Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Correctie of verkoopmoment?

We zijn het eerste koersdoel in eurodollar van 1,38, op minder dan 1 cent genaderd. Is dit dan het einde van de stijging? Is het nu over? Moeten we de winsten pakken en short gaan? Dit is de strekking van een paar belletjes die ik vanochtend kreeg van klanten. Mijn antwoord hierop zal ik met u delen; dat is afhankelijk van op welke beweging je focust. Kortom, een kwestie van time frames.

De middellange- en langetermijnfocus is er op gericht om zonder al te veel handelsmomenten langere periodes in een gekozen positie te blijven zitten. Dit brengt met zich mee dat in ruil voor minder transactie- en beslissingsmomenten er meer risico genomen dient te worden ten opzichte van ongerealiseerde winsten.

Puur en alleen om het feit dat we de trend volgen en die nou eenmaal in een zigzaggende beweging zijn richting vervolgt, moeten we rekening houden met tussentijdse correcties die best wel wat voeten in de aarde kunnen hebben wanneer dat in echt geld wordt uitgedrukt. Daar moeten we mee leren leven, want dat is de keerzijde van een keuze die genomen is om z'n bijkomende positieve kenmerken.

Discipline belangrijk
In de TA is het zo dat discipline een van de belangrijkste gegevens is.  Helaas werkt het in ons hoofd precies andersom, en gaat de natuur van de mens in feite omgekeerd om met discipline als dat goed zou zijn vanuit een beleggingsperspectief.

We kennen het allemaal, wanneer we een positie initiëren en het gaat niet direct de goeie kant op denken we veelal, "ach ik was te vroeg, geef het maar wat ruimte, dat komt wel goed op termijn". Omgekeerd, wanneer we eenmaal goed in de beweging zitten en zodra er enige winst is geboekt in een openstaande positie, krijgen we de neiging om er bovenop te duiken en te denken dat we beter winst kunnen nemen. "Want hebben is hebben, ik stap lager wel weer in, van winst nemen is nooit iemand armer geworden", et cetera.

Correctie aanstaande?
U moet het natuurlijk zelf weten, ik wijs er alleen maar op dat dit soort gedragingen bekend en dus niet opzichzelfstaand zijn. Uiteraard is het zo dat er een mindagje tussendoor zal komen, misschien zelfs wel twee of drie. Ik wil er in de bijdrage van vandaag op wijzen dat er geen enkel signaal is dat de beweging over is, maar dat de waarschijnlijkheid van een correctie toeneemt. Daarbij is de 1,38 maar een eerste koersdoel. Het volgende koersdoel komt uit op 1,41. Het is maar dat u het weet.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan gaan we finetunen, en wel met de intradaggrafiek. Ik heb op deze grafiek de hele beweging vanaf het befaamde draaivlak boven de 1,28 tot aan vandaag weergegeven. Daarin zien we een eerste waarschuwing dat een correctie zou kunnen ontstaan.

Inderdaad het is maar een klein gegeven waarop dit gebaseerd is, maar zoals eerder deze week geschreven, beginnen alle grote dingen in het klein. Dus, voor de kortetermijnbelegger in eurodollar is het onverstandig om met het koersdoel op minder dan een cent nieuwe posities à la hausse in te nemen. Tenzij, een strikte stoploss wordt gehanteerd dat minder risico accepteert dan trade aan potentie heeft.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dat wordt dus erg krap met 1 cent ruimte en de bekende beweeglijkheid van dit valutapaar. De conditie voor een correctie leg ik op 1,3650. Daaronder is de opwaartse trend van de afgelopen twee weken op intradagbasis gebroken en zal de RSI waarschijnlijk de oversold grens gaan opzoeken.

Eerste waarschuwing
Dan over waar ik de eerste waarschuwing hiervoor zie. De RSI is in de meest recente poging nieuwe highs te zetten niet meer overbought geraakt. Gisteren schreef ik dat volgens de theorie van Constance Brown de RSI in een stijgende beweging overbought moet worden en dat hij de grens van oversoldheid niet mag bereiken. Omdat de koersen nu boven de intradagweerstand van gisteren uit zijn gestegen is er wel momentum dat het bereiken van de 1,38 ondersteunt. Maar omdat de RSI niet meer overbought is geraakt, is dit een eerste teken van twijfel.

