Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese rentestap raakt commodities

De Chinese overheid heeft de quota voor banken al ingeperkt. Door het beperken van consumentenkredieten moet een bijdrage worden geleverd aan het oververhit raken van de Chinese economie in het algemeen en de huizenmarkt in het bijzonder. Steeds meer analisten verwachten dat de Chinese centrale bank volgende week de rente verhoogt. De ceo van Saxo Bank Nederland, Pieter Jan Datema, houdt zelfs rekening met een renteverhoging van 200 basispunten.

En zo’n rentestap blijft niet zonder gevolgen. Vooral de beleggers in commodities gaan een renteverhoging voelen. “Bij een hogere Chinese rente komt er een demper op de commoditymarkt. Nu al zie je de Aussie – de Australische dollar – flink terugzakken van 1,02 naar 0,95 Amerikaanse dollar. Een daling van 6% in een paar dagen tijd is een forse beweging.” De Aussie is een typische commodity currency en een beweging van die munt is bijna altijd een prelude voor bewegingen van grondstofprijzen.

koperprijs ten opzichte van AUD

Grafiek: Australische dollar versus koperprijs

“Je kunt er bijna op blindvaren dat een dalende Aussie leidt tot dalende grondstofprijzen. Vooral koper en zilver gaan mee met de munt. Goud wat minder omdat dat toch een vluchtvaluta is.” Ook andere commodity currencies hebben het zwaar. Uitzondering is de Noorse kroon. De NOK wint juist terrein ten opzichte van de euro, door alle zorgen binnen die munteenheid. Bovendien is olie een grondstof die juist wel goed blijft liggen, door de lage voorraden en strenge vorst, stelt Datema.

Als het risico bij beleggers van tafel gaat krijgt de Australische beurs een double whammy. Beleggers verkopen zowel grondstoffen als grondstofvaluta. Toch is het de vraag of grondstofprijzen structureel lager gezet gaan worden door de vrees voor een Chinese renteverhoging. De interne consumptie in China blijft groeien en dat legt voor de lange termijn een robuuste bodem onder de vraag naar grondstoffen, weet ook Datema.
 


De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen
  2. 30 apr Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?
  3. 29 apr Must read: tegenvallende cijfers nu nog harder afgestraft

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links