Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Inflatie of angst?

De grondstoffenprijzen zijn al een goed jaar aan het stijgen onder aanvoering van de ster onder de commodities: het goud. Dit blinkende metaal, dat veel mensen zelfs bij zich dragen, heeft de volle aandacht gekregen met het scoren van de ene high naar de andere.

Maar inmiddels zijn ook andere grondstoffen rap achter deze blikvanger aan gestegen. Bijvoorbeeld zilver dat de laatste helft van 2010 een inhaalslag is gaan maken, al dan niet versterkt door speculanten en gemanipuleerde prijzen door producenten.

Naast deze twee metalen zijn ook andersoortige grondstoffen de afgelopen maanden hard aan het stijgen geslagen. Denk daarbij onder meer aan de prijzen van katoen, suiker en soja. Ik durf niet te stellen dat er ook maar één belangrijke grondstof is die niet is gestegen.

Uitspraak Trichet
We hebben allemaal geleerd dat klimmende grondstoffenprijzen uiteindelijk leiden tot inflatie. En Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, gaf een paar weken geleden al aan: "Er is vrees voor inflatie". Nu begrijpen wij goed ingelichte en nuchtere IEX'ers dat dit redelijk logisch is. Hoe kom je anders af van de huidige schuldenproblematiek, die de wereld dreigt te verstikken? Terugbetalen? Afstempelen?

De enige manier om stilletjes uit je schulden te komen is die te ontwaarden en dat doe je met inflatie. Beetje kort door de bocht, ik geef het toe, maar het is een inleiding tot mijn punt. Deze week beheersen de Noord-Afrikaanse perikelen het nieuws. De onrust daar wordt gekoppeld aan een stijging van de Brent Oil prijs naar boven de 100 dollar. Geen record, maar wel een mijlpaal dat de 100 dollar alweer bereikt is. Is dit hem dan, is dit inflatieangst die werkelijkheid wordt?

US Dollar Index
Op naar de charts. Wanneer er dus inflatie zou zijn, moet dat correlatietechnisch betekenen dat de US Dollar Index daalt. Die vergelijkt de dollar met euro,yen, Britse pond, Canadese dollar, Zwitserse frank en Zweedse kroon. De correlatie zegt ons dat wanneer grondstoffenprijzen stijgen, de US Dollar Index moet dalen.

Wanneer we de langetermijngrafiek van die index bekijken, zien we dat deze feitelijk langere termijn zijwaarts beweegt. Het is een omgekeerde weergave van de langetermijngrafiek voor eurodollar - waarbij de bovenkant de target is - dus hierbij moet de onderkant de target zijn. Ga er maar vanuit dat dollar 76 aangevallen wordt en dat-ie niet als steun zal fungeren.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Verzwakkende dollar
Wanneer we iets inzoomen zien we dat een reversal bar is neergezet dat dit beeld bevestigt. Het is dus niet alleen de dreiging van euro-inflatie, maar er ook een verzwakkende dollar die dat beeld aangeeft. Zie hieronder de reversal bar die maandag is gecreëerd, waardoor we rekening moeten houden met een versnelde aanval op de vorige bodem.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Vanwaar de koppeling met de inflatie en de grondstoffen aan de ene kant en de US Dollar Index aan de andere kant? Als het zo is dat de grondstoffenprijzen hoog staan, dan zouden we (gezien de notering van de grondstoffen in de Amerikaanse munt) een sterk dalende dollar moeten zien om te kunnen vaststellen dat voor ons in euroland de situatie gelijk blijft en er dus geen inflatie is. De vergelijking van de grondstoffenprijzen ten opzichte van de US Dollar Index zegt ons dat de grondstoffen harder zijn gestegen dan de dollar is gedaald.

Mogelijkheden
Dit kan betekenen dat de dollar nog moet nog dalen en dan komt mijn scenario voor eurodollar weer in beeld met koersdoel 1,48 en meer. Of we zijn inflatie aan het inprijzen samen met de Amerikanen en stijgen daardoor minder snel dan verwacht zou mogen worden aan de hand van correlaties met de grondstoffenprijzen. Waarschijnlijk is het een combi van beide mogelijkheden. O ja, een andere optie is dat de grondstoffenprijzen te hoog staan en zullen terugkeren om in de pas te lopen met de dollar.

