Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman: groei lager, inflatie hoger

De wereldeconomie groeit in 2011 met slechts 4,3% in plaats van de voorspelde 4,8%. Inflatie neemt toe en de dollar blijft zwak. Inderdaad, Goldman Sachs is wel eens met positievere prognoses gekomen. Terwijl de Amerikaanse zakenbank gisteren al voor flinke commotie zorgde op de grondstoffenmarkt met een flink stijgende olieprijs tot gevolg, leidden ook vandaag uitspraken van Goldman Sachs tot – pessimistische – beroering.

De bijstelling van de groei van het GDP met 0,5% valt te wijten aan tegenvallers die verschillende grote economieën treffen, zo valt te lezen in het Global Economic Weekly van de bank. Ook zien de analisten geen reden om aan te nemen dat de dollar binnenkort zal opkrabbelen uit haar zwakte, waar de bank eerder aannam dat dat binnen afzienbare tijd zou gebeuren. Monetaire maatregelen kunnen niet uitblijven: het grootste deel van de BRIC-landen zal haar monetaire beleid verder aanscherpen. Tenslotte stijgt ook de inflatieprognose van de bank "bescheiden" voor verschillende regio’s, waaronder Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Europa.

De grootste reden voor Goldman Sachs’ bijstelling van de prognose is de krappe oliemarkt, die nog krapper blijkt dan aan het begin van het jaar gedacht werd. Een verdere stijging van de ruwe olieprijzen voor de komende 18 maanden is dan ook te verwachten, aldus het team van Commodity Strategists van de bank.

Hoewel de bank minder "upbeat" en meer "onzeker" zegt te zijn over de toekomst dan een half jaar geleden, klinken ook hoopvolle geluiden. De verwachting dat de Verenigde Staten verder uit het dal zal klimmen, de internationale groei stevig zal aanhouden en dat financiële omstandigheden op de grotere economische markten relatief mild en positief zullen blijven. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen
  2. 30 apr Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?
  3. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links