Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie heeft de Griekse leningen?

Er wordt heel veel over Griekenland gezegd. Het zijn vooral meningen. Het heeft weinig toegevoegde waarde om die van mij daar aan toe te voegen. Het doet me een beetje denken aan het EK voetbal. Iedereen heeft een mening. Maar de trainer en de voetballers moeten het doen.

Dus ik praat er liever niet over of Griekenland nu wel of geen geld moeten krijgen. Of Griekenland failliet gaat, weten we vanmiddag na de stemmig van het Griekse parlement. Dat doet eigenlijk niet zoveel ter zake.

Het is natuurlijk moeilijk te verkroppen dat een land er een puinhoop van maakt en dat andere landen ervoor op kunnen draaien. Maar emotie is nooit een goede basis voor een beslissing. Er is een groot gat en iemand draait daar voor op. De Grieken zijn zelf niet in staat om dat te betalen.

Brady bond
Ik praat liever over de mogelijk oplossingen. Interessant is de Franse oplossing. Daarin moeten de banken een flink gedeelte van de leningen omzetten in dertigjarige leningen. Oh excuus, mogen, want het moet natuurlijk wel op basis van vrijwilligheid anders is Griekenland volgens de ratings agencies al failliet.

Een soort Brady bond-constructie. De constructie van 22 jaar geleden om de Zuid-Amerikaanse schulden te herstructureren.

Overigens wie nu nog luistert naar de rating agencies, geeft zichzelf wel een brevet van onvermogen om zelf te kunnen nadenken. Wie nu een tweejarige Griekse staatslening (rente nu 27,25% koers 69,50%) omzet in een dertigjarige lening (rente 11,35% koers 43,05%), krijgt een flink koersverlies voor zijn kiezen.

Top-40
Een van de weinige brokers die onderzoek heeft gedaan naar wie deze lenigen eigenlijk heeft is Barclays. Mijn complimenten daarvoor, ere wie ere toekomt. Zij hebben een top-40 gemaakt met banken die het meeste van deze leningen hebben.

Natuurlijk staan de usual suspects bovenaan. Het Eurosysteem SMP, de Europese Centrale Bank, de Griekse pensioenfondsen, gevolgd door diverse instituten in de rest van de wereld.

 • Het Internationaal Monetair Fonds komt op plaats 5 (15 miljard euro).
 • Daarna komen veel Griekse banken.
 • De eerste buitenlandse bank is BNP (plaats 12) met een exposure van 5,0 miljard euro.
 • Verder staan er in de lijst een Franse en Duitse banken.
 • ING staat op plaats 27 met een exposure van 1,4 miljard euro en Rabobank op plaats 38 met 0,6 miljard euro.

Totaal is deze top-40 goed voor 76% van de totale uitstaande schuld.

Lehman-scenario
Ik denk dat nationale centrale banken een duidelijke rol hebben. Zij moeten uitrekenen of de banken na afschrijven van deze leningen tot bijvoorbeeld de laatste beurskoers ook nog genoeg kapitaal hebben. Zo niet, dan moeten ze verplicht worden om binnen een paar maanden dat geld bij beleggers op te halen.

Zodat een Lehman-scenario zoveel mogelijk uitgesloten wordt.

Want een goede pokeraar (voor de goede orde ik speel geen poker) moet wel kunnen bluffen. En als de tegenstander weet dat je het je niet kunt veroorloven om te verliezen heb je een waardeloze onderhandelingspositie. En dan ben je altijd het haasje, ritueel geslacht of niet.

Klik op de tabel voor een grote versie

Klik op de tabel voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. raulgol 28 juni 2011 10:35
  Die verliezen vallen reuze mee.
  In de tabel wordt geen rekening gehouden met de looptijd van de obligaties.
  Banken kunnen zich bovendien verzekerd hebben tegen een failliet op de CDSmarkt.
  Neemt niet weg dat ik tegen de Franse oplossing ben.
  De banken zijn de baas, dat blijkt maar weer.
  Ze kopen tijd door met geld te gooien waardoor het probleem alleen maar groter wordt.
  Op deze fiets worden we alleen maar nog meer afhankelijk van de banken.
  De enige oplossing is het tegen elkaar wegstrepen van schulden waardoor de staatsschulden en bankschulden krimpen en het probleem overzichtelijker wordt.
  Dat er daarbij wat rotte appels uit de mand vallen is alleen maar mooi meegenomen.
 2. forum rang 4 ischav2 28 juni 2011 11:04
  Corne,

