Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crisis? Leve de crisis!

De kredietcrisis en de Europese schuldencrisis worden door velen gezien als symbolisch voor het verval van het kapitalisme. Het liberale marktdenken ontspoorde door hebzucht, graaiende bankiers, tekortschietend toezicht en algeheel moreel verval. De huizenmarkt stortte in, beleggers verloren hun spaargeld op de beurs, massawerkloosheid en een dreigende geldontwaarding droegen bij aan een afnemend vertrouwen van de burgers in het economische en politieke systeem. En de spreekwoordelijke kleine man is zoals altijd weer de sigaar. 

Schumpeter
Het einde van het kapitalisme? Niets is minder waar. Deze crisis is niet alleen een essentieel onderdeel van het kapitalisme maar zelfs een noodzakelijk fundament voor een nieuwe economische bloeiperiode. Voor een nadere verklaring gaan we te rade bij de vermaarde Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950).

Schumpeter werd beschouwd als een belangrijke tegenhanger van John Maynard Keynes en werd beroemd vanwege zijn uitwerking van de theorie van de creatieve destructie. Creatieve destructie is een proces van voortdurende innovatie waarbij succesvolle nieuwe technologieën de oude vernietigen. Deze technologische innovatie is de echte bron van economische groei. Groei die niet afhankelijk is van overheidsingrijpen maar van vindingrijke ondernemers.

Voortdurend proces
Door innovatie ontstaan succesvolle nieuwe bedrijven die de winst en het marktaandeel van de op achterhaalde technologieën gebaseerde gevestigde orde bedreigt. In een voortdurend proces van opkomst en ondergang worden oude bedrijven vernietigd door nieuwe. Zo waren er van de 500 bedrijven uit de S&P 500 uit 1957 veertig jaar later nog maar 74 over. En zo is General Electric het enige bedrijf uit de oorspronkelijke Dow Jones van 1896 dat nog steeds deel uitmaakt van deze index. 

Een economische crisis is niets anders dan een periode waarin de gevestigde orde  uitgegroeid is geraakt en plaatsmaakt voor nieuwe snelgroeiende bedrijven. De ermee gepaard gaande neerwaartse economische cyclus is de prijs die betaald moet worden voor de stijging van de levensstandaard die het kapitalisme op lange termijn kan realiseren.

Lost generation
Een voorbeeld hiervan was de economische crisis van eind jaren '70 en begin jaren '80. Een periode van massawerkloosheid, dalende beurskoersen, hoge rentes en een volledige afwezigheid van vertrouwen in de toekomst. De toenmalige schoolgaande jeugd werd gezien als de "lost generation". Het viel echter erg mee.

De vele werklozen van wie gezegd werd dat ze nooit meer aan het werk zouden geraken, bleken jaren later als sneeuw voor de zon uit de bestanden van de sociale dienst verdwenen. De crisis was niets anders dan een grootschalige omschakeling van een geïndustrialiseerde  naar een dienstverlenende economie.

In Nederland verdwenen de textiel en de scheepsbouw grotendeels naar lage lonenlanden. De basis was gelegd voor een nieuwe economische bloeiperiode die tot ver na de eeuwwisseling zou duren. In de grafiek kunt u zien dat de beurs in de periode van 1966 tot 1982 consolideerde om vervolgens weer aan een enorme groeispurt te beginnen.

 


Klik op de grafiek voor een grotere versie.

 

Creatieve destructie
In de huidige crisis vindt wederom grootschalige creatieve destructie plaats. Deze keer niet in de industrie maar in de financiële sector en in het vastgoed. Prijzen waren tot stratosferische hoogten gestegen, banken werden onthutsend zwak geleid en het vertrouwen in het financiële stelsel bleek gebaseerd op drijfzand.

De tijd was rijp voor een Schumpeteriaanse creatieve destructie. Op de puinhopen van deze crisis zullen nieuwe innovatieve bedrijven ontstaan die bijdragen aan een nieuwe economische bloeiperiode. Over enkele jaren zullen we weten wie de Googles en Apples van de financiële wereld zullen worden.  

