Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX-actie: Rabobank is kerngezond

IEX-actie: Rabobank is kerngezond

Althans, dat zegt de Rabobank zelf. Dat maakt het besluit om de rente op ledencertificaten stop te zetten des te onlogischer.

Gisteren lanceerden we een actie waarin we het opnemen voor houders van Rabobank Ledencertificaten, die op zondagavond werden verrast door een persbericht van de bank, waarin die aankondigde de vergoedingen over die certificaten op te schorten.

Er staan 297,9 miljoen Rabobank ledencertificaten uit, dus Rabobank bespaart €363 miljoen door drie termijnen lang de vergoeding niet te te betalen. Die besparing is gelijk aan het directe inkomstenverlies van de certificaathouders.

De achtergrond waartegen dit alles gebeurt is duidelijk. De genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben nu en in de toekomst grote gevolgen voor maatschappij en economie. Banken moeten klaarstaan om kredietlijnen open te houden voor de bedrijven die er hard door worden geraakt. Daarmee spelen ze een belangrijke rol bi het binnen de perken houden van de economische schade van deze crisis.

Risico: als het slecht gaat met de bank

Op aangeven van de ECB schrapten ING en ABN Amro hun dividendbetalingen. Rabobank sloot zich daarbij aan door de rentebetalingen op de ledencertificaten op te schorten. Veel certificaathouders waren onaangenaam verrast: de rentevergoeding is namelijk een vaste uitkering en geen dividend.

De voorwaarden van de Rabobank ledencertificaten zijn vastgelegd in een prospectus dat – hoewel de meeste certificaathouders in Nederland wonen en Rabo-klant zijn - in de Engelse taal is opgesteld. In het prospectus wordt ruim aandacht besteed aan de risico’s.

De Rabobank zou in problemen kunnen komen door allerlei ontwikkelingen (van renterisico tot veranderende regelgeving) en kan zelfs failliet gaan. In dat geval staan de certificaathouders achteraan in de rij. Het is een achtergesteld product. En dus loop je risico als het slecht gaat met de Rabobank.

Fraaie cijfers

En juist daar zit hem de crux. Want to nu toe wijst niets erop, ook in deze crisis, dat de Rabobank er slecht voorstaat. We laten ons daarbij leiden door de communicatie van de bank zelf. Op 13 februari 2020 publiceerde Rabobank de cijfers over 2019. Die waren uitstekend.

We citeren:

“Desondanks schrijven we in deze uitdagende omgeving een nettowinst van 2,2 miljard euro en lieten we goede progressie zien op onze strategische doelstellingen. “

“De rentewinst is licht gedaald. We wisten onze kosten verder te verlagen. Onze kapitaalpositie is verbeterd en blijft solide.”

Er is zelfs een videoboodschap van ceo Wiebe Draijer zelf. Een Australische boer, waarschijnlijk certificaathouder, geeft hem een kop koffie en Wiebe Draijer zegt:

“We are proud that our bank has become fitter in the past few years.”

"Rock solid"

Die jaarcijfers werden op 13 februari 2020 gecommuniceerd en de wereld is daarna uiteraard nogal veranderd. Dus we moeten misschien zoeken naar recentere informatie.

Op 12 maart publiceerde Rabobank het jaarverslag over 2019. Daarin staat op pagina 33 dat de Rabobank rock solid is.

Het jaarverslag schetst het beeld van 12 maart 2020 toen de COVID-19-crisis al in volle gang was. Ook daar zouden we nog kunnen stellen dat het een momentopname was. En dat de wereld er op 29 maart – zeventien dagen later dus – wezenlijk anders uitzag.

Enorme buffers

Gelukkig hebben we ook materiaal van zondag 29 maart zelf. Dankzij Twan Huys van Buitenhof. Hij interviewde Wiebe Draijer op de dag van het persbericht in Buitenhof. Zie de video hieronder.

Wiebe Draijer zit er ontspannen bij (behalve als hij moet uitleggen waarom 12,9 procent debetrente redelijk is) en communiceert een buitengewoon positieve boodschap.

“Banken staan er véél beter voