Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De 18 tips van de Hollandse Aandelenavond

De 18 tips van de Hollandse Aandelenavond

Hollands Glorie is niet meer wat het geweest is. Op de Hollandse Aandelenavond, die gisteravond voor de tiende maal werd georganiseerd door IEX en BNP Paribas, waren de grote Nederlandse bedrijven van weleer met een lampje te zoeken. 

Pas toen we de beursexperts op het podium gingen vragen naar tips voor shortposities (met turbo's) werden er Nederlandse klassiekers genoemd, zoals Air France-KLM, Heineken en KPN. Maar in de kooptips domineerden, onder andere, slimme nieuwe spelers en door technologie gedreven aandelen.

Onder dat laatste kopje mogen we ook wèl traditierijke fondsen als Ahold Delhaize rekenen, trouwens. Maar namen als Galapagos, Alfen en Just Eat Takeaway zijn de new kids on the block, die in dit door corona gedomineerde beursjaar versneld de gevestigde orde van de troon lijken te stoten.

Koninklijke olifant

Met een recordaantal van meer dan 1800 online kijkers - door de coronamaatregelen was er dit jaar geen publiek fysiek aanwezig - ontspon zich tussen de zes experts een interessante discussie over de huidige stand van zaken in de markt en waar in de nabije toekomst de kansen en de risico's liggen.

De olifant in de kamer was uiteraard Shell. De Koninklijke is de verpersoonlijking van Hollands Glorie, zeker als het over aandelen gaat, maar werd zelfs op een extreem lage koers van onder de €11 maar één keer getipt, nota bene door een van de technische analisten, doorgaans geen fans van aanhoudende downtrends.

De overige analisten waren opvallend eensgezind. Shell is misschien historisch goedkoop, maar is er ook zicht op dat het binnenkort minder goedkoop wordt? Een bedrijf dat nog zoveel problemen dient te overwinnen kan wel herstelritjes maken, maar een langetermijn-koopadvies? Zelfs Nico Bakker, die het aandeel koopwaardig acht, waarschuwt dat zijn tip speculatief is en voor de relatief korte termijn. 

Als je dan toch moet kiezen welke bedrijven op dit moment koopwaardig zijn, kijken de analisten liever naar bedrijven die zich bewegen in trends die in deze tijd de wind nog enigszins mee hebben: technologie en verduurzaming, bijvoorbeeld. Dat levert deze 18 namen op - of eigenlijk 15, want drie fondsen worden door maar liefst twee analisten getipt.

Jim Tehupuring (1Vermogensbeheer)

 1. Hal Trust
  Beleg mee in de holding van de beste beleggers van Nederland, die bovendien noteert tegen een flinke korting ten opzichte van de intrinsieke waarde.
 2. Aperam
  Dit staalbedrijf had flink te lijden onder de coronacrisis, maar de Q2-cijfers waren sterk, evenals de vooruitzichten. Herstelkandidaat met potentieel tot boven de €30.
 3. Just Eat Takeaway
  De coronacrisis versnelt de groei in deze toch al groeiende markt, waar bovendien het 'winner takes all'-principe geldt. Ceo Jitse Groen is vastbesloten om die winnaar te zijn.

Wouter Slot (IEX)

 1. Ahold Delhaize
  Koersdoel €35
 2. ASML
  Koersdoel €400.
 3. Corbion
  Koersdoel €50.

Jos Versteeg (InsingerGilissen)

 1. Ahold Delhaize
  Wint marktaandeel, heeft een uitstekend online model (met o.a. Bol.com) en is relatief goedkoop.
 2. SBM Offshore
  Haalt nieuwe orders binnen ondanks de oliecrash en biedt een aantrekkelijk dividend dat bovendien goed houdbaar is vanwege een leaseportefeuille die tot 2045 een voorspelbare kasstroom oplevert.
 3. Galapagos
  Filgotinib is niet de voorspelde kaskraker, maar Galapagos heeft andere veelbelovende middelen in de pijplijn, bovenop een grote hoeveelheid cash (€85 per aandeel). Koersdoel op termijn: €200.