Het probleem volgens Schumpeter is echter dat politici de fout maken - uit angst voor hun kiezers - om de economie en noodlijdende bedrijven te steunen met belastinggeld. Geld dat ze moeten lenen van banken die het uiteindelijk weer moeten lenen van spaarders.

Keynesiaanse leest
Hiermee onttrekt de overheid geld aan de economie dat eigenlijk gebruikt moet worden om nieuwe bedrijvigheid te financieren. In dit proces houden de centrale banken de rente kunstmatig laag zodat het voor spaarders onaantrekkelijk wordt om te sparen. Overheden baseren hun beleid volledig op Keynesiaanse leest. Schumpeter wijst dit volledig af.

Met dit verkeerde medicijn vertragen overheden het genezingsproces. Hoe begrijpelijk hun interventies ook zijn. De overheid zou zich beter kunnen richten op haar kerntaken: het faciliteren van innovatie. Het bevorderen van goed onderwijs, een degelijk juridisch systeem, goede zorg en veiligheid voor de burgers.

Opschoning systeem
Dan kunnen de schulden worden afbetaald en de belastingen worden verlaagd. Zo bezien vertraagt de overheid met zijn interventies het herstel in plaats van dat het ze bevordert. Maar zelfs een falende overheid kan niet verhinderen dat ook deze crisis een noodzakelijk proces  is binnen het evoluerende kapitalisme. Het schoont het systeem op van onproductieve bezigheden en legt het fundament  voor een nieuwe bloeiperiode. De crisis is de prijs die we daar voor moeten betalen.


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 februari 2012 12:15
    Dit is naar mijn zienswijze één van de beste columns sinds lange tijd.
    Het is te wensen dat dit ook ter kennis wordt gebracht van politici en vooral van de vakbonden.

    De Schumpeteriaanse opvattingen zijn overigens ook van toepassing in de evolutie van mens en dier. Ook wel genoemd de survival of the fittest. Maar dat wordt beschouwd als vloeken in de kerk.
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 10 februari 2012 12:45
    Jan-Willem, een interessante column met genoeg stof om over na te denken.
    Niet alleen mens en dier evolueren maar ook hun omgeving en activiteiten.
    Het is inderdaad de vraag of je geld moet blijven pompen in bedrijven zonder daar een grondige analyse op los te laten of bedrijven in de huidige vorm nog levensvatbaar zijn. Het voorbeeld dat er sinds 1957 nog maar 74 bedrijven over zijn van de 500 die op de S&P 500 stonden genoteerd laat inderdaad zien dat veel bedrijven door nieuwe innoverende bedrijven worden ingehaald.
    Het wordt tijd dat de politiek zich nog meer bewust wordt hoe belangrijk prima scholing zich vertaald in een betere positie voor Nederland en Europa, in China en India zijn ze dat terdege bewust.
  3. [verwijderd] 10 februari 2012 12:48
    Inderdaad een erg goede column. Waar ik wel voor vrees is dat we tijdelijk nog slechter uit de crisis komen dan we er in zijn gegaan door het verkeerde ingrijpen van politici. Dat zie je al een beetje bij de banken. Ze gedragen zich eerder nog arroganter dan beter. Het vertrouwen van de consument in de banken zit op een dieptepunt. Maar we hebben niet veel keus. Er is niet een "ander bedrijf" dat het heel anders doet of beter aanpakt.
  4. ggwvante 10 februari 2012 12:59
    Interessante zienswijze. Maar je kunt Schumpeter ook anders interpreteren. In zijn meest bekende werk
    " Kapitalisme, Socialisme en Democratie " voorspelt hij de ondergang van het kapitalisme. Niet vanwege het falen ervan, zoals Marx voorspelde, maar juist vanwege haar succes. De reden is dat volgens hem de kapitalistische machine steeds grotere bedrijven creeert waar uiteindelijk niemand meer geinteresseerd is in het bedrijf zelf maar uitsluitend zijn eigen belang najaagt. En is juist dat niet wat we zien gebeuren ?
  5. [verwijderd] 10 februari 2012 13:06
    Inderdaad een interessante column, en ggwvante, volgens mij valt het nog wel mee, zo lang sommigen zich maar realiseren dat je met samenwerking meer voordeel verkrijgt. De basis hier is vertrouwen, en dat valt hier nog wel mee, maar in Griekenland is dat vertrouwen opeens weg. Dat gaat een klap aan de economie uitdelen en zou wel eens een tijdelijke neergang kunnen betekenen. Het belangrijkste doel van de overheid is dan ook vertrouwen behouden, door regulatie en educatie. Manipulatie (waar men nu mee bezig is) verpest dat vertrouwen volledig, maar helaas is de overheid ook afhankelijk geworden van de banken die ze juist moet controleren...
  6. [verwijderd] 10 februari 2012 13:24
    De kern is dat waardecreatie de basis is en dat geld verdienen daar een logisch gevolg van is. Als je veel geld verdient, maar weinig waarde levert, dans je in feite op een bel. Die gaat er vanzelf een keer uit, net als bij een tuin die eerst bloeit en daarna overwoekerd raakt.

