Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
TA: AEX nog niet uit de problemen

TA: AEX nog niet uit de problemen

Het proces van winstnemingen van de afgelopen weken heeft nog geen grote schade aangebracht aan het technische plaatje van de AEX.

De aandelenmarkt heeft slechts licht geleden onder de recente correctie. Afgezien van tussentijdse zigzagbewegingen blijft het technisch plaatje op de middellange termijn volkomen neutraal. Wel signaleren de lagere toppen nog lichte verkoopdruk.

De AEX rommelt al 3 maanden horizontaal, grofweg tussen de 528 en 589 punten. Vooralsnog geven beleggers de hoop niet op zolang de steun intact is. Belangrijk is uiteraard wat techfondsen gaan doen in de komende weken.

Is de correctie voorbij en komt er nu een herstel? Dan zet het proces van bodemvorming door. Ik denk dat dit het meest waarschijnlijke scenario is. Vanaf het hoogste punt medio juli heeft de AEX zo'n 10% prijsgegeven. Probleem is wel dat lagere koerspieken gebroken moet worden, om de verkoopdruk van zich af te schudden.

Een van de fondsen die de leiding neemt in het herstel is ASML, dat een perfecte pullback aan het maken is. Vandaag bekijk ik de AEX en ASML.

Nederlandse beurs herstelt wat

De AEX-index heeft een sterke steun rond 528,68 punten die als vangnet fungeert. Zolang er echter lagere koerspieken te zien zijn, adviseren we voorzichtig te blijven. De dalende toppenlijn is op de grafiek hieronder afgebeeld door de blauwe lijn. Er hangt blijkbaar nog aanbod boven de markt. De steun ligt rond 528,68 (bodem van 6 maart) en de weerstand rond 589,40 punten (gevormd op 3 februari).


ASML handhaven in portefeuille

Op de Tostrams site hebben we de afgelopen jaren diverse lange termijn koopadviezen voor de chipgigant gegeven. Eerdere opnames in de Tostrams defensieve lange termijn portefeuille zijn van 18 maart 2019 (opnamekoers 168), 18 juli 2016 (92), 8 september 2014 (75,39) en 10 oktober 2011 (27,15). De lange termijn analyse van ASML vindt u onder de banner.

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Voor 1 euro (voor de eerste maand) kunt u al kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips

ASML zoekt cruciale steun op

De recente correctie van ASML vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de top van 19 februari rond €294 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. De recente daling naar de top rond €294 mag gezien worden als een pullback. Pas bij een doorbraak onder steun €294 zou het langetermijn-technische plaatje schade oplopen. Daarna wordt €190,00 het volgende neerwaartse koersdoel.

Positief is ook dat de recente dip is opgevangen door de 200-dagenlijn (rode glooiende doorlopende lijn op de grafiek hieronder). Dit 200-daags voortschrijdende gemiddelde van ASML laat een opwaarts verloop zien. Dit geeft een positieve technische conditie weer.

De B.O.B.-lijn van ASML (Best of the Best indicator) stijgt en suggereert betere prestaties dan de rest van de markt. De B.O.B.-lijn (blauwe glooiende doorlopende lijn op de grafiek hieronder) vergelijkt het koersverloop van ASML af met dat van de AEX index. Dit is dus een klassieke relatieve-sterktelijn.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. De S&P500 staat aan het begin van een nieuwe bullmarkt
 2. Nederland-Frankrijk: 1-0
 3. De Europese bankensector staat te schudden

Reacties

313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 PietKeizer 10 september 2020 08:46
  OK jongens , dan hebben we t ochtendritueel met kopje koffie erbij ' Roycie ff lekker afzeiken' ook weer gehad.
  Of er moet zich nog n losgebroken poster uit de Tostrams-afkickkliniek melden.

  Heb ik hier nog n plaatje vh enigma Unilever. Ik zal me er maar niet verder over verbazen. Wel valt nog ff op dat er gister in slot op redelijk hoog volume verkocht (zal zijn: winst genomen) is.
 2. [verwijderd] 10 september 2020 08:54
  quote:

  PietKeizer schreef op 10 september 2020 08:46:

  OK jongens , dan hebben we t ochtendritueel met kopje koffie erbij ' Roycie ff lekker afzeiken' ook weer gehad.
  Of er moet zich nog n losgebroken poster uit de Tostrams-afkickkliniek melden.