Nico Inberg (IEX)

 1. Heijmans
  Deze bouwer heeft weinig last van de coronacrisis, maar is wel hard gedaald op de beurs. Heeft geleerd van het verleden (geen moeilijke projecten meer) en profiteert van de verduurzamingstrend.
 2. Alfen
  Bevindt zich in de sweet spot van een enorme groeimarkt: laadpalen voor elektrische auto's en smart grids. Is hard opgelopen, kopers kunnen wachten tot de koers even inzakt richting €50.
 3. Basic-Fit
  Werd hard geraakt door de coronacrisis - en bleek daar ook niet op voorbereid. Onderliggend zit het bedrijf echter heel goed in elkaar en inmiddels is de balans stevig genoeg om deze crisis uit te zitten. Voor weinig op te pikken.

Ralph Wessels (ABN Amro)

 1. Just Eat Takeaway
  Groeit zowel organisch als door overnames en profiteert van de 'gig economy'-trend. De vrees dat JET zich overtilt aan grote overnames lijkt niet bewaarheid te worden.  
 2. ASMI
  Marktleider in zijn segment, met bovendien een solide balans. Heeft last van een verzwakking in de geheugenmarkt, maar de langetermijn-vooruitzichten zijn rooskelurig.  
 3. Vopak
  Plukt nu de vruchten van de investeringen van de afgelopen jaren. Zit overal op goede locaties en scoort hoog op duurzaamheidscriteria.

Nico Bakker (Btac)

 1. Galapagos
  In het aandeel zijn 'bodemstampers' in actie. Bij meer witte candles positie uitbreiden.
 2. RELX
  Bodemvorming is gaande. Koopkansen zolang de koers boven €18 noteert.
 3. Royal Dutch Shell
  Hoog tijd om het berenspoor af te sluiten. Bij een witte candle op of boven de 10+ zijn er kansen voor een herstelrit richtinh €16 of €18. Speculatief en spannend steunscenario.

En dan nog: de shorts

Turbo-aanbieder BNP Paribas is mede-organisator van de Hollandse aandelenavond en aangezien turbo's de prettige eigenschap hebben dat je er ook mee short kan gaan, vroegen we de experts ook welke aandelen zij rijp vinden voor een koersdaling - en dus voor een shortpositie.

In de keuze van shorts kwamen we ook een doublure tegen. Sterker, het geplaagde Air-France-KLM bleek bij meer analisten dan de twee hieronder op het shortkandidatenlijstje te hebben gestaan:

 • Jim Tehupuring: KPN
 • Wouter Slot: AMG
 • Jos Versteeg: Air France-KLM
 • Nico Inberg: Air France-KLM
 • Ralph Wessels: Randstad
 • Nico Bakker: Heineken

Uiteraard geldt bij al deze tips de basisregel van beleggen: doe vooral ook zelf uw huiswerk. Tips zijn er ter inspiratie, en zijn geen instructie.

Inschrijvers voor de Hollandse Aandelenavond ontvangen binnenkort een link om het hele seminar nog eens rustig terug te kijken. Abonnees op IEX magazine kunnen volgende week een uitgebreide terugblik op de avond teruglezen.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 08:15 AEX draait zich nog eens om, ondanks rente-actie in China 1
 2. 16 feb "Mijn tip voor 2024 is gaan vliegen met +250%" 10
 3. 16 feb Zo dicht je de gedragskloof

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. barondehuile 7 oktober 2020 14:12
  De basis van deze "experts" is ver te zoeken. Ga maar fijn in zogenaamde groei aandelen en laat de pareltjes (de olifant) die straks wel een echt hoge cashflow zullen presenteren maar lekker links liggen. De groei aandelen zullen op middel lange termijn instorten, zodra blijkt dat de groei toch niet zo groot is als verondersteld. Historie lijkt niet meer te tellen.......hoe vaak hebben we dit al meegemaakt. Experts zouden toch moeten weten dat deze fout iedere maal opnieuw wordt gemaakt. Experts ????? Absoluut niet dus. Bovendien heeft het verleden al bewezen dat experts zo maar wat lullen. Ik zou deze experts eens willen verwijzen naar de volgende download link, dan lezen en vervolgens een keer nadenken wat er de komende tien jaar gebeurd op energie gebied en wie hier de winnaars zullen zijn.

