Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Tussen wal en schip

De stijging in EUR/USD gaat gestaag door en zonder blikken of blozen hebben we de niveaus van voor de aanval op de trend weer op de schermen staan. De koersen hebben, zo te zien, even kort een moment van waan gekend, waarbij het terugkeren van de realiteitszin heeft geresulteerd in een terugkeer naar de waardeverhouding waar we meer overtuiging bij hebben.

Snel naar beneden, nog sneller omhoog en doen als of er niets aan de hand is, dat is de beste samenvatting van de koersontwikkelingen van dit valutapaar deze week. Met deze actie heb je bij de traders het publiek op de banken, hetzij om te joelen dat dit niet kan en mag (en dat er sprake is van manipulatie) hetzij uit hoofde van een jubelstemming (omdat sommigen ook aan de goede kant hebben gezeten).

Een tweede effect van een dergelijk snelle beweging is dat er bij de langetermijnspelers in de markt een groeiend vertrouwen ontstaat. Zo van, is er wat gebeurt dan? Of, ach dat zijn geen bewegingen van betekenis, want je moet je niet gek laten maken. Feitelijk is dit onjuist, want de langeretermijnspelers hebben deze beweging uberhaubt gemist en dat is niet een teken van beheersing van risico en dus kracht.

1,35 of 1,47?
Toch we hebben allemaal onze eigen waarheid. En niets menselijks is de langetermijnbelegger vreemd. Dan waar het moeilijk wordt, de middenlangetermijnbelegger, degene die over een maand of drie iets met het buitenland moet verrekenen. Die wordt bijna gek. Gaan we nou naar de 1,35 of wordt het gewoon weer een aanval op de 1,47?

Dat is een van de twee referenties aan de titel, want dit is de groep die tussen wal en schip zit waar het gaat om de beschikbare analyses. Kort is er de uurstrend en lang is er de dagtrend (die zich nu op 1,3675 ophoudt). De groep in het midden heeft het zwaar en ziet in feite swings in de P/L langskomen die eigenlijk niet gewenst zijn.

Het antwoord is minder moeilijk dan de situatie waarin de groep zich bevindt, want het is gewoon een zijwaartse markt op dit timeframe. De correctie binnen de langetermijntrend verloopt zijwaarts over een periode van drie maanden waarbij grosso mode de mediaan van de koersen zich ongeveer op 1,42 bevindt. De te volgen strategie is dan ook dat er in de richting van de langere trend gehandeld dient te worden op extremen op het korte timeframe. 

Tussenin
Dus vanuit de Long spelen op korte dips, zoals dat heet in jargon. Nu komen we aan bij de vraag of het dan nog steeds een hausse markt is. De afgelopen dagen ben ik bezig dit uit te zoeken aan de hand van andere valutaparen die bevestiging moeten geven vanuit de driehoeksanalyse. Nee, dat is niet iets met groene zeep in een gele fles, dat gaat over de onderlinge verhouding van drie valuta die met elkaar een sluitend verhaal dienen te genereren voor een sterke analyse.

We hebben eerder de yen erbij gepakt voor dit doel, waaruit bleek dat het niet per se eurozwakte was wat de markt regeert, maar dat de dollar in feite nog veel zwakker is bezien vanuit de yenanalyse. Dus dat spreekt voor een stijgende beweging in EUR/USD. Daar lag de nadruk op de kwestie dat onze focus natuurlijkerwijs op euro en dollar ligt, maar dat de beweging in feite vanuit de yen overtuiging vindt.

Vandaag doen we het pond als derde waarde in de analyse en ik zal vast verklappen dat het pond tussen wal en schip dreigt te vallen. In feite zoals we het Verenigd Koninkrijk zien. Het is we Europa, maar toch het is Angelsaksisch, waardoor er wel een hang naar de Verenigde Staten bestaat. Genoeg tekst , charts please.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Uptrend is stuk
De uptrend in kabel GBP/USD is stuk en we hebben de pull-back bijna afgerond. De verwachting is dat koersen richting de 1,55 zullen bewegen in de komende weken waarbij de eerste steun in dit proces zich pas op de 1,53 ophoudt. Feitelijk zijn we een lagere top aan het maken waarna een lagere bodem in de verwachting ligt.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De tweede grafiek is die van EUR/GBP. En mijn aandacht gaat vooral uit naar de vergelijking van de twee groene blokken in de grafiek. Dat is nou een PR. De RSI is verder gezakt dan de koers hetgeen een koersdoel oplevert dat zich vlak boven de top van eind juni 2011 bevindt. Dit tezamen met de test van de versteiling van de uptrend geeft mij bevestiging dat EUR/GBP vanuit de long bespeeld dient te worden.

Dit is na de yenvergelijking een tweede driehoeksvergelijking waaruit dit blijkt. De daling in EUR/USD was zo te zien tijdelijk en men dient nog steeds de langere termijn uptrend te volgen. Buiten deze conclusie is het  dus ook echt zo dat het pond net als het bijbehorende land tussen de Amerikanen en de Europeanen  gesandwiched wordt. Wal- en schipverhaal is duidelijk lijkt mij.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. bobmaes 15 juli 2011 09:14
    Morgen,
    Even een kort vraagje; ik heb nogal veel grondstoffenbeleggingen, iets van 400k. Daarvan wil ik me graag indekken tegen de dollar exposure; hoe doe ik dat het beste? Simpel puts kopen? of is er een tracker?
    Daarnaast blijf ik vast op de AUD, ligt ie ook sterk; ik wil wellicht een 100k bijkopen maar technische analyse help vaak voor een goede timing. Dank alvast

    Dank
  2. [verwijderd] 15 juli 2011 22:05
    Denk dat ik een foutje gemaakt heb , ik vond het vandaag en de hele week eigenlijk te volatiel. Ik wilde geen onrust en een stoploss werkt helemaal niet. Stel je zet hem op 1,40 dan kan je de volgende dag op de zaak komen denk je , mooi we staan op 1,42 .. blijkt dat je er toch aanhangt is die in NY onder de 1,40 geweest.
    Ik er 500.000 gekocht en 1.41 betaald dan krijg ik ze over een maand.
    Dat lijkt me een fout , ik had ze willen hebben op 1,42 minimaal.
    Maar goed rust heeft ook waarde.
    De volgende dan maar op 1,43 zien te kopen.
    fijn weekend.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.