Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TTW: Open brief aan Aat van Herk

TTW: Open brief aan Aat van Herk

De groep Wereldhave-beleggers rond The Third Way publiceerde drie weken geleden op de IEX-site haar alternatieve plan voor Wereldhave. U kunt dat hier teruglezen. Inmiddels zijn we een tijdje verder en is het sentiment rond winkelvastgoed nog niet veel verbeterd.

Tijd voor de groep om het woord te richten tot de grootaandeelhouder van Wereldhave, de vastgoed- en biotechbelegger Aat van Herk.Van Herk bezit volgens de laatst bekende informatie van de AFM 15,04% van Wereldhave. 


 

 

Geachte Heer van Herk, beste Aat,

De eerste aanspreekvorm is uit beleefdheid, de tweede uit respect. Vol bewondering kijken wij op naar jou, hoe jij via keihard werken en intelligent ondernemen een fortuin hebt opgebouwd. Een prachtige historiek. Voor ons de kleine beleggers ben jij een voorbeeld.

Heel misschien heb je over ons gehoord, de TTW groep. Een spontaan via social media ontstane groep beleggers in Wereldhave. Het afgelopen half jaar hebben we de gang van zaken zorgvuldig bestudeerd. Onze strategie zal veel meer dan de huidige opleveren voor de aandeelhouders. Onder deze brief een link naar de publicatie.

Boerenverstand

Maar sta ons toe ons boerenverstand direct tot je te laten spreken. Die ouderwetse dozen van WH passen toch niet meer op de beste locaties van Nederlandse steden, hoogstens zoals ECP erbuiten? Een blik op de foto van winkelcentrum Kronenbrug zegt al genoeg, zelfs al zit die niet in onze top tien van beste locaties. Hoeveel ruimte het inneemt, hoe laag, hoe het detoneert met de nou niet zo nieuwe buurt er omheen:

 

vw

 

 

Erger nog, de locaties er omheen zijn per m2 meer waard ondanks hun woonbestemming, de wereld op zijn kop! Van vlakbij jouw residentie stelt nu ook investeringsbank UBS dat ombouw meer oplevert. Volgens WH management zelf 1.5x meer dan de boekwaarde. En omdat wij wel inzetten op ruimtemaximalisatie, derhalve rekenen met twaalf verdiepingen net zoals die flats er omheen, volgens ons zelfs tot... 20x meer.

WH lonkt graag met haar groene agenda, maar laten we open naar elkaar zijn. Dat dak volgooien met zonnepanelen is publiekelijk slim, lovenswaardig en brengt op, maar is nou ook weer niet wereldschokkend. Met die gouden ring om wordt de aap niet...

Interen geen optie

Interen zoals nu is geen optie. Het huidige plan voorziet om maar liefst 56% van het vastgoed aan hele lage prijzen te verkopen, waarbij winsten voor een groot gedeelte naar derden gaan, en de opbrengsten toch weer in die dan verkleinde dozen worden gestopt.

Die dozen die dus boekhoudkundig minder waard zijn dan het residentieel er omheen. Het plan voorziet desondanks dat de huurinkomsten per overgebleven m2... dalen. We hoeven het eindresultaat niet voor te rekenen, dat verandert niet, want dat kan niet. De markt cq. de beurs waardeert het al op nul euro. Derhalve staan wij voor: niet interen maar ontwikkelen...

We denken namelijk dat het onvermijdelijk is om niet meer vanuit overvloedige winkelmeters te denken, en zoals nu ontwikkeling als een bijzaak te beschouwen om de winkelruimte in leven te houden. Integendeel, we denken juist vanuit de locaties.

Een tiental van de centra ligt immers op het meest centrale, het best bereikbare, stukje grond van die steden, en die op hun beurt vaak weer vlakbij de grootste steden. Vanuit die schaarste denkend zijn de mogelijkheden ongekend.