  [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen aangepast.]
 2. forum rang 4 Charlemagne 8 oktober 2020 07:18
  Tehupuring tipt HAL - heeft hij wel eens naar de chart gekeken? dit zijn - met afstand - ongeveer de slechtste beleggers die er zijn - 5 jaar HAL en je bent gewoon je geld kwijt - logisch want olie, want old school en nog meer oliebeleggingen, HAL heeft nooit verstand gehad van de 21ste eeuw en gaat die ook nooit krijgen.... succes Jim !
 3. forum rang 9 objectief 8 oktober 2020 08:06
  quote:

  Charlemagne schreef op 8 oktober 2020 07:18:

  Tehupuring tipt HAL - heeft hij wel eens naar de chart gekeken? dit zijn - met afstand - ongeveer de slechtste beleggers die er zijn - 5 jaar HAL en je bent gewoon je geld kwijt - logisch want olie, want old school en nog meer oliebeleggingen, HAL heeft nooit verstand gehad van de 21ste eeuw en gaat die ook nooit krijgen.... succes Jim !
  Chart; dat is hier niet relevant want Jim Tehupuring is een fundamentele analist. HAL noteert flink onder de NAV en de oliesector met o.a. Bos Kalis kan flink herstellen.
 4. forum rang 5 Kees1 14 oktober 2020 09:36
  quote:

  Charlemagne schreef op 8 oktober 2020 07:18:

  Tehupuring tipt HAL - heeft hij wel eens naar de chart gekeken? dit zijn - met afstand - ongeveer de slechtste beleggers die er zijn - 5 jaar HAL en je bent gewoon je geld kwijt - logisch want olie, want old school en nog meer oliebeleggingen, HAL heeft nooit verstand gehad van de 21ste eeuw en gaat die ook nooit krijgen.... succes Jim !
  Kijk bij HAL eens 25 jaar terug en je ziet de allerbeste belegging.
  HAL zit ook in Coolblue. Weleens van gehoord?
 5. forum rang 10 DeZwarteRidder 14 oktober 2020 09:43
  quote:

  Kees1 schreef op 14 oktober 2020 09:36:

  [...]Kijk bij HAL eens 25 jaar terug en je ziet de allerbeste belegging.
  HAL zit ook in Coolblue. Weleens van gehoord?
  Resultaten uit het verleden leveren GEEN ENKELE garantie voor de toekomst.

  HAL heeft gewoon heel veel mazzel gehad.
 6. forum rang 5 Kees1 14 oktober 2020 09:47
  quote:

  DeZwarteRidder schreef op 14 oktober 2020 09:43:

  [...]
  Resultaten uit het verleden leveren GEEN ENKELE garantie voor de toekomst.

  HAL heeft gewoon heel veel mazzel gehad.
  Op een gegeven moment is iets geen mazzel meer, maar het resultaat van grondige analyse en kennis. Bij HAL is dat nmm zo. De resultaten zijn van 1977 tot voor een paar jaar beter geweest dan die van Berkshire Hathaway.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. 27,730
  +1,02% +0,280
 2. Alfen N.V. 17:36
  54,240
  -1,09% -0,600
 3. Aperam 17:35
  28,910
  -2,33% -0,690
 4. 542,500
  -4,64% -26,400
 5. ASML Holding 17:37
  837,700
  -2,54% -21,800
 6. Basic-Fit 17:35
  27,100
  +1,19% +0,320
 7. Corbion 17:35
  18,860
  -0,05% -0,010
 8. Galapagos 17:35
  36,610
  -0,54% -0,200
 9. HAL Trust 17:35
  116,000
  +0,35% +0,400
 10. HEIJMANS KON 17:35
  13,880
  -1,98% -0,280
 11. 14,840
  -0,92% -0,138
 12. RELX 17:39
  40,170
  +0,78% +0,310
 13. 22,750
  -0,44% -0,100
 14. SBM Offshore 17:35
  12,360
  -0,80% -0,100
 15. SHELL PLC 17:36
  29,415
  -0,83% -0,245
 16. SHELL PLC 17:29
  2.483,500
  -1,08% -27,000
 17. 32,640
  -1,15% -0,380

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links