Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Nerveuze beleggers, AEX toont veerkracht

Slotcall: Nerveuze beleggers, AEX toont veerkracht

Vandaag wordt deze slotcall anders afgetrapt dan u gewend bent, maar met een goede reden. De wekelijkse podcast van Arend-Jan, Niels en Coen, de IEX Beleggerspodcast, is genomineerd voor de Award van beste podcast in de categorie Zakelijk

De nominatie is mooi, de wekelijkse podcast genieten geblazen, althans dat is mijn persoonlijke mening, en natuurlijk willen we die Award nu winnen ook. 

Een vriendelijk verzoek aan allen: help ons deze Award in de wacht te slepen! Het kost u niets behalve een minuutje van uw tijd: 

Stemmen op uw favoriete podcast kan hier. (categorie: Zakelijk).

 

AEX en Evergrande 

Het verhaal van vandaag is natuurlijk Evergrande. Een Chinese vastgoedmoloch die tegen een default aan zit. Dat kan een markt die dichtbij recordniveaus staat, niet gebruiken natuurlijk.  

Er is vandaag flink aan de boom geschud, waarbij een aantal usuals suspects een flinke tik hebben gekregen. We noemen beta aandelen als ArcelorMitall, Aperam, AMG, maar ook de chipsector moest (eindelijk) eens een stapje terug doen. Wat stoom afblazen na een schier eindeloze bullrun is zo vreemd nog niet, ditmaal met de benarde situatie rond Evergrande als catalyst. 

Toch ook enkele fondsen die de schade beperkt hebben weten te houden, of zelfs tegen de markt in een winstje bijeen konden sprokkelen: Unilever bijvoorbeeld, maar ook het recent lelijk weggezakte Intertrust en zowaar AF-KLM. 

Mogelijk dat onze nationale trots profiteert van geluiden bij onze Oosterburen waar Lufthansa het sentiment trotseert en aankondigt met een zwaar verwaterende emissie te komen. Dat klinkt op het eerste gezicht niet goed, maar als de Duitsers weer (serieus) geld uit de markt weten te halen, geeft dat de rest van de sector een kleine mentale opkikker.  

Accsys 

Houtveredelaar Accsys trekt zich vandaag niets aan van de barre beursdag en stijgt tegen de markt in. Of dit wat te maken heeft met de analyse van Niels, kunnen Premium leden hier lezen

Lufthansa 

De Duitse carrier Lufthansa heeft wel een erg ongelukkige hand van timing door vandaag aan te kondigen met een forse claimemissie te willen komen. Extra pijnlijk is allicht de hoge korting van afgerond 40% die de Duitsers aanbieden om beleggers over de streep te trekken. Alles over deze emissie bij IEX Premium.

Evergrande 

De zorgen rond het Chinese Evergrande namen al enkele dagen sterk toe. Natuurlijk werd eerst glashard ontkend dat er liquiditeitsissues waren, maar vrij snel daarna bleek die geëigende tactiek niet langer houdbaar. 

Evergrande dreigt te defaulten, oftewel heeft niet voldoende liquiditeit beschikbaar om aflopende verplichtingen na te komen en daar houden schuldeisers natuurlijk niet van. 

Enige creativiteit kan het management van Evergrande niet ontzegd worden: schuldeisers hebben de mogelijkheid hun uitstaande schuld aan de vastgoedreus betaald te krijgen in vastgoed, met uiteraard een flinke korting. Alle ogen zijn ondertussen gericht op Beijing: gaan de Chinese machthebbers het wankelende vastgoedfonds te hulp schieten met een pijnlijke herstructurering tot gevolg, of laat men Evergrande omvallen. 

Dat laatste is een weinig aanlokkelijk scenario, nog los van de uitstaande schulden van Evergrande, pak hem beet $300 miljard, dreigt hiermee een spill over effect à la Lehman Brothers waarbij meerdere partijen meegetrokken worden in de deconfiture. Daar bovenop dreigt gezichtsverlies en dat ligt zeker in Azië bijzonder gevoelig. 

Groene zeepbel 

Een wat ongelukkige hand van timing kan de BIS, zeg maar de centrale bank der centrale banken, die het vandaag nodig vond om te waarschuwen voor een dreigende bubbel in 'groene beleggingen.' 

Er zijn volgens de BIS signalen dat de waardering van ESG-beleggingen wat te uitbundig is opgelopen. Oftewel, er is materieel geld uit reguliere beleggingen gehaald om te investeren in zaken als groene obligaties, aandelen van elektrische autoproducenten en schone energie. 

Volgens een van de kopstukken van de BIS is er momenteel zelfs al sprake van een 'groene bubbel.' Wellicht een goed moment voor beleggers hun eigen aandelenportefeuille eens na te lopen en na te gaan of het enthousiasme voor 'groen' niet heeft geleid tot een onevenwichtige samenstelling. 

Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn ook verre van immuun wat er zich in China afspeelt. Daar bovenop woedt er nog altijd een fel debat over het schuldenplatform. Dit leidt altijd tot een politiek steekspel en partijen laten het er meestal op aankomen en bereiken pas last minute een compromis. 

Nu is het begrotingstekort in de VS al gierend uit de klauwen gelopen, het gesteggel over het verhogen van het schuldenplatform kan beter verruild worden voor een prudenter begrotingsbeleid. Mijn Excel heeft inmiddels grote moeite met de duizenden miljarden begrotingstekorten in de VS: an accident waiting to happen

De Amerikaanse beurzen staan na circa twee uur handel stevig in de min, onder aanvoering van de Nasdaq ditmaal met min 2%, versus circa 1,5% verlies voor de Dow Jones en S&P500.

Rentes 

Het renteplaatje blijft wat onwezenlijk aan doen: negatieve tienjaarsrentes zijn echt een brug te ver in een normaal functionerende economie. MMT-liefhebbers zien dat uiteraard anders. 

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

 • De AEX sluit 1,4% lager en toont daarmee de nodige veerkracht
 • Wall Street veriiest na twee uur handel 1,5 - 2%
 • De euro blijft dicht bij de 1,17 versus de greenback 
 • De VIX noteert met een stand van ruim 25 op niveau stressvol 
 • Goud (+0,5%) en zilver (+0,1%) profiteren amper tot niet van de huidige onrust, noch van de hoog oplopende inflatie  
 • Olie: WTI en Brent dalen weliswaar ook licht, maar blijven duidelijk boven de $70 per vat, natural gas doet wél een serieus stapje terug
 • Bitcoin weet zich niet aan de verkoopdruk te onttrekken en daalt zo'n 7% tot $44k

Het Damrak  

 • Ahold (-/- 0,5%) doet wat een solide, defensief fonds behoort te doen en daalt amper 
 • ArcelorMittal (-/- 8%) doet wat je van een beta stock op een slechte dag mag verwachten, al verklaart dit niet de volledige daling. IJzererts is nog net niet gratis af te halen en dat doet pijn
 • Unilever (+/+ 1,3%) toont zich van zijn sterkste kant vandaag door tegen de markt in op te lopen. Het geld van beleggers blijft dus deels in ieder geval in de markt
 • Aperam (-/- 6,3%) levert net als Mittal en AMG fors in vandaag, (te) hoge energieprijzen zullen hier deels debet aan zijn
 • Intertrust (+/+ 2,8%) verrast aangenaam vandaag, relevant nieuws konden wij niet vinden, maar het aandeel was recent ook griezelig ver weggezakt
 • Accsys (%) zwemt tegen de stroom in en weet er een plusje uit te persen
 • TomTom (-/- 0,5%) verlies amper en dat geeft te denken op een dag als vandaag. Immers, defensief zouden wij het concern toch echt niet willen betitelen
 • Lokaal verliest Fastned zo'n 4%, maar het aandeel blijft hardnekkig boven de €50 noteren

Adviezen

 • ASMI: naar €370 van €345 en naar houden van kopen - Barclays
 • Telenet: naar €44 van €43 en kopen  - Barclays 
 • Bayer: naar €70 van €71 en kopen - Morgan Stanley
 • Microsoft: naar $345 van $325 en kopen - Barclays 
 • Facebook: naar $440 van $400 en kopen - Jefferies 
 • Alphabet: naar $3325 van $2950 en kopen - Jefferies 
 • AstraZeneca: naar £100 van £98 en kopen - Morgan Stanley 

Agenda 21 sept

00;00 Prinsjesdag
07:00 Vivoryon - Halfjaarcijfers  
11:00 Consumentenvertrouwen België - sept
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen VS -aug
22:00 Adobe - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 FedEx - Cijfers eerste kwartaal (VS)
00:00 Aurora Cannabis - Cijfers eerste kwartaal (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 17:40 Slotcall: AEX sluit lager, rente loopt verder op 1
 2. 14:25 Flow Traders gevangen in slechte marktomstandigheden
 3. 29 sep Slotcall: dun herstel voor de AEX, inflatie zwakt verder af 6

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ibou 20 september 2021 22:30
  Nou mag iemand mij uitleggen waarom het ArcelorMittal pijn doet dat ijzererts bijna gratis is af te halen. Het is een staalbedrijf en ze zetten ijzererts om in staal. Dat staal is aardig aan de prijs en wordt ook niet goedkoper momenteel. Dus de winstmarges nemen alleen maar toe. China, in het verleden een bedreiging voor die marges door dumping praktijken, gaat zijn eigen productie terugdraaien om minder CO2 uit te stoten. (Zal ook wel iets met de luchtvervuiling rond de steden te maken hebben.) Alles bij elkaar lijkt het wel Sinterklaas tijd. Iig. heb ik bijgekocht, en ik betwijfel dat ik er over een paar weken spijt van zal hebben.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links