We schatten dat 50-75% kan worden ontwikkeld tot woon- en kantoortorens voor bv. ook forensen, service-flats, zorgcentra, hotels, en ja ook winkels, etc..

Via ruimtemaximalisatie, denk niet alleen aan die twaalf verdiepingen maar ook aan de P-plaatsen, en dus meerdere bestemmingen zit er een enorme multiplier op de boekwaarde. Zie boven die 20x; vraag aub je team om zo de waarde van Wereldhave Nederland te berekenen, wij staan voor ze klaar. In het jargon: “van huidig oppervlakkig mono gebruik naar intensieve multi-functionele ruimtemaximalisatie”. Maar dat ken je als de beste.

Ontwikkelingsbedrijf maken

In plaats van steeds meer interen op het winkelvastgoed, waarom er daarom niet op zijn minst “vooral” een ontwikkelingsbedrijf van maken? Over de essentie zijn we het toch eens? WH behoeft een nieuw verdienmodel. Daarom is het nu tijd om in actie te komen voordat het interen versnelt, de activa weer geruisloos verdwijnen uit onze gezamenlijke portefeuille. 

Aat, zoals aan het begin gesteld: je bent al beroemd bij ondernemers en beleggers. Al die centrale locaties waar de dozen staan, laten we daar de trots van al die middelgrote steden van maken. Niet alleen de markt wil dat, de locale leefomgeving wil het, men zal je intens dankbaar zijn.

We weten niet of je nog de vaderlandse pers volgt, maar de besturen vragen er zelfs publiekelijk om! En zo kun je door heel Nederland een erfenis opbouwen waar jij nog heel veel langer om bewonderd zult worden, door heel veel meer mensen dan alleen ondernemers, dan alleen ons kleine beleggers.

Heel graag bespreken we dit met jou, lichten wij dit toe, we hebben het uitgewerkt. En omdat we maar kleine luyden zijn, zoveel van de upside hoef je echt niet met ons te delen...

Mvg,

TTW...7 augustus, 2020.

De publicatie van onze Dorpsplein visie leest u hier: https://www.iex.nl/Column/504451/TTW-Wereldhave-Dorpsplein.aspx


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 15 mei 'We houden onze voelsprieten gericht op de doelgroep'
 2. 15 mei IEX zoekt: Werkstudent Redactie
 3. 11 mei Inkomen genereren met dividenden

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 7 augustus 2020 13:50
  Heel misschien heb je over ons gehoord, de TTW groep. Een spontaan via social media ontstane groep beleggers in Wereldhave. Het afgelopen half jaar hebben we de gang van zaken zorgvuldig bestudeerd. Onze strategie zal veel meer dan de huidige opleveren voor de aandeelhouders.

  Typerend weer.

  Tijdens corona crises zijn veel bedrijven over de kop gegaan omdat ze onvoldoende reserves hadden.
  Maakt een bedrijf winst dan moet het overgemaakt worden naar de aandeelhouders.

  Burgers, overheid zijn de klos om deze bedrijven in stand te houden.

  Na financiele crises moesten banken reorganizeren, compliance enz... invoeren.

  Tijd dat corporates/bedrijven ook veranderen.

  Als je een bedrijf niet in leven kan houden, zonder ontslagen enz.. voor een jaar vanwege tegenslagen... dan moet je gestraft worden en op de blaren zitten of overheid moet nu met een wetgeving komen dat dwingt bedrijven om genoeg reserves aan te houden zodat er geen massaal ontslagen vallen of bedrijven subsidies nodig hebeen.

  Bij elke tegenslagen is de burger de klos.

  bungalowparken ontvangen subsidies en verhogen de prijzen met 14%.

  Burger betaald weer hoge belasting om de subsidies te kunnen bekostigen (in-direct) en daarnaast mogen ze de parken ook direct weer subsidieeren door de prijsverhoging.