Iets om over na denken, leek mij.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 februari 2011 11:23
  Inevitable Inflation Fears, by Tim Duy: The Wall Street Journal is reporting that ECB head Jean-Claude Trichet is turning increasingly hawkish:

  Inflation fears—fueled by spiraling food, oil and raw material prices—are mounting around the globe, prompting the head of the European Central Bank to signal that it could raise interest rates in the future even though some countries have been weakened by the Continent's debt crisis.

  In an interview with The Wall Street Journal ahead of this week's annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Jean-Claude Trichet warned that inflation pressures in the euro zone must be watched closely, and urged central bankers everywhere to ensure that higher energy and food prices don't gain a foothold in the global economy…

  An interesting development in light of the ongoing (or is it never ending?) European Debt Crisis. Rate hikes will just be adding insult to injury for the peripheral nations already struggling with a debt-deflation spiral. The price for being part of the Euro just keeps getting higher.

  Inflation fears have yet to grip the Federal Reserve, for good reason. Back to the Wall Street Journal:

  While high unemployment and spare capacity are restraining underlying inflation pressures in the U.S. and elsewhere in the developed world, annual inflation in China is almost 5%—and a sizzling 9.8% economic growth rate in the fourth quarter triggered fears of more price pressures ahead. Inflation in Brazil is even higher.

  The next inflation crisis is not occurring in the US, as opponents of QE2 thought likely, but in the developing markets instead. To be sure, my sympathy for developing nations wore thin long ago. They will identify the Federal Reserve as the proximate cause of their problems, whereas they have only themselves to blame. Higher inflation abroad was the only outcome if the protocols of Bretton Woods II did not submit to the onslaught of QE2. And the Federal Reserve has very good reason to keep the pedal to the medal. A review of recent inflation behavior:


  If inflation abroad is a problem, it is not because the Federal Reserve has set rates too low, but because emerging markets been unwilling to allow their currencies to appreciate sufficiently against the Dollar. See, for example, recent Dollar buying on the part of Brazil. See also Paul Krugman, who illustrates the clear difference in emerging and developed nation industrial production trends. Again, if inflation abroad is a problem, it is one that emerging markets need to tackle themselves.

  Expect global tensions to continue building as emerging markets fight the Fed. While the Fed may identify higher commodity prices as a potential concern, policymakers are not likely to reverse course and tighten policy unless higher commodity prices push through to core inflation. Such an outcome appears unlikely given persistently high unemployment. Consider too that the likely outcome of rising commodity prices is to slow US growth, thereby decreasing the odds of pass-through to core.

  I have said this before – I do not see how this ends well. Given that the Fed is not likely to back down from this fight, emerging markets need to put the brakes on their internal inflation issues, the sooner the better. Otherwise they will be facing pain of a real inflation crisis, one that requires stepping on the brakes even harder. How this story unfolds this year will determine of the global economy can transition to a sustainable, balanced growth trajectory, or plunges into yet another of the seemingly all-too-frequent crises.
 2. [verwijderd] 2 februari 2011 17:16
  Zeer interessant Erem. het verband en verbond tussen de grondstoffenprijzen en de euro en inflatie. Maar als ik het goed begrijp zal de dollar stijgen of gelijk blijven als er in euroland inflatie optreed. (meer euro voor dezelfde hoeveelheid grondstof)

  Als ik een ding niet zeker weet is dat de dollar euro-koers, maar een ding is wel zeker de infatie loopt op en gaat nog veel meer oplopen
 3. [verwijderd] 2 februari 2011 18:46
  Spijker op zn kop Dom dom, de strekking van mijn artikel is in dan ook dat we over inflatie schrijven en praten en we ons tegelijk zoet houden met het feit dat we op een redelijke koers staan tov de USD. In feite zou deze koers nog veel hoger staan als de Euro niet in het zelfde schuitje zat als de USD tov de munten die de echt groeiende economieën vertegenwoordigen. M.a.w. kijk niet te veel naar de USD omdat je anders een vals beeld krijgt van de inflatie. Hij komt namelijk niet uit de US. (blijkt ook de post van Wanna Play? hierboven, waarvoor dank.)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links