Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duitse beurs komt op stoom

Duitse beurs komt op stoom

Het heeft even geduurd, maar nu breekt ook de laatste grote westerse beurs door. De DAX, de beursindex van de grootste economie van Europa, heeft haar vorige koersrecord nipt gebroken. De Duitse locomotief komt steeds meer op stoom.

Wellicht komt mijn voorspelling van eind vorig jaar, dat de Duitse beurs de verrassing voor 2021 zou worden, nu iets dichterbij - tot dusver won de DAX slechts 17%.

De DAX-index heeft sinds dit voorjaar gevangen gezeten in een trading range tussen 14.816 en 16.030 punten. Van een krachtig koopsignaal is overigens pas sprake als deze bandbreedte definitief en overtuigend wordt verlaten. Maar gezien de stemming en alle all-time highs op de overige beurzen is dat wel waarschijnlijk.

Duitse katapultbodem

Een duidelijke uitbraak, die we als een zeer krachtig langetermijn-koopsignaal beschouwen, ligt om de hoek. De reden hiervoor is dat de DAX een katapultbodem heeft gevormd. De uitleg en duiding van het koerspatroon katapultbodem vindt u helemaal onderaan mijn blog.

Vandaag de AEX (korte termijn) en de DAX (lange termijn).

Nederlandse beurs valideert opmars met hogere koersbodem

De Nederlandse beurs (AEX-index) heeft in de recente daling een hogere bodem gevormd boven het niveau van voorgaande toppen in de 800-puntenzone. Zolang de koers boven deze voormalige barrière weet te blijven, blijft het technische plaatje positief. Er is ruimte richting 840,00 punten (berekend koersdoel). De steun bevindt zich op 801,26 punten (bodem van 29 oktober).

Duitse beurs zet weerstand 16.030,33 onder druk

De uptrend van de DAX-index wordt voortgezet indien de recente consolidatiefase opwaarts breekt. Pas bij een solide uitbraak boven de top 16.030,33 punten, gevormd op 13 augustus, treedt een nieuw koopsignaal op. De recente uitbraak is nog te nipt.

Slaagt de DAX index erin om boven deze horde te breken, dan kan de stijgende trend worden voortgezet en komt er ruimte vrij voor meer koersstijging. Op basis van de pendulumswing wordt 17.250,00 punten het volgende opwaartse koersdoel. De steun ligt rond 14.816,35 punten (bodem van 14 mei).

Het katapult-koerspatroon voor de Duitse beurs

Een katapultbodem is een extra positieve variant van de bullish pullback. Bij een bullish pullback wordt de oude weerstand de nieuwe steun. Een katapultbodem treedt op indien de nieuwe bodem ruim boven de oude top ligt.

 • Begin van dit jaar brak de Duitse beurs boven de toppen van 2018, 2019 en 2020. Deze voormalige barrière is op de grafiek hierboven afgebakend met de blauwe stippellijn rond 13.800-13.900 punten.
 • Vervolgens heeft de DAX meerdere hogere bodems gevormd rond 14.816 punten. Omdat deze bodems ver boven de voormalige barrière rond 13.800-13.900 punten liggen, wordt een katapultbodem gevormd.
 • In de afgelopen week brak de DAX vervolgens door de laatste weerstand op 16.030,33 punten, waarmee de katapult wordt voltooid.
 • Op basis van de kortetermijn-pendulumswing ligt het eerstvolgende berekende koersdoel rond 17.250 punten.
 • Op basis van de katapultbodem ligt het meerjarig berekende koersdoel rond 19.500 punten.

De katapultbodem treedt doorgaans op de volgende wijze op:

 • Eerst stuit de koers op een of meerdere toppen (a en b), waardoor daar weerstand ontstaat. Op de DAX lagen die toppen rond 13.800-13.900 punten.
 • Vervolgens breekt de koers door deze toppen, wat een koopsignaal oplevert.
 • De hogere top (c) geeft aan waar vervolgens de eerste winstnemingen optreden, waarschijnlijk door kortetermijntraders en speculanten. Op de DAX lag top c rond 16.030,33 punten.
 • Na deze winstnemingen valt de koers terug, waarbij doorgaans de oude weerstand als nieuwe steun fungeert. Indien de bodem bij 2 duidelijk en ruim 'boven' het niveau van de toppen a en b wordt gevormd, spreekt men van een katapultbodem. Op de DAX lag die hogere bodem rond 14.816 punten.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 18 mei Tussentijds herstel van Wall Street krijgt vorm 299
 2. 17 mei Hoofd-en-schouderformaties op de AEX 221
 3. 16 mei Stress in de markten

Reacties

101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 8 november 2021 09:38
  quote:

  fred optie schreef op 8 november 2021 09:35:

  middelkoop is de enige die wijs is..
  Ja, die weet het. Die heeft jaren geleden twee boeken geschreven die tot op de dag van vandaag niet uitgekomen zijn: 'Als de dollar valt' en 'Goud naar $5.000'.
 2. forum rang 7 fred optie 8 november 2021 09:41
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 november 2021 09:35:

  [...]