  Bedrijven zijn kapot gegaan door activisten omdat ze jarenlang hun reserves terug moesten geven naar aandeelhouders.


 2. forum rang 7 wiegveld 7 augustus 2020 14:43
  Nog afgezien daarvan.
  Het plan TTW en de keus van dit plein zijn ook niet echt overdacht lijkt het.
  allecijfers.nl/buurt/kronenburg-arnhem/

  Kronenburg is een wijk met lage sociale status en veel huurwoningen. Sociale huurwoningen op het plein/ de bebouwing leveren dan weinig op en de mensen met meer inkomen willen liever in andere Arnhemse wijken wonen (boven de rijn).

  neem aan dat van Herk daar ook dwars doorheen kijkt.

  Realiteit is dat WH meerdere boten gemist heeft en nu met vastgoed zit dat op zich geld oplevert maar met een hoge kostenstructuur en dure WH huishouding.
  Van Herk ziet wel goed dat WH fors moet snijden in de kosten van WH op eigen kantoor en personeel.
  Van Herk zal ook snappen dar niemand WH nu geld extra gaat lenen en dus is verkoop andere panden noodzakelijk in mijn ogen.
  Faillissement op termijn lijkt mij niet uitgesloten en zou gelet op alle gemiste boten ook min of meer terecht zijn.
  Is alles dus ook niet de huidige CEO aan te rekenen maar kan idd liggen aan de dividendbeluste aandeelhouders die ook niet hebben ingezien dat WH zaken moest aanpassen.

 3. forum rang 6 Ronald Engels 7 augustus 2020 16:04
  Heer Aat van Herk, TTW, IEX-Forum, mede-beleggers Wereldhave,

  Ik sta volledig achter de zeer correcte duidelijke brief van TTW aan Dhr. Aat van Herk, wij zijn dus allen in afwachting van Uw volle zakelijke ondersteuning van ook de kleine Beleggers, die vaak de dupe zijn van het slimmere altijd beter geinformeerde machtigere Groot Kapitaal.

  Heer Aat van Herk, ondersteun de kleine beleggers met één positieve actie, zoals U weet is iedere ook kleine belegger "Mede-Eigenaar" van ieder bedrijf, waarin zij of hij aandelen bezit, met alle legale mogelijkheden die dit eventueel biedt tegen het zeer zwakke beschamende Bestuur en Beheer van in dit geval Wereldhave, sinds de laatste 10 jaar.

  Heer Aat van Herk: In afwachting van Uw antwoord en wellicht betere oplossing voor Wereldhave?

  M.v.g. Dhr. Ronald Engels, 4561JW Hulst,
  Zeeuws-Vlaanderen, het land van Hulst waar het leven nog zeer goed is!
 4. forum rang 5 The Third Way... 7 augustus 2020 17:33
  quote:

  wiegveld schreef op 7 augustus 2020 14:43:

  Nog afgezien daarvan.
  Het plan TTW en de keus van dit plein zijn ook niet echt overdacht lijkt het.
  allecijfers.nl/buurt/kronenburg-arnhem/

  Kronenburg is een wijk met lage sociale status en veel huurwoningen. Sociale huurwoningen op het plein/ de bebouwing leveren dan weinig op en de mensen met meer inkomen willen liever in andere Arnhemse wijken wonen (boven de rijn).

  neem aan dat van Herk daar ook dwars doorheen kijkt.

  Realiteit is dat WH meerdere boten gemist heeft en nu met vastgoed zit dat op zich geld oplevert maar met een hoge kostenstructuur en dure WH huishouding.
  Van Herk ziet wel goed dat WH fors moet snijden in de kosten van WH op eigen kantoor en personeel.
  Van Herk zal ook snappen dar niemand WH nu geld extra gaat lenen en dus is verkoop andere panden noodzakelijk in mijn ogen.
  Faillissement op termijn lijkt mij niet uitgesloten en zou gelet op alle gemiste boten ook min of meer terecht zijn.
  Is alles dus ook niet de huidige CEO aan te rekenen maar kan idd liggen aan de dividendbeluste aandeelhouders die ook niet hebben ingezien dat WH zaken moest aanpassen.