    Bedrijven die in deze tijd succesvol zijn, tegen scherpe kosten veel waarde toevoegen, zullen in goede tijden extra krachtig blijken (hefboom effect). Totdat er teveel wordt verdiend en niet meer kritisch naar waardetoevoeging wordt gekeken, maar naar te overdreven expansie. En dan herhaalt de cyclus zich.

    Er wordt nu gezegd dat er een probleem is doordat de Grieken niet kunnen devalueren. Maar devalueren zoals zij konden met de Drachme was in feite een kunstmatig middel. Je wordt niet competitiever, maar gewoon goedkoper.

    Nu die middelen weg zijn is het juist een uitgelezen kans om te kijken hoe bepaalde landen competitiever kunnen worden, zonder terug te grijpen naar het inflatie middel.

    Dat zal van sterke Europese landen investeringen vragen, maar over een langere horizon ook iets opleveren. Vergelijk het met een soort Marshall-plan voor Zuid-Europa.

  7. @iPlof 10 februari 2012 13:42
    Een niet-sensatiebelust verhaal met goede analyse. Voor het huidige systeem is geen goed alternatief, geen communisme, nationalisme, bedrijfssocialisme of goudstandaard bijvoorbeeld.
    De instituten van tegenwoordig zijn topzwaar, erg inefficient en een generatie 50+ die onevenredig profiteert. Dat is niet in stand te houden en op de puinhopen hiervan zullen nieuwe fundamenten gelegd moeten worden voor een economie die meer aansluit bij de komende generaties.
  8. vGheel 10 februari 2012 14:36
    Dit is allemaal prachtig maar heeft ooit iemand wel eens bedacht hoe je Nederland in no-time het meest welvarend in de wereld kan maken?
    Ja dat bestaat. Het vergt spierballen van de overheid (lees ambtenaren in hun plusch). Hoe dan?
    Schaf bijna alle belastingen, uitkeringen en subsidies af en verhoog de BTW naar 25%. Geef alle werkenden een goed vast bedrag per maand. Verlaag alle lonen met 30%. Stuur alle duizenden overtollige ambtenaren naar een cursus om opgenomen te worden in de gigantische toestroom van buitenlandse bedrijven.
    Voordelen: weg bezuinigingen, weg ww'ers, weg geen werk, weg zwart geld, weg fraude, weg leegstaande gebouwen, weg halve overheid, enz. enz.
    Dit is niets nieuws, de scenario's bestaan en zijn al doorgerekend. Maar welke ambtenaar heft zichzelf op en durft dit aan?
    Wanneer starten we met de simplificering?
  9. [verwijderd] 10 februari 2012 15:15
    N.m.m. is de huidige crisis o.a. een gevolg van:

    - Bankmensen zonder geweten en plenty of eigenbelang (mortgages verstrekken aan mensen die zelfs al moeite hadden om een lage huur te betalen)

    - De uit de hand gelopen derrivative markets, die op pure greed and fear gebaseerd zijn en de share markets direkt en indirekt manipuleren

    - Regeringen / politicians, die:

    (US) denken dat ze parts aan de andere kant van de wereld kunnen dwingen tot demokratie door een oorlog te voeren, die zeer kostbaar is (in levens sacrificed EN tonnen geld)

    (Greece and other countries) denken dat lid van een Europese Unie te worden, betekende dat ze in leuke dingen kunnen 'investeren' - die volstrekt geen produktie verhoging tot gevolg hebben, in een time span van enkele jaren! en dat nog wel vlak na de Mortgage shamozzle in de US die bijna alle landen meesleurde.
    Ongebreideld spenderen voor korte termijn, met goedkoop op lange termijn geleend 'Euro' geld.