  Heb ik hier nog n plaatje vh enigma Unilever. Ik zal me er maar niet verder over verbazen. Wel valt nog ff op dat er gister in slot op redelijk hoog volume verkocht (zal zijn: winst genomen) is.
  Je komt hier toch voor de kwaliteit van de reacties?

  Laat Royce toch zijn ding doen. Hij doet echt zijn best, ben ik van overtuigd. Iedereen doet hier trouwens zijn of haar best. :)

 3. [verwijderd] 10 september 2020 08:57
  quote:

  easy56 schreef op 10 september 2020 08:31:

  zou er ooit nog eens draadjes naam komen van Royce

  TA:ik weet t niet meer:-)
  Ik zou TA op een waarde schatten van ongeveer 10% van je feitelijke keuze voor een bepaald aandeel. 20/30% FA. 10% KW :) en 50% toekomstige verwachtingen van een bepaald aandeel, business en sector. En dan moet je nog even gaan rekenen wat al die afzonderlijke aandelen met een index doen. Ik zou zeggen veel succes ermee.

 4. forum rang 7 PietKeizer 10 september 2020 08:58
  quote:

  an12 schreef op 10 september 2020 08:30:

  Gisteren zei Tostrams dat de beurs naar beneden zou gaan. Vandaag heeft hij opeens over bodemvorming en dat het omhoog gaat.
  Dat is toch compleet ongeloofwaardig?

  kan je dat toelichten aan de hand van quotes v Tostrams uit column v gister en die van vandaag. Er klopt namelijk imho niks van je bewering. Hij zegt bijv. vandaag niet dat de aex omhoog zal gaan.
  Hij vraagt zich enkel hardop af of de correctie misschien afgerond wordt dwz er zou dan bodemvorming (moeten) optreden. Dit (deze bewering) sluit namelijk helemaal niet uit dat we die 528-530 van hem nog n keer gaan zien.

  En gister zei hij dit:
  'Nederlandse beurs oogt technisch matig.
  De Nederlandse beurs breekt de herstelfase naar onderen af, hetgeen nieuwe verkoopdruk signaleert. Nu de driehoek aan de onderzijde is gebroken treedt technisch een verzwakking aan het licht.
  Op korte termijn is een test van rond 528,68 punten (de bodem van 6 maart) niet uitgesloten.

  De AEX-index laat bewegingen zien tussen deze steun en de weerstand van 589,40 punten (gevormd op 3 februari).'

  Hij hield t dus keurig in t midden: test v weerstand 528xx (die hij vaak genoemd heeft) niet uit te sluiten.
  Wie dat vertaalt als: 'oh, hij zegt dat we down gaan': dan is de wens de vader vd gedachte,
 5. [verwijderd] 10 september 2020 08:59
  The Wall Street sell-off could mean that the market bubble may have popped, said veteran stockbroker Peter Schiff. He has been warning that the air has been coming out of the stock market bubble for a long time.
  The day after he called the surging market “the biggest bubble ever,” the Nasdaq broke the 12,000-point level for the first time ever. In the following days, the Nasdaq had its worst collapse ever with the tech index losing 10 percent of its value. According to Schiff, we could be setting up for another October crash.

  “Again, this is the biggest bubble ever and so it’s not going to die easy. And so, it’s certainly possible that the bulls can get this under control with the help of the Fed,” said the Euro Pacific Capital CEO.

  ALSO ON RT.COM
  Dow Jones slides by 1,000 points: US markets dive as investors sell off tech stocks, Trump blames Fox News
  Even as the stock market is tanking, Federal Reserve Bank of Chicago President Charles Evans called for more government fiscal stimulus and said more quantitative easing (QE) is in the pipeline.

  “I don’t think it’s a coincidence that the Fed is coming out with more QE when the market is getting killed. And so, the Fed is trying to rescue the market by dangling the prospect of more QE,” said Schiff.

  “As I said, this is the biggest bubble. It is completely irrational. And it’s going to end badly. And it may have already ended. But the bad part is yet to come,” he warned.
 6. [verwijderd] 10 september 2020 09:01
  quote:

  PietKeizer schreef op 10 september 2020 08:58:

  [...]kan je dat toelichten aan de hand van quotes v Tostrams uit column v gister en die van vandaag. Er klopt namelijk imho niks van je bewering. Hij zegt bijv. vandaag niet dat de aex omhoog zal gaan.
  Hij vraagt zich enkel hardop af of de correctie misschien afgerond wordt dwz er zou dan bodemvorming (moeten) optreden. Dit (deze bewering) sluit namelijk helemaal niet uit dat we die 528-530 van hem nog n keer gaan zien.

