Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman Sachs ziet geen Iran-premie

Volgens de grondstofspecialisten van Goldman Sachs stijgt de olieprijs meer door de economische vooruitzichten, dan door spanning tussen Iran en het westen. De eerste handelsdag in 3012 betekende meteen een stijging voor de prijs van ruwe olie. Deze wordt grotendeels toegeschreven aan de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Maar Goldman Sachs stelt in de Energy Weekly dat de markten meer gefocussed blijven op de meevallende economische outlook, dan op risico’s in Iran. De zakenbank ziet voor 2012 voldoende steun voor de olieprijs en een toenemend opwaarts risico.

De puur speculatieve posities op de oliemarkt blijven gematigd. Het lijkt erop dat de prijsstijging meer een herstel is na de rustige vakantieperiode. Verder wijst Goldman Sachs ook op de groeiende overtuiging dat de eurocrisis beperkt blijft tot dat continent. De VS en China lijken niet besmet te worden door de problemen in Europa. De daadkracht van de ECB lijkt er ook op te wijzen dat de centrale bank er alles aan zal doen om een ineenstorting van het financiële en bankensysteem te voorkomen.

Saoedi-Arabië produceert momenteel op het hoogste niveau in dertig jaar, dat geeft neerwaartse druk op de prijzen. Als het embargo van  Europa op Iraanse olie doorgaat zal Saoedi-Arabië het aanbod uit Iran vervangen, terwijl China waarschijnlijk de invoer uit Iran zal opvoeren als het gunstige voorwaarden kan bedingen. China kan hiermee ook zijn groeiende strategische reserves aanvullen. Na Europa is dat land al de grootste importeur van Iraanse olie.

Goldman Sachs wijst er verder op dat de reservecapaciteit van de Opec beperkt is, dit kan de olieprijs kwetsbaar maken voor productieschokken.  In die zin ziet Goldman Sachs niet alleen problemen met aanvoer uit Iran, ook Nigeria is een onzekere factor in de markt. Een herstel van de olieproductie in Libië kan wat meer capaciteit geven aan de Opec.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  2. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  3. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links