    Tenslotte de onkunde en nog meer de besluiteloosheid van huidige politici en een groot gebrek aan eenheid in Europa, die dit alles omtoveren in een langdurige saga,
    wedijvert voor de 'Oscar voor beste Crisis veroorzaker' met de nooit aflatende Greed van top bankers in de US. (Well top zegt niks over hun kunde, maar meer over de hoogte van hun salaris :-(

    To Quote part van deze column: "Door innovatie ontstaan succesvolle nieuwe bedrijven die de winst en het marktaandeel van de op achterhaalde technologieën gebaseerde gevestigde orde bedreigt. In een voortdurend proces van opkomst en ondergang worden oude bedrijven vernietigd door nieuwe. "
    Sorry, maar de hier bovenstaande quoted tekst, heeft geen of geen noemenswaardige bijdrage geleverd aan de huidige (vanaf 2007) krediet- en schulden crisis.
    Dit is geen grootschalige CREATIEVE destructie, maar veel meer een case van utter greed, manipulation en incompetence van bankers, so called wealth managers and politicians. That's why it's still dragging on, as most of the same people are still pulling the strings.
    The result will be a gigantic inflation.
    De enige 'creativiteit' die toegepast werd is die van de bankmensen in de US: re-packaging mortgages en dan weer doorverkopen aan de rest van de wereld.

    There's a hole in the bucket, dear Liza, dear Liza.
    Then fix it, dear Henry, dear Henry, dear Henry.

    Henry wist het ook niet ....
    U misschien?

    Cheers,
    Ed
  10. [verwijderd] 10 februari 2012 16:02
    Ik snap niet hoe jullie dit bericht zo omhoog kunnen cheeren. Tuurlijk wat hij schrijft is feitelijk juist en is het artikel in constructieve zin goedbedoeld maar heb je die inleiding gezien op de hoofdpagina.

    Lang leve de crisis? Een crisis gezond? Goed voor het kapitalisme? Goed voor de mens en onze planeet?!

    Sorry?

    Volgens mij zijn al deze crisissen - en de bubbels die eraan vooraf gingen - gefabriceerd en welbewust op ons losgelaten door de cronies. De genomen risico's worden niet geabsorbeerd door degenen die ze genomen hebben, er zit geen reiniging in het systeem, het volk mag voor de grootheidswaanzin opdraaien. Klassenjustitie, corruptie, fraude, verduistering, smerige oorlogen, valse vlag operaties, cunning propaganda, dat is waar deze mensen dag in dag uit mee bezig zijn! En jullie denken dat de (gekochte en betaalde) politiek of overheid hier ook maar iets aan zal veranderen. Hell ze is dag in dag uit bezig om de status quo te handhaven!

    Dan te stellen dat dit gewoon een gezonde cyclus is die even plaats moet vinden om het bos weer lekker te laten groeien getuigt van hoogmoed en weinig realiteitszin. Uitzonderlijk naïef zou ik eigenlijk willen zeggen.

    We hebben het hier over peak money, peak population, peak oil, peak corruption, peak etc, dit is niet de zoveelste reiniging waarna we weer doorkunnen. Hier gaan de ons bekende valuta's crashen en diverse oorlogen gevoerd worden die de wereld letterlijk op de kop gaan zetten.

    Innovatief educatief systeem en degelijk juridisch systeem, en dat moet de overheid gaan regelen?! Ik kan je garanderen, voordat dit kan gebeuren zullen wij de huidige overheid moeten ontbinden en naar huis sturen. Eerst revolutie en gerechtigheid voor het grote volk, dan pas kan er nagedacht worden over wat we in de plaats van het huidige systeem willen.