  Zou niet een belangrijk probleem worden opgelost als de posities in de verschillende probleemlanden transparant zouden worden door verplicht te stellen dat deze zichtbaar zijn op de balansen van banken. De kredietcrisis is toch ontstaan door het wantrouwen dat banken t.o.v. elkaar hadden over deze posities? Ook voor aandeelhouders is deze informatie zeer belangrijk: zij moeten immers eventuele verliezen incasseren indien de bank kapitaal moet ophalen?
 3. [verwijderd] 28 juni 2011 11:04
  "Wie nu een tweejarige Griekse staatslening (rente nu 27,25% koers 69,50%) omzet in een dertigjarige lening (rente 11,35% koers 43,05%), krijgt een flink koersverlies voor zijn kiezen."

  Dat doen ze dan ook niet. Een deel wordt afgelost (30%), een deel wordt belegd in high quality bonds (20%) en een deel wordt belegt in 30 jaars Griekenland met een hogere coupon (50%)

  Waarde nu: 69.50

  Waarde straks:
  30 cash (aflossing) x 100% = 30
  20 high quality securities (bunds) x 100% = 20
  50 30 jaars griekenland met 5.5 coupon @ 12% huidige marktrente = 48

  Totaal 98 plus extra coupon gebaseerd op groeivoet Griekse economie, plus de Griekse exposure van de balans af (naar SPV) met obligatie die niet verhandeld mogen worden en dus geen marktprijs kennen.
 4. [verwijderd] 28 juni 2011 13:18
  Griekse salade smaakt prima vanwege het zeer goede smeermiddel dat erbij gedaan wordt. Overigens, is economie iets anders dan een mening hebben? gelukkig lees ik ook wel eens een artikel van een econoom met een mening die dat probeert te staven aan de hand van feiten. Is het wel verlies voor de banken? Over dertig jaar ben ik hoogstwaarschijnlijk al dood en die schuldpapieren zijn dan (daarom?)misschien wel wat waard eventueel maakt men er vijftig jaar van. Verhoog de rente op schulden aan particulieren en bedrijven met een 0,01% en na 30 jr heb je wel wat terugverdiend.
 5. rubbergrover 28 juni 2011 13:50
  Zo'n tabelletje heb ik wel vaker gezien, maar vind ik niet zo heel veel zeggend. Veel interessanter vind ik hoeveel % van hun kapitaal de Griekse leningen uitmaken. Bij een kleine bank kan een klein bedrag aan Griekse leningen al een groot deel van de totale portefeuille uitmaken, terwijl voor en grote instelling een groot bedrag maar een klein percentage kan zijn. Het percentage van de totale portefeuille zegt daarom veel meer over het risico dat de diverse instellingen lopen.

  Overigens wordt er in de berekening van de waarde van de omzetting geen rekening gehouden met een mogelijke upgrade van de Grieken. Daarmee is op termijn nog een leuke koerswinst te behalen. Als ze over een jaar of 10 de boel op orde zouden hebben en de ratings flink omhoog zijn gegaan, dan zal de marktrente ook flink gedaald zijn en zijn de 5.5% bonds een stuk meer waard.
 6. [verwijderd] 28 juni 2011 13:55
  quote:

  BJL schreef op 28 juni 2011 11:04:

  "Wie nu een tweejarige Griekse staatslening (rente nu 27,25% koers 69,50%) omzet in een dertigjarige lening (rente 11,35% koers 43,05%), krijgt een flink koersverlies voor zijn kiezen."

