Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomende markten moeten kiezen

Ligt de focus op het stimuleren van de wereldeconomie of beschermen we a priori de eigen economie? Dat is de vraag die opkomende markten zich volgens Mohamed El-Erian, ceo van Pimco, moeten stellen in hun wapening tegen het financiële onheil uit het westen. Volgens El-Erian is de kans groot dat opkomende markten in eerste instantie de wereldeconomie zullen proberen uit het dal te trekken, maar daarbij niet hun eigen economische voortgang op het spel zullen zetten. En dat laatste valt ze volgens hem nauwelijks kwalijk te nemen.

Er waren tijden dat een westerse crisis onherroepelijk problemen veroorzaakte in opkomende markten. “When the industrial countries sneezed, the emerging world caught a cold.” Dat was vroeger, maar is anno 2011 allerminst nog het geval. Opkomende markten bleken na het uitbreken van de crisis in 2008 aanzienlijk beter in staat zichzelf te redden dan westerse landen. In het kielzog van ploeterende ontwikkelde economieën,  slaagden opkomende markten er de afgelopen jaren in omvangrijke international valutareserves te vergaren en grote delen van hun externe schulden af te lossen. Terwijl Europa en de VS de afgelopen maanden al tijden strijden tegen zwakke groei en rijzende schulden, hebben opkomende economieën als grootste ‘vijanden’ te maken met te veel groei, stijgende inflationaire druk en economische overhitting.

Volgens El-Erian zijn de beschermingsopties van opkomende markten tegen een eventuele nieuwe westerse crisis tweeledig: 1. Opkomende markten stimuleren de eigen interne vraag door overheidsingrijpen of optie 2: Het versterken van de eigen buffers en buitenlandse valutareserves beschermen. Bij de eerste optie geven opkomende markten expliciet een counter-impuls aan de internationale economische achteruitgang, bij de laatste optie is dit minder van belang dan de eigen zelfredzaamheid. Kort gezegd: denken opkomende markten eerst aan zichzelf, of is de wereldeconomie prioriteit?

Volgens El-Erian zullen beleidsmakers uit opkomende markten voor de eerste optie kiezen, vanuit de gedachte dat nationale vraag eveneens een stimulus is voor economische groei en de stap daarnaast een signaal van het willen dragen van ‘internationale verantwoordelijkheid’ afgeeft aan de rest van de wereld. Maar niet koste wat kost, voegt Pimco’s ceo daar aan toe. Want gezien het feit dat een oplossing voor de westerse crisis behalve moeilijk, wellicht onhaalbaar is, kunnen opkomende markten zich ook niet al te veel risico’s permitteren. En dus zal voorzichtigheid altijd prevaleren boven gedurfdheid, rechtvaardigt El-Erian een mogelijke keuze voor zelfredzaamheid. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 30 apr Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?
  2. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft
  3. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links