  En gister zei hij dit:
  'Nederlandse beurs oogt technisch matig.
  De Nederlandse beurs breekt de herstelfase naar onderen af, hetgeen nieuwe verkoopdruk signaleert. Nu de driehoek aan de onderzijde is gebroken treedt technisch een verzwakking aan het licht.
  Op korte termijn is een test van rond 528,68 punten (de bodem van 6 maart) niet uitgesloten.

  De AEX-index laat bewegingen zien tussen deze steun en de weerstand van 589,40 punten (gevormd op 3 februari).'

  Hij hield t dus keurig in t midden: test v weerstand 528xx (die hij vaak genoemd heeft) niet uit te sluiten.
  Wie dat vertaalt als: 'oh, hij zegt dat we down gaan': dan is de wens de vader vd gedachte,
  GO piet!!

  Voor de buis aankomend weekend voor de Mickey Mouse competitie?

  Gaat Robben PSV bedwingen?

  Welke speler zorgde voor de meest vreemde maar o zo belangrijke goal voor PSV in een halve finale van de Europa cup 1?
 7. [verwijderd] 10 september 2020 09:04
  @Fred
  Peter Schiff roept al langer dan 10 jaar dat de beurs instort. Net als de rest van die zogenaamde visionaire beren... Jim Rickards, en die New Yorker, hoe heet ie, Gerald Celente.

  Je wilt niet weten hoeveel geld die gasten mensen gekost hebben met hun vreselijk slechte track record als het gaat om voorspellingen.

  Ok, Schiff heeft soort van de 2008 crisis voorspeld, maar dan nog, een kapotte klok heeft ook 2x per dag gelijk.
 8. [verwijderd] 10 september 2020 09:10
  quote:

  Max Tesla schreef op 10 september 2020 09:04:

  @Fred
  Peter Schiff roept al langer dan 10 jaar dat de beurs instort. Net als de rest van die zogenaamde visionaire beren... Jim Rickards, en die New Yorker, hoe heet ie, Gerald Celente.

  Je wilt niet weten hoeveel geld die gasten mensen gekost hebben met hun vreselijk slechte track record als het gaat om voorspellingen.

  Ok, Schiff heeft soort van de 2008 crisis voorspeld, maar dan nog, een kapotte klok heeft ook 2x per dag gelijk.
  ik geef het maar aan.. maar ga je gang koop maar..

  ik heb geen call positie en alleen nog butterflies.. ik geloof het verder wel..

 9. [verwijderd] 10 september 2020 09:12
  quote:

  Cph-cinq schreef op 10 september 2020 09:06:

  Met grafiekjes staaf je enkel hetgeen gebeurd is in het verleden. De toekomst laat zich niet vastpinnen in een grafiekje. Al de babbels over steun enzo, dikke prietpraat.
  VB steunprijs:

  Aangezien mensen aandelen kopen en mensen een steun niveau bij een aandeel zien en willen doen geloven, is er een kans dat genoeg mensen op zo'n steun prijs kopen en dan is er dus wel enige waarde op een bepaald moment dmv TA. Maar bij een echte gebeurtenis zoals slecht nieuws, slechte cijfers of andere negatieve sentimenten dan zal zo'n steun onherroepelijk worden doorbroken.
 10. forum rang 7 PietKeizer 10 september 2020 09:13
  quote:

  Alex A La Hausse/ A La Baisse schreef op 10 september 2020 09:01:

  [...]

  GO piet!!

  Voor de buis aankomend weekend voor de Mickey Mouse competitie?

  Gaat Robben PSV bedwingen?

  Welke speler zorgde voor de meest vreemde maar o zo belangrijke goal voor PSV in een halve finale van de Europa cup 1?
  zou wel leuk zijn, Alex. Arjen, de ex-psv'er :) Is net zoiets als Neeskens die in zn nadagen nog ff libero heeft gespeeld bij Groningen. Machtig mooi was dat, om hem weer te zien spelen in de Meer op zn 'oude dag' :)
313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.