    Al de rest is verspilde moeite en zoals ik zei, het getuigt van grote naïeviteit om te denken dat de oplossingen zullen komen van degenen die ons met hun bubbelmachine en facsistoïde praktijken in deze problemen hebben gebracht.

    Maar kennelijk is het voor de grote meute heel moeilijk om te zien wat er zou kunnen zijn en is men al gauw tevreden met kleine tweaks op wat men al kent. Werkelijk al zou de waarheid de mensheid keihard in het gezicht slaan dan zouden velen het nog niet zien. Dát is hoever we dumbed down zijn (met succes) door onze slaven meesters achter het 'educatieve en juridische systeem'. Ze hebben ons bij de ballen dummies!

    Juan

    "They must find it difficult...
    Those who have taken authority as the truth,
    Rather than truth as the authority."

    -G. Massey, Egyptologist
  11. @iPlof 10 februari 2012 16:14
    quote:

    Juan Tsunami schreef op 10 februari 2012 16:02:

    We hebben het hier over peak money, peak population, peak oil, peak corruption, peak etc, dit is niet de zoveelste reiniging waarna we weer doorkunnen. Hier gaan de ons bekende valuta's crashen en diverse oorlogen gevoerd worden die de wereld letterlijk op de kop gaan zetten.

    Afgezien van de negatieve insteek.

    Peak oil thema was er 40 jaar geleden ook al, lees eens de eerste column van de schrijver en oorlog hoeven we in Europa met vergrijzende bevolking in elk geval niet bang voor te zijn..
  12. aho 10 februari 2012 16:26
    quote:

    plof@ schreef op 10 februari 2012 16:14:

    [...]
    lees eens de eerste column van de schrijver en oorlog hoeven we in Europa met vergrijzende bevolking in elk geval niet bang voor te zijn..
    Niet gemerkt dat intolerantie, agressie/geweld en egoïsme de laatste jaren zijn toegenomen? Dat is een voedingsbodem die een risico op een oorlog kan verhogen.
  13. forum rang 4 New dawn 10 februari 2012 16:32
    quote:

    Juan Tsunami schreef op 10 februari 2012 16:02:

    Volgens mij zijn al deze crisissen - en de bubbels die eraan vooraf gingen - gefabriceerd en welbewust op ons losgelaten door de cronies. De genomen risico's worden niet geabsorbeerd door degenen die ze genomen hebben, er zit geen reiniging in het systeem, het volk mag voor de grootheidswaanzin opdraaien.
    Hallo Juan.

    Ik vrees dat je gelijk hebt.

    De methode is dat je m.b.v. een centrale bank de bubbel maakt en vervolgens dat de economie vanzelf implodeert. Dit is al vaker gedaan en werkt. En idd worden de risico's afgewenteld op anderen waarbij benadrukt wordt dat het een reguliere economische crises is. Zelfreiniging kan alleen ontstaan als een centrale bank of andere overheidsinstituten niet bestaan. Ook is er dan geen papiergeld zonder intrinsieke waarde.

    Alles werd georchestreerd op grootse en briljante wijze moet ik toegeven.

    Bernanke: "You can only recognize a bubble when it bursts".


    Het geld speelt een cruciale rol.

    Tolkien:

    "One Ring to rule them all, One Ring to find them,
    One Ring to bring them all and in the darkness bind them"

  14. @iPlof 10 februari 2012 16:42
    quote:

    aho schreef op 10 februari 2012 16:26:

    [...]

    Niet gemerkt dat intolerantie, agressie/geweld en egoïsme de laatste jaren zijn toegenomen? Dat is een voedingsbodem die een risico op een oorlog kan verhogen.
    Jawel, maar eerder in recente historie is dat ook eerder gebeurd. Jaren 80, toch ook een roerige tijd, met veel opstand en tegenstellingen.

    Daarnaast is demografie echt zeer bepalend in het oorlogje voeren..
  15. [verwijderd] 10 februari 2012 16:58
    M.i ligt het gevaar van oorlog wel degelijk op de loer , EU en USA zijn bezig door ongekende digitale geldcreatie schulden weg te inflateren, wat in wezen pure diefstal is naar schuldeisers toe.
    Hoe zouden grootbezitters van staatsobligaties (lees China, Rusland, Olielanden) hier tegenover staan ? Ik denk dat daar met lede ogen wordt toegekeken op het egoistische beleid van het arrogante Westen.
    Ben bang als deze landen zien dat hun geinvesteerde vermogen weggeinflateerd word , dat ze wel eens zeer radicale maatregelen kunnen nemen.
    Rusland draait de gaskraan dicht naar Europa, China richt kernwapens op USA, zomaar enkele voorbeelden , geld maakt vrienden, diefstal maakt vijanden.

