Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bij twijfel niet doen

Na de forse rally die in maart 2009 ingezet werd, zijn de aandelenkoersen niet verder gestegen. Beleggers zijn onzeker. Komt er nu een dubbele dip of niet. Wat gaat kwantitatieve verruiming betekenen voor de koersen? En kan de dreigende valuta-oorlog roet in het eten gooien?

We hebben overduidelijk te maken met uitgeblust enthousiasme. Natuurlijk hebben wisselende macro-economische berichten hieraan bijgedragen. Maar uiteindelijk wordt op de beurs belegd in bedrijven. En die worden weer gevolgd door analisten. Hoe enthousiast zijn de analisten?

Dat valt tegen. De analisten lijken het ook niet meer te weten. Bloomberg volgt al jaren de aanbevelingen die analisten doen voor aandelen die op de belangrijkste beurzen (Amerika, Japan, Duitsland, Hongkong en het Verenigd Koninkrijk) worden verhandeld. Op dit moment bestaan die aanbevelingen maar liefst voor 60% uit "houden". In 2007 was dit aandeel nog 39%.

Té terughoudend
Sinds 2000 lijken het aantal uitgesproken meningen van analisten gestaag af te nemen. Cynici beweren dat de analisten dit met opzet doen. Als ze in één keer van koop naar verkoop gaan, levert dat maar één advieswijziging op. Met de houden-tussenstap kunnen ze vaker rapporten de wereld insturen en hun productiviteitstargets makkelijker halen.

Misschien, maar ik betwijfel of de baas zich zo gemakkelijk om de tuin laat leiden. Anderen zeggen dat de opmars van de houden-adviezen het gevolg zijn van het strenger toezicht op analisten. Die zouden terughoudender geworden zijn om een uitgesproken mening te ventileren.

Wat nu de reden van de terughoudendheid is - angst voor de toezichthouder of angst om er naast te zitten - doet er eigenlijk niet toe. Wat er wel toe doet is dat analisten hun toegevoegde waarde zelf vakkundig om zeep aan het helpen zijn met hun aanhoudende terughoudendheid.


Dr Fred Huibers is directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management, alsmede fondsmanager van onder meer het HEK European Value Fund. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

 1. jun '11 Indexcrash 6
 2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
 3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. Mr Baldy 1 november 2010 11:35
  juist in deze markt zie je de waarde van een echte analist.
  die is er dus niet, ze weten het gewoon zelf ook niet en als de markt omhoog gaat is het zo makkelijk om voorspellingen te doen.
  Je moet idd gewoon je eigen plan maken en naar de LT termijn kijken.
  als iedereen maar blijft afwachten is een ding zeker dan gaan we zeker niet omhoog er zal toch echt gekocht moeten worden willen we gaan stijgen. AEX wordt gewoon door grote partijen gedomineerd kijk maar eens naar alle andere grote indexen deze zijn al weken geleden uitgebroken
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: analistenadvies

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links