Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beter goed ge-MIKT...

Econoom Jim O'Neill van Goldman Sachs heeft in 2001 voor Brazilië, Rusland, India en China de afkorting BRIC de wereld in geholpen. De term is inmiddels goed ingeburgerd. Niet alleen beleggers maar ook politici en beleidsmakers hebben het over BRIC. Nu krijgen ook Mexico, Indonesië, (Zuid-)Korea en Turkije van hem een handelsnaam: MIKT.

Voordat O'Neill met de afkorting kwam, werd het containerbegrip emerging markets gebruikt. Die meer algemene naam wordt sinds de introductie door Antoine van Agtmael van de Wereldbank, nog altijd gebruikt om te refereren aan de landen die buiten Noord-Amerika, West-Europa en het geïndustrialiseerde deel van Azië vallen.

Publiciteitsoffensief Goldman
Wat doet het er toe dat Goldman Sachs een publiciteitsoffensief begint onder beleggers om de naam MIKT te laten inburgeren? Misschien meer dan op het eerste gezicht lijkt.

Na de lancering van de BRIC-landen, is de MSCI BRIC index tot de start van de crisis in oktober 2007 met 625 procent gestegen. Ter vergelijking: de merkloze emerging markets MSCI index ging met 399 procent omhoog. En dat terwijl veel landen uit deze index het economisch beter deden dan de door Goldman Sachs gezegende BRIC-landen.

Het is zeker niet uitgesloten dat aanhoudende publiciteit en aandacht van equity sales medewerkers een fors deel van de outperformance van de BRIC-landen ten opzichte van hun merkloze broederlanden verklaart. Jim O'Neill heeft in ieder geval als beloning voor zijn inspanningen een meer commerciële rol van hoofd Asset Management binnen Goldman gekregen.

Opportunistisch
Nu die bank weer een nieuwe publiciteitscampagne gestart is, zou een opportunistisch ingestelde belegger flink aandelen uit MIKT-landen moeten inslaan. Hij dient echter niet te vergeten om bij een kentering van het algemene sentiment op de beurs weer te verkopen. Sinds oktober 2008, toen het faillissement van Lehman beleggers voor langere tijd kopschuw heeft gemaakt, doen de BRIC-landen het slechter dan de meeste concurrerende aandelenindices.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Lavendel 18 januari 2011 20:07
    Het is niet ongebruikelijk, dat Goldman eerst zelf een positie in x opbouwt en vervolgens mooie argumenten aandraagt waarom een belegger er goed aan doet om in x te beleggen. Je krijgt ondertussen geen inzicht in hun eigen positie, maar je bent wel bezig hen te verrijken. Je ziet nu weer hoe ze bezig zijn met de financiering van Facebook. Wat mij betreft blijf ik mijlenver van deze potentiele insiderclub
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links