    Ook intern in Europa onder het volk kan het tot heftige uitspattingen komen onderling, als men doorkrijgt en begint te voelen dat spaartegoeden , opgebouwde kapitalen en sociale systemen (veiligheden) weggeinflateerd worden. Kijk alleen maar naar de omslag in denken van het Nederlandse volk t.o.v het Griekse Volk.

    De vergelijking met de voorgaande crisissen (jaren 70-80)gaat ook volledig mank, dit is wereldwijd, alle continenten zijn door schuldenaar en schuldeiser met elkaar verbonden, dit gaat verder als de Weimarrepubliek.

    Wij in het rijke verwende Westen vragen om een genadeloos pak slaag van het Oosten, daar kan je iedere economische theorie op loslaten , maar wat er nu gaande is , is nog nooit in de geschiedenis voorgekomen. Zeker gezien het feit dat door internet de hele wereld zeer goed op de hoogte is hoe de verhoudingen liggen, en zich niet meer in slaap laat sussen door politici.

    Ik ga meer met de denkwijze van JuanTsunami mee , dan met de auteur en zie eerder grote revoluties komen dan te vertrouwen op politici.

  16. [verwijderd] 10 februari 2012 17:25
    Ook de conclusie van de JanWillem houdt geen stand ; "De overheid dient zorg te dragen voor innovaties, veiligheid, goede zorg en onderwijs, ...Dan kunnen de belastingen worden verlaagd".
    Getuigd van naiviteit , bovengenoemde voorwaarden worden juist gefincieerd uit belastingen.
    Gezien de prognoses van JK Jager gaan we komende jaren juist meer belasting betalen, om het falen van de overheid te compenseren.

    Tevens mis ik in het artikel bij de opsomming van de oorzaken van de crisis de rol van de Consument.
    Volgens mij is de consument De grootste aanjager van de crisis, door zijn enorme honger naar meer luxe, welvaart,weelde, dit alles op geleend geld en zonder de bereidheid hiervoor te willen werken, laat staan aflossen (creditcard, tophypotheken a 120 %), ofwel potverteren op andermans kosten. En inderdaad, banken Goldmansachs, etc. zijn in dit gat van de consumentenmarkt gesprongen om die honger te voeden.

    Leuk om uit te gaan van boekenwijsheid van iemand die in 1950 is overleden, maar of Creatieve Destructie DE oplossing is voor 2012 ???
    M.i zal er eerst een grote omslag in het BEWUSTZIJN van iedere westerling moeten komen, nl.dat we allemaal debet zijn aan de narigheid , en dat er gewoon gewerkt moet worden voor je consumpties.
  17. @iPlof 10 februari 2012 20:47
    quote:

    CAREX schreef op 10 februari 2012 17:25:

    M.i zal er eerst een grote omslag in het BEWUSTZIJN van iedere westerling moeten komen, nl.dat we allemaal debet zijn aan de narigheid , en dat er gewoon gewerkt moet worden voor je consumpties.

    Hier kan ik wel inkomen hoor.
    Maar de komende generaties protesteren juist om aan gewoon werk te komen, dus dat besef is daar wel breed aanwezig.

    Grote groepen 50+ers blokkeren juist de boel door menen recht te hebben op stijgende pensioenen en eerder stoppen met werken. Zij baseren zich op regels uit diezelfde jaren 50 terwijl ze nu 20 jaar ouder worden. De bedrijven en instituten waar ook de gevestigde orde het voor het zeggen heeft moet zich eveneens aanpassen.

    Wat dat betreft eens, met zijn allen de schouders eronder en de bestuurlijke elite moet het voorbeeld geven ipv ieder jaar tientallen procenten meer salaris en bonussen!
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links