  Dat doen ze dan ook niet. Een deel wordt afgelost (30%), een deel wordt belegd in high quality bonds (20%) en een deel wordt belegt in 30 jaars Griekenland met een hogere coupon (50%)

  Waarde nu: 69.50

  Waarde straks:
  30 cash (aflossing) x 100% = 30
  20 high quality securities (bunds) x 100% = 20
  50 30 jaars griekenland met 5.5 coupon @ 12% huidige marktrente = 48

  Totaal 98 plus extra coupon gebaseerd op groeivoet Griekse economie, plus de Griekse exposure van de balans af (naar SPV) met obligatie die niet verhandeld mogen worden en dus geen marktprijs kennen.
  Hm... dat was wel een hele mooie tovertruc natuurlijk.

  Waarde straks:
  30 x 100% = 30
  20 x 100% = 20
  50 x 48% = 24
  Totaal = 74

  Leuke aan 30 jaar bonds is dat met zo'n hoge marktrente (12%) het voor de waarde nauwelijks meer uitmaakt of Griekenland over 30 jaar wel/niet aflost, zolang ze de eerste 15-20 jaar de rente maar blijven betalen..
 7. Zwart Jan 28 juni 2011 15:04
  Het vroeg of laat onvermijdelijke bijdrukken van Euro's en de stijgende grondstofprijzen zullen deflatie niet bepaald een zet in de rug geven als je het mij vraagt. Dalende vastgoedprijzen kunnen daar niet tegenop. Wel jammer voor de landen die flink hebben gespaard voor een goed pensioen...
 8. raprijk 28 juni 2011 18:08
  De simpelste oplossing is dat de Grieken geld lenen van de ECB
  Met dat geld kopen ze zelf hun uitstaande leningen op
  Doordat die allemaal ver onder hun nominale waarde noteren zakt de Griekse staatschuld met ong 40 %
  Dit zonder geld te creëren

  Bovendien zou dit een signaal zijn naar de speculanten die na Griekenland wel een ander slachtoffer willen
  Dan zouden het niet de Griekse werkmensen zijn die het slachtoffer worden van de speculatie en de onmacht van Europa
 9. [verwijderd] 28 juni 2011 18:43
  quote:

  raprijk schreef op 28 juni 2011 18:08:

  Met dat geld kopen ze zelf hun uitstaande leningen op
  Doordat die allemaal ver onder hun nominale waarde noteren zakt de Griekse staatschuld met ong 40 %
  Dit zonder geld te creëren
  Ehm... geld lenen bij ECB om staatsobligaties op te kopen is wel geld creeren dacht ik. Sterker nog, da's de definitie van open markt operaties bij ECB ;)

  Ennuh... er is geen werkende markt voor Griekse staatsobligaties dus dat opkopen tegen huidige koersen gaat ook niet lukken.
 10. [verwijderd] 28 juni 2011 19:42
  De griekse overheid moet het geld ophalen bij de grieken zelf. Jarenlang hebben vele grieken zich, door corrupt te zijn, kunnen verrijken tot miljonair of miljardair, en de staat liet het allemaal toe.
  Erg makkelijk dus om te zeggen waar de griekse overheid het geld nu vandaan moet halen, bij die zelfde miljonairs en miljardairs.
  Verplicht ze maar om een flink percentage van hun vermogen gedurende een langere periode pro deo aan de staat uit te lenen.
  Aan het einde van die periode krijgen ze gewoon hun geld terug en hebben dan meteen aan hun fiscale verplichtingen voldaan.
  Twee oplossingen in één handeling, en dit alles ten faveure van de staat Griekenland en de grieken zelf.
 11. raprijk 28 juni 2011 19:53
  quote:

  BJL schreef op 28 juni 2011 18:43:

  [...]

  Ehm... geld lenen bij ECB om staatsobligaties op te kopen is wel geld creeren dacht ik. Sterker nog, da's de definitie van open markt operaties bij ECB ;)

  Ennuh... er is geen werkende markt voor Griekse staatsobligaties dus dat opkopen tegen huidige koersen gaat ook niet lukken.
  Als de opgekochte staatsobligaties vernietigd worden is er geen sprake van geldcreatie
  Wat betreft de marktwerking weet men wel iedere dag het verschil te zeggen met de Duitse leningen dus is er wel markt
  Indien die zo dun is dat een beetje vraag de koersen enorm beinvloed dan kan je de rente voor de Grieken zo naar beneden halen
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links