Voor kortetermijnbeleggers geldt dus wegwezen onder de 1,3650. Voor de duidelijkheid voor de langetermijnbelanghebbenden: onder 1,3650 niets doen, want eventuele correcties horen nou eenmaal bij een trend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

 1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
 2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
 3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 26 januari 2011 13:38
  :-), ik heb me inderdaad na een fles of 2 van uw huismerk en uw aandringen bezat, eeh bedacht. Ik begrijp waar u op doelt met de 1,3720, maar omdat het weleens kon zijn en niet al is, hou ik vast aan een stop niveau op de 1,3650 voor de hele korte termijn posities. Het is niet mijn stijl om contrair te zijn aan de beweging, maar dat is een keuze. Wat is uw koersdoel voor het ritje naar beneden als ik mag vragen?
 2. [verwijderd] 26 januari 2011 14:52
  Beste betaallater, boven 1,38 ben ik het mee eens, maar dat andere niveau klopt niet. Onder de 1,3650 gaan we zien waar de correctie ons naar toe brengt. Dat kan zijn 1,3550 of 1,3450. Dat zijn de eerste 2 mogelijkheden die ik in de gaten hou. Maar dat is allemaal van latere zorg. Wanneer we de 1,3650 neerwaarts hebben doorbroken geldt dat er meer in het vat lijkt te zitten qua daling.
 3. La Veuve! 26 januari 2011 14:53
  Ik zet in op een ritje naar de 1,3570 of daaromtrent. Maar omdat we eigenlijk al een tijdje rond de 1,3685 hangen met 2 dub hoger en een duppie lager sta ik nog even langs de zijlijn.
  Idealiter gaan we straks nog even scherp richting 1,3720 om daar dan flink op terug te stuiteren. En dan maar eens kijken hoe ver we terugzakken...
  Les jeux sont presque fait! riep mijn buurman vanmorgen al

  Overigens, mochten we hard door de 1,3720 heen gaan dan probeer ik het ritje naar het beoogd eerste koersdoel op 1,38 mee te maken. Tot op heden zat ik er vaker naast dan jij...
 4. [verwijderd] 26 januari 2011 14:53
  goedemiddag Gokhan,

  Aan je reactie van gisteren speurde ik al iets van je verdere uitleg van vandaag haha. We will see. Ik heb er in ieder gevak een prachtige rit opzitten. Dit maar eerst even veilig stellen maar om nu te draaien a la veuve is me iets te gortig.
  Heeft Leo Mont BV ook een website? Will je me dat even laten weten want heb alleen iets met fund en nikken gevonden.
  groet

  Paul
 5. [verwijderd] 26 januari 2011 14:57
  Ok helder Veuve!, ik begrijp dat u er een bent van de hele korte ritten. Ik zal proberen daar wat meer rekening mee te houden, maar dat wordt moeilijk met een column die 's ochtends geplaatst wordt. Dus aan de hand het forum zal ik met u heen en weer tennissen indien u daar zin in heeft en ik achter mn schermen zit. De niveaus ben ik het helemaal mee eens overigens.
 6. [verwijderd] 26 januari 2011 15:08
  Het zit zo beste PaulH., nou dat Veuve behoorlijk korte ritten bedoelt ben ik met u eens. Ieder zn ding he, zoals ze zeggen. Waar ik op doelde met de column van vandaag is dat er een keuze gemaakt dient te worden. Of u blijft zitten en bespeelt de trend die ons naar de 1,48 moet brengen, of u trekt de stop aan naar de 1,3650 om vervolgens inderdaad de winst veilig te stellen en dan weer bij bewezen steun/einde correctie de long weer op te bouwen op lagere niveaus. U kiest voor het 2e scenario, Veuve kiest voor ultrakort en wil zelfs de daling met short bespelen, dat kan, maar inderdaad weer een ander time frame. Het idee verhaal achter de website is dat we bezig zijn hem om te bouwen naar de nieuwe samenwerking die Nikken in ik zijn aangegaan. De site zal 1 feb live gaan naar verwachting,en u kunt hem gewoon vinden in google wanneer u mijn achternaam plus zijn achternaam in typt of leomont intypt. Dank voor de interesse overigens.
 7. [verwijderd] 26 januari 2011 15:26
  Tja het moet even blijken, ik kan er echter aan toevoegen dat met de kleine poging van vanochtend hoger te gaan er geen nieuws op signalengebied is ontstaan, dus dat spreekt in het voordeel van het scenario voor een deuk in de trend op intradagbasis.

  Even iets van een hele andere orde, zijn er lezers die willen aangeven wat hun verwachting is voor de EUR/USD op basis van de FOMC-meeting?
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links