Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Kopen zonder ontbindende voorwaarden

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

 1. 03 dec Eigen woning overhevelen naar box 3 is niet verstandig 58
 2. 26 nov Taxatiestrijd: de desktoptaxatie wordt in de toekomst de standaard 7
 3. 12 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 6

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Housepartyy 8 oktober 2021 10:17
  Goed artikel. Bij Jos zijn de makelaars weer het haasje, en ditmaal terecht.

  In praktijk komen 20 mensen kijken, maar is vooraf al bekend dat de bevriende aankoopmakelaar de woning gaat kopen. Die krijgt te horen wat het hoogste bod is tot dan toe en mag nog 1x overbieden. Zo dwing je mensen ook een aankoopmakelaar te nemen anders sta je buitenspel. Tis allemaal doorgestoken kaart en corrupt.

  Inzage in het biedingsproces is mooi maar hoe vind de controle plaats? In mijn optiek hebben we al genoeg regels in NL en is het echte probleem woningtekort.

  Enige oplossing: woningen bouwen en de rente omhoog.
 2. Jackio 8 oktober 2021 10:27
  Goed artikel inderdaad, Ik heb net mijn woning ( belegging) verkocht, vraagprijs 475 k en verkocht voor 580 k.Keurige afspraak met de makelaar gemaakt omtrent haar fee ( 1,25 % over de koopsom) verkocht aan leuk stel die het zonder makelaar heeft gekocht. Met andere woorden het gaat niet altijd zoals het artikel aangeeft.
 3. forum rang 5 junkyard 8 oktober 2021 10:32
  Het verkoopproces wordt bepaald door de makelaars, en is daarmee een speelbal van marktomstandigheden en (makelaar) belangen die vaak niet synchroon lopen met belangen consument (koper / verkoper).

  Ter verbetering van het biedingsproces, lijkt het mij wel nuttig om alleen goed geïnformeerde kopers toe te laten in een verkoopproces, met het weren van kopers die hun financieringsmogelijkheden nog niet inzichtelijk hebben. Kopers maken eerst hun huiswerk ter bepaling van (on)mogelijkheden, zodat zij op basis hiervan hun wensen kunnen bijstellen.

  Er kan worden gedacht aan het inrichten van een standaard proces waarbij de verkoper de vraagprijs dient vast te stellen op basis van de marktwaarde van de woning aangetoond in een (uniform) taxatierapport (en evt. bouwkundig rapport). Dit taxatierapport wordt gedeeld met alle partijen en kan door de kopers gebruikt worden in de financieringsaanvraag en vaststelling van het bod, waarbij duidelijk is dat alles boven de vraagprijs (getaxeerde marktwaarde woning) niet kan worden beleend door de koper. De koper dient voor indiening van het bod (maar liever, voor bezichtiging) bepaald te hebben hoeveel kan worden geleend. Bij ondertekening van de koopovereenkomst is er geen voorbehoud nodig voor koper en verkoper, de bedenktijd zou kunnen worden opgerekt van 3 werkdagen naar 1 werkweek om iets flexibiliteit te bieden voor de koper (en om de puntjes op de i te zetten in de financiering).

  Op deze wijze zal de frustratie in de markt afnemen, en kan een vlot verkoopproces (in huidige markt, max. 1 maand) worden doorlopen waarbij marktwaarde gedurende het proces nauwelijks wijzigt. Natuurlijk zijn kopers met eigen geld die boven de marktwaarde willen bieden in het voordeel, maar hier is niet omheen te werken. Op basis van dit voorgestelde verkoopproces zal er geen groot voordeel meer zijn voor partijen die grotendeels met eigen geld financieren en zichzelf nu voorrang verlenen (o.a. t.o.v. starters) door zonder voorbehoud financiering te bieden. Daarnaast worden de mogelijkheden van makelaars beperkt om hun 'spel te spelen' en de markt te frustreren.
 4. Floris013 8 oktober 2021 14:09
  Artikel staat vol aannames. De zekerheid dat je je huis nog een keer verkoopt voor zeker meer is natuurlijk er niet. Stijgen de energieprijzen nog wat door, en wordt de rente verhoogd, plus nog wat plannen van het nieuwe kabinet en we hebben zomaar en prijsdaling ofzo te pakken.
  Verder kiezen verkopers zelf om een bod zonder ontbindende voorwaarden te accepteren, ook als er een hoger bod ligt met wel ontbindende voorwaarden.
  En waarom mag ik niet afspreken in mijn (ver)koopcontract wat ik wil? Het is mijn huis en als iemand dat wil kopen zonder financieel voorbehoud, dan maken we dat onderling wel uit. Makelaar is geen contractspartij, dat wordt even vergeten heb ik de indruk.
  Zwarte piet wordt wel heel gemakkelijk aan makelaars gegeven, er wordt vergeten dat achter de makelaar een verkoper staat over wiens geld het echt gaat.
  PS ben zelf geen makelaar.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links