Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crisis? Leve de crisis!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Reacties

26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 februari 2012 16:40
    JanWillem ,
    de feiten zijn dat zowel FED als ECB hebben gekozen voor geldverruiming naar banken ( en hierdoor indirect naar landen) toe , QE en LTRO.

    Beter zou zijn om de aanstaande LTRO ( steun van de ECB aan de banken tegen 1 % rente) direct aan burgers en MKB te verstrekken, onder verplichting van aflossing huidige hypotheken.
    Burgers en MKB kunnen hun hypotheek aflossen bij lokale banken en direct oversluiten bij ECB tegen 1 %.
    Op deze manier breng je de aflossingscapaciteit, consumptie en investeringen van Volk en MKB weer op normaal peil en neemt vertrouwen in de maatschappij weer toe.

    De lokale banken doen de handlingsprocedures tegen 0,1 % provisie, waardoor lager personeel kan blijven werken.

    Tevens neemt de solvabiliteit van banken indirect weer toe en als grote voordeel neem je banken groot deel van hun macht en grootheidswaanzin af en worden weer terug gebracht naar hun kerntaken ; dienstverlening naar maatschappij toe.

    Dus i.p.v LTRO in de fictieve economie te brengen ( beurs, staatsobligaties, banken onderling = statisch geld ), wordt de LTRO in de reeele economie gebracht = stromend geld. Schulden blijven wel staan en dienen te worden afgelost, echter tegen voorwaarden ( 1%) die te dragen zijn.

    Voordeel hievan is m.i meer stimulus van de economie, omdat het geld onder Volk en MKB weer gaat stromen en tevens toename van onderling vertrouwen in de maatschappij in Geld en Economie.

    Nadeel is dat ECB in deze rol alle macht heeft over volk en MKB, hier zal een oplossing voor moeten worden gezocht.

    In deze crisis kun je beter anticiperen op de huidige situatie en werken met de huidige middelen , dan uitgaan van een ( zweverig )historisch boek wat is geschreven in een compleet andere tijd en andere maatschappij met een problematiek die onvergelijkbaar is met huidige.
  2. [verwijderd] 11 februari 2012 21:57
    @carex
    In combinatie met goede voorwaarden dat aflossing van tevoren vastgelegd wordt, is dat een veel betere vorm om de schulden te reduceren, leningen draagbaar te maken (tijdelijk uiteraard, geen nieuwe leningen) en de economie een grote boost te geven. Ook precies bij degenen die de economie vormen, dus mkb en gewone particulieren. De banken hun solvabiliteit verbetert snel door het ineens afbetalen van veel hypotheken. De hoeveelheid geld in omloop wordt waarschijnlijk niet veel groter want dat ECB hun balans enorm vergroot wordt gecompenseerd doordat de bankbalansen kleiner worden (ook gezond).
    Zolang ECB zakelijk omgaat met de leningen is er feitelijk geen machtsprobleem.

    Er zullen best een aantal mindere kanten aan het idee zitten, maar van alles wat voorbij is gekomen is dit het eenvoudigste en beste idee tot nu toe. De vraag is waarom onze financiele ministers dit niet voorstellen?
    Andere belangen waarschijnlijk.
  3. [verwijderd] 11 februari 2012 22:36
    @OldandWise, dank voor je reactie en compliment,

    ik heb op de site van Rene Tissen op RTLZ-internetsite mijn volledige verhaal gezet,

    ben er van overtuigd dat er nog flink geschaafd moet worden aan dit basisplan om alle haken en ogen eruit te halen en inderdaad ; er MOET worden afgelost, anders creeer je weer een nieuwe Bubble.

    Verder staat en valt het plan met de bereidwilligheid van onze "Leiders", ECB, EU, politiek en bankmannetjes om hun Ego opzij te zetten en een Dienende rol te gaan vervullen i.p.v Egoistische rol.

    we zouden rechtgeaarde mensen als Kolenboer met een geweer in het ECB kantoor kunnen laten rondlopen, als waakhond om die hoge heren in de gaten te houden, om hun werk dienend te blijven uitoefenen ( met waardering voor al je reacties Kolenboer !!)

    RTLZ - opinies - Rene Tissen - Democratie terug in Europa door Burgerinititief
  4. [verwijderd] 11 februari 2012 22:37
    quote:

    CAREX schreef op 11 februari 2012 16:40:

    Beter zou zijn om de aanstaande LTRO ( steun van de ECB aan de banken tegen 1 % rente) direct aan burgers en MKB te verstrekken, onder verplichting van aflossing huidige hypotheken.
    Burgers en MKB kunnen hun hypotheek aflossen bij lokale banken en direct oversluiten bij ECB tegen 1 %.
    Het zou in ieder geval veel beter zijn als ECB die LTRO direct aan landen zou verstrekken.

    Nu verstrekt ECB krediet aan Italiaanse banken tegen 1% die het doorlenen aan hun overheid tegen 5-6%. Daar is niemand bij gebaat (behalve dan die Italiaanse banken).
26 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links