Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Profiteren van belastingen

Amerikaanse multinationals hebben in de afgelopen jaren miljarden verdiend in het buitenland. Inmiddels is dat overschot opgelopen tot meer dan 1000 miljard dollar. Dat geld staat doorgaans werkeloos op een bankrekening.

De reden dat het overschot niet teruggestort wordt van de bankrekening van de buitenlandse dochteronderneming op de rekening van de Amerikaanse moeder is het Amerikaanse belastingstelsel. Volgens de Amerikaanse belastingdienst moet er dan 35% afgetikt worden als het geld overgemaakt wordt.

Amerikaanse bedrijven pleiten actief voor het afschaffen van deze belasting. Veel bedrijven uit bijvoorbeeld de technologiesector, Cisco voorop, vragen om deze aanpassing van de belastingwetgeving. De regering Obama weigert dit.

Rijken worden rijken
De regering verwacht dat de multinationals het geld niet zullen investeren maar zullen uitkeren aan hun aandeelhouders. Hogere dividenden of de inkoop van eigen aandelen is iets waar de regering Obama niet voor warmloopt. Dat levert in hun ogen namelijk geen nieuwe banen op. Het maakt de rijken allemaal rijker.

De bedrijven lijken het - na verwoede pogingen om de regering op andere gedachten te brengen - opgegeven te hebben. De route die in toenemende mate gekozen wordt, is om het geld dan maar te besteden aan overnames.

Recente voorbeelden zijn biedingen die lopen in de miljarden zoals:

  • Microsoft op Skype
  • Pepsi op de Russische drankenproducent Wimm-Bill-Dann

Voor aandeelhouders van bedrijven die mogelijk overnamedoelen zijn, is dit goed nieuws. Zij kunnen een interessante premie incasseren. Gemiddeld worden bedrijven namelijk overgenomen tegen een koers die ongeveer 30% boven de beurskoers ligt.

Welke bedrijven maken de grootste kans om overgenomen te worden? Dat zijn vaak bedrijven die - door recente tegenvallers - tegen lage waarderingen op de beurs te koop zijn maar die tevens over een gezonde bedrijfsvoering en concurrentiepositie beschikken.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 CIT 23 mei 2011 21:06
    "De reden dat het overschot niet teruggestort wordt van de bankrekening van de buitenlandse dochteronderneming op de rekening van de Amerikaanse moeder is het Amerikaanse belastingstelsel. Volgens de Amerikaanse belastingdienst moet er dan 35% afgetikt worden als het geld overgemaakt wordt."

    Beetje kort door de bocht. VS verleent ook tax credits voor de in het buitenland betaalde belasting. Additionele heffing is dus in de meeste gevallen minder dan 35%.

    Let wel, als cash off-shore blijft staan, moet de acquisitie ook vanuit het buitenland gefinancierd worden. Het geld aan de US moeder lenen (teneinde die de acquisitie te laten plegen) is fiscaal gezien niet eenvoudig.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links