  Indien je naar de website van WH gaat, vind je daar de vastgoedprijzen waamee Amvest, WH en de TTW groep werken.

  Kronenburg staat daar inderdaad laag op het lijstje, zoals je terecht stelt...
 5. Wintermans 7 augustus 2020 20:06
  Ongemakkelijk, dat is het woord..

  Dat gevoel wordt nog eens versterkt door het feit dat deze TTW - die alleen anoniem onder zijn alias werkt - deze hele actie begon als nieuwe forum deelnemer, door tegen een andere onbekende alias in het Wereldhave forum van IEX te zeggen:"je kent me en volgens mij vind je dit een briljante zet" of iets in die trand..(is nog wel terug te vinden ergens eind vorig jaar)

  Het is duidelijk dat Wereldhave al jaren belaagd wordt door manipulators, met hulp van shorters en andere kapers. Wie hier allemaal achter zitten, is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk, is dat ook al de heisa die door de huidige CEO georganiseerd is, allemaal niet nodig was, maar wel de koers nog verder nodeloos in de vernieling gedrukt heeft. Ware het niet door Corona dan was de going-concern met wat kleine renovatie-werkzaamheden prima houdbaar geweest in die tijd..

  Wellicht is van belang dat de huidige CEO van Kempen komt, net als de belangrijkste inversteringmanager van Van Herk en daarnaast de eerste analist bij de conference calls na de kwartaalcijfers (bij uitstek een manipulatiemoment in dit aandeel in het verleden, zoals de langjarige investeerder in WH weer).

  Ongemakkelijk is daarom wellicht te licht.. het stinkt behoorlijk..

 6. Little Dagobert 7 augustus 2020 23:23
  Ik kom vaak in Kronenburg/Arnhem-Zuid. We wonen vlak in de buurt en mijn vrouw werkt er. Prima wonen en werken daar. Inderdaad geen Wassenaar, maar wel gezellig en een beetje Bourgondisch leven. En als je uit wilt gaan hoef je alleen de brug over en je zit zo in hartje Arnhem. En als je van voetbal (Vitesse) of concerten houdt ben je binnen 15 minuten wandelen in de Gelre-dome. Ik wil van de Herk wel laten zien hoe leuk het wonen in Arnhem-Zuid is!
 7. LLinssen 8 augustus 2020 10:55
  quote:

  DRIVERS80 schreef op 7 augustus 2020 23:25:

  De toon van dit schrijven ligt op ‘de brief van de week’ niveau van de Donald Duck.
  Geen professioneel stuk en maar de vraag wat Van Herk hier van moet vinden, los van de inhoud.

  Iex zou zich hier eigenlijk op de home niet voor moeten lenen.
  Noem drie dingen aan de plannen van Storm die beter zijn dan de plannen van TTW.

  De brief van de week in de Donald Duck levert een bon van 10 Euro op, als dit 10 Euro per aandeel oplevert dan zou dat een mooi begin zijn.
 8. Querme 10 augustus 2020 09:13
  Het is in het belang van alle WHA aandeelhouders dat er iets moet gebeuren. Vandaar dat de groep van TTW alle lof krijgt voor hun inzet. Een duidelijk voorstel welk uitgewerkt kan worden, met de juiste inzet en structuur. Het is werkelijk van de zotte dat een aandeel van 80€ binnen een paar jaar naar 7 € daalt, dan is er echt wel een nieuw inzicht nodig om de "koers" te keren. Ik hoop dat de RvC en de RvB dit nu eindelijk gaat inzien, en dat Dhr. Storm meegaat in een beter plan. Laat hij de mensen van TTW in zijn bestuur opnemen. Wellicht zal dat helpen.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links