk lager
 2. forum rang 7 easy56 11 november 2021 09:17
  quote:

  Rode wolf schreef op 11 november 2021 09:08:

  [quote alias=easy56 id=13802814 date=202111110858]
  [...]is dat niet gebleken dan?

  ik slechts long/handel goud en grondstof gerelateerd
  [/quotwaar heb je het dan over,het gaat niet om het verleden maar het heden
  tot nu toe was short gaan killing ,wat er straks over morgen gaat gebeuren weet je niet
  ik denk kans van stuk lager
  t denk ik ook.

  Maar timing niet tedoen bij zoveel geld wat de beurs invloeit.

  Tegen de stroom ingaan met shorts heeft al meerdere grote hedge funds de kop gekost,en die hebben zich vaak ook nog voor gedeelte ingedekt.

  Dus voor een kleine belegger bijna helemaal niet tedoen.

  Dus dan maar zeer veel cash en slechts enkele goud/grondstof gerelateerde fondsen en vooral geduld.
 3. forum rang 7 ttroo 11 november 2021 09:26
  Dat ging uiteindelijk best goed. Ik heb wat shorts kunnen verkopen. Ik had graag nog iets meer gewild. Maar wie weet vandaag.

  Die Yields die gaan weer bijten. Centrale Banken staan buiten spel. Ze kunnen niets meer. Rentes verhogen durven ze niet en doen ze dus niet. Coin Markten komen overal vandaan en het bedrijfsleven accepteert ze steeds meer en meer.
  En zelfs landen. Inflaties staan ruim boven de doelstellingen wereld wijd, maar we doen er niets mee. We kunnen ook geen rentes van 2 a 3% hebben. Dan is de wereld failliet. Chinese Real Estate bubbels kunnen alleen nog maar bubbels ontbubbelen. We doen er niets meer. De beurzen is het enige wat we nog hebben, want net als alles anders gewoon blijft doorstijgen.

  ik wil wel wat shorts Down Jones tot me nemen, Maar ik bet iets te zuinig. Ik wil wat lager zien bij aankoop, oftewel lichtjes hogere Down Jones future.

  VIXie doet het voor een VIX redelik goed. Maar ze kunnen geen echte hoogtes behalen. Opvallend. Goud is wel doorgegaan. Maar of ze het gaan volhouden? Het zelfde geldt voor de VIX. Gaan ze het volhouden?

  Adyen kon de hoogtes niet los laten, maar nu eenmaal losgelaten gaan ze toch die 2.400 euro opzoeken. ASML gaat niet meer snel. Nee. Logisch. Als de economie vanzelf minder wordt, hebben we vanzelf minder chips nodig. En zag u de Chinese Elektrische Truck? Shell. op weg naar die 19 laag. Dat duurde ook langer dan ik dacht. Philips houdt het te goed vol. Valt vanzelf flink down. Daar zit nog maar weinig heilig vuur in. Die huls wordt leger en leger. En ze krijgen claims aan hun broek. Geen goede combinatie. Akzo. U heeft het maar moeiijk om die 102 euro te passeren. Daarboven ligt de 103. Kortom u heeft wel te maken met weerstanden, maar dat heeft u gezien. DSM houdt het goed vol. Een echte Topper geeft niet op! En u houdt nog steeds van die Oranje Kleuren Bank (OKB), oftewel INNEE. Het is wachten op minder goede tijden en dan zal ING dat meteen gaan merken. NIet alleen ING. Genoeg Europese financials. Van Spanje, Frankrijk en Duitsland tot aan het Oranje Land.

  Als Europa de richting aangeeft, dan gaat Amerika hogere futures laten zien, maar Amerika ligt wel een beetje tricky. En dat zien we ook. Amerika laat intraday wat spanningen zien, behoorlijk wat spanningen.

  Ik zie dat ik een terug koop short order in het systeem kan schieten. Ga ik doen.
 4. [verwijderd] 11 november 2021 09:28
  quote:

  easy56 schreef op 11 november 2021 09:17:

  [...]t denk ik ook.

  Maar timing niet tedoen bij zoveel geld wat de beurs invloeit.

  Tegen de stroom ingaan met shorts heeft al meerdere grote hedge funds de kop gekost,en die hebben zich vaak ook nog voor gedeelte ingedekt.

  Dus voor een kleine belegger bijna helemaal niet tedoen.

  Dus dan maar zeer veel cash en slechts enkele goud/grondstof gerelateerde fondsen en vooral geduld.
  Eens en niet te grote posities ,maar de boel staat mijns inziens op springen.Gister duidelijk weer
  panic bying van de FEd in de lange bonds,inflatie gaat niet weg ,zie alleen olie nog wel dippen door lock downs
  en openzetten kranen of strategische voorraden,maar zal mkortstondig zijn .Voeding heeft zijn bodem gehad ,net als electronica.Verder het werkelijk giga vluchtelingenprobleem
 5. forum rang 7 ttroo 11 november 2021 09:36
  Ik noem het stelsel matig een auto bouwer met een software pakket voor het sturen. Schijnbaar bent u er gewoon niet goed in. Geeft niet. Een mens is eenmaal niet perfect. Maar velen noemen het juist een software power of nog meer dan dat. Maar zelf noemen ze zich motors. Kortom we maken er zelf alles van, maar ze zien zich zelf toch echt als motors.
125 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links