  Doe dat maar. Overigens: 'Siberië' betekent 'redding', wist je vast niet.
  nee wist ik niet.. sneeuwt hier al... en ik kan nergens heen.. want mijn recovery bewijs geldt nergens als alleen in rusland hahahahah.

  wat nu?

  ik las gisteren nog dan russen geen vaccin nemen omdat ze hun overheid niet vertrouwen..op nu.nl.

  hoe komen ze op deze onzinnigheid weer.

  russen nemen geen vaccin omdat ze tegen alle slecht gesteste vaccins zijn... en mrna komt er al helemaal niet in..zijn wappiess.

  ze gaan liever naar de shaman.

 3. forum rang 7 fred optie 8 november 2021 09:50
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 november 2021 09:38:

  [...]

  Ja, die weet het. Die heeft jaren geleden twee boeken geschreven die tot op de dag van vandaag niet uitgekomen zijn: 'Als de dollar valt' en 'Goud naar $5.000'.
  '

  ik zeg niet dat hij voorspellende kracht heeft... dat heeft nml alleen diegenen die de koersen daar zet waar hij wilt..

  hij iss de enoige van die groep die slim ofwel intelligent is..

  de rest zijn geflopte floorbrokers of wat al niet... met alle respect overigens...maar niks meer dan dat.. alleen nico inberg in slim verder.. ex marketmaker van optiver. dan moet je wel slim zijn ...
 4. forum rang 4 gam gam 8 november 2021 09:55
  Die ING mailings over beleggen vind ik ook maar rommel. Steeds ene meneer Hooman die van alles beweert, komt niet verstandig over. Op de beurs zijn alle voorspellingen onzin. Gewoon investeren in mensen die braaf naar hun werk gaan. Buy and hold indexfonds, doe dat lang genoeg en je bent rijk, ook zonder handelen. Maar daar verdienen de brokers natuurlijk te weinig aan.
 5. forum rang 7 fred optie 8 november 2021 09:57
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 8 november 2021 09:52:

  [...]

  Plus Jerry de Leeuw zei je ooit. ;O)
  jerry was beursvriendje van mij.. hij is leuk aardig lief .. en weet ook veel van opties.. hij weet mathematisch meer van opties dan ik...

  op zich goede marketmaker.. maar geen nico..

  ben ik overigens ook niet hoor.. nico schat ik hoger in dan mijzelf. hahahahah. ne jerry eigen;lijk ook hoger dan ik zelf ben..

  tikkie ..niet veel..
 6. forum rang 7 ttroo 8 november 2021 09:59
  AEX was op stoom. Ik heb een 817 lage AEX nodig om short orders kwijt te kunnen.
  Het kan. Het kan niet.
  Spannend die F1? 25 ronden doen om van plek 3 naar plek 2 te komen en geen aanval te doen op plek 2. Nee. Spanned is gaan de Chineze Real Estate Bubbels bubbels overmaken met hun nieuwe payments of niet.
  Gaan we nog meer rood maken vandaag? Er lijkt iets te broeien.
  VIX uit de DownTrend. EUR USD staat op knappen. Lager. Goud staat op uitbreken naar boven. Maar ik wil het liefst een $1.830 zien. Kortom er lijkt iets te broeien.
  Aziatische nacht futures waren voornamelijk rood. Europese openings futures waren slechts een paar minuten rood. Akzo. Die 102. You will not pass. Hoe lager de yields, des te lager de financials. En die hebben al zeer zwakke ratio's. Vooral de Europese financials. We blijven het negeren zolang het kan. Hmm. Geen 819 voor de AEX. Ik wil 2 punten lager!
  RoRAMPO schommelt alle kanten op. Van DAM tot RAMP. Waar gaan we heen vandaag?
  De Grote Nasdaq Fondsen staan enorm op extreem. Zo'n beetje de gehele afgelopen beursweek, maar gingen gewoon hoger en hoger. Behoorlijk hoger zelfs. In Europa staan ook een aantal fondsen op extreem. Maar gaan ook hoger en hoger. Maar mogelijk wordt maandag de stil staan dag. En komen er meer rode koersen aan. Het is nodig voor mijn posities.
 7. forum rang 7 fred optie 8 november 2021 10:11
  quote:

  gam gam schreef op 8 november 2021 09:55:

  Die ING mailings over beleggen vind ik ook maar rommel. Steeds ene meneer Hooman die van alles beweert, komt niet verstandig over. Op de beurs zijn alle voorspellingen onzin. Gewoon investeren in mensen die braaf naar hun werk gaan. Buy and hold indexfonds, doe dat lang genoeg en je bent rijk, ook zonder handelen. Maar daar verdienen de brokers natuurlijk te weinig aan.
  een analist zegt :"ik weet het beter dan de rest ". een intelligent mens moet weten dat dat redelijk onzinnig is..

  dat is alles wat je moet weten van analisten..
101 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links