Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NHG 2010-2011

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is op mijn uitnodiging ingegaan en komen mijn hypotheekdossiers controleren. In Ze komen eraan! kunt u er meer over lezen. Sinds mijn aankondiging afgelopen maandag was het zeer hectisch.

Ik heb veel positieve reacties van collega’s ontvangen. Heel veel adviseurs hebben angst dat hun klantdossiers niet op orde zijn en zijn bang dat zij daarvoor een boete krijgen.

Hoe ingewikkeld het soms is, blijkt maar weer eens uit het volgende. Vanaf 2011 is de norm voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor bepaalde mensen flink naar beneden bijgesteld. Dit betekent dat deze mensen soms wel duizenden euro’s minder aan hypotheek kunnen krijgen.

NHG in 2011
Op 5 november had ik het hier ook al over in NHG in 2011. Achteraf blijkt het nog erger te zijn, maar dit even terzijde.

Een adviseur die dus een hypotheekofferte aanvraagt in 2010 krijgt nog te maken met de normen van 2010. De klant valt in dit geval netjes binnen de normen van NHG. Niets aan de hand, maar het probleem is dat de hypotheek in 2011 passeert.

Wie in de voorwaarden van NHG kijkt, zal het volgende lezen. De datum van de offerte is bepalend welke voorwaarden en normen van NHG van toepassing zijn. Gelukkig niets aan de hand, maar hoe kijkt de AFM hiernaar.

De AFM heeft helaas tot op heden geen duidelijkheid gegeven. Het is mogelijk dat de AFM naar 2011 kijkt en hierdoor vindt dat de adviseur een te hoge hypotheek heeft afgesloten. Dit kan zelfs leiden tot een boete.

Wat nu?
Het is dus logisch dat de adviseurs even niet weten wat zij moeten doen. De discussies over dit onderwerp zijn dan ook talrijk. U als lezer bent even adviseur. Helpt u de klant of weigert u voor hem een hypotheek te regelen?

Er zijn trouwens genoeg situaties te bedenken waar de adviseur niets aan kan doen. Stel de hypotheekofferte wordt al in september opgevraagd, maar de hypotheek passeert in januari. Toen waren de nieuwe normen van 2011 helemaal niet bekend.

Ik ben van mening dat de communicatie in de branche veel beter kan. Dit simpele voorbeeld toont dit aan, maar zorgt wel voor heel veel onduidelijkheid.

Ik heb de afgelopen tijd het nieuws wat minder gevolgd. Wel is mij opgevallen dat de hypotheekrente in korte tijd met ruim 0,5% is gestegen. Het klinkt raar, maar het is voor mij een raadsel. Wordt er hier een spelletje gespeeld door de geldgevers?

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 07 jun Duur hypotheekrenteaftrek berekenen 4
  2. 24 mei Illegale praktijken drijven de huizenprijzen op 8
  3. 10 mei Duur foutje hypotheekadviseur met grote gevolgen voor huisbezitter 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 december 2010 15:46
    Jos,

    Op zich is deze rentestijging geen verrassing. Hier is (in ieder geval gedeeltelijk) een verklaring voor.
    Allereerst zijn er de garantiestellingen aan Griekenland en Ierland. Doordat het betalingsrisico hiervan bij de financieel gezonde landen is gelegd, moeten de financieel gezonde landen ook een hogere rente betalen op hun schulden. Deze garantiestellingen kosten ons dus wel geld. Dit drijft de lange hypotheekrente op.

    Recent gepubliceerde cijfers over de duitse economische groei laten een zeer krachtig herstel (+4%) zien bij onze oosterburen. Als gevolg hiervan worden beleggingen in risicovollere sectoren(lees: aandelen) aantrekkelijker. In reactie op de duitse cijfers is de koers van de duitse bund(staatsobligatie) flink gedaald en de rente fors opgelopen.

    Beleggers eisen een hoger rendement op staatspapier en dit leidt dus tot hogere lange hypotheekrentes.
  2. forum rang 10 voda 12 januari 2011 16:38
    NHG keert 35 miljoen euro uit in 2010
    12 januari 2011, 10:07 | ANP
    ZOETERMEER (AFN) - Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen, is vorig jaar opgelopen tot 1341, een stijging van 76 procent ten opzichte van 2009. Dat meldde woensdag de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert.

    Volgens WEW wordt de stijging van de gedwongen verkopen waarop verlies wordt geleden, vooral veroorzaakt door het aantal echtscheidingen en de werkloosheid. Het waarborgfonds keert als gevolg van de gedwongen verkopen een bedrag uit van ongeveer 35 miljoen euro.

    Het aantal mensen dat vorig jaar een NHG-hypotheek aanvroeg en kreeg, steeg met 34 procent tot 130.000. Daarbij ging het in 100.000 gevallen om een lening voor de aankoop van een huis.

    Toegevoegde waarde

    ,,De Nationale Hypotheek Garantie heeft vorig jaar meer dan ooit haar toegevoegde waarde bewezen'', zei algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG. ,,Het Waarborgfonds voorziet in een toenemende behoefte van de consument aan meer zekerheid bij de financiering van een eigen woning.''

    Sinds juli 2009 is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd tot 350.000 euro. Vorig jaar heeft ruim 80 procent van de kopers binnen de NHG-kostengrens gebruik gemaakt van de hypotheekgarantie.

    In totaal 16.000 huishoudens hebben vorig jaar een NHG-hypotheek aangevraagd en gekregen voor een huis in de prijsklasse tussen de 265.000 en 350.000 euro. Tot juli 2009 lag de grens voor een NHG-hypotheek nog op 265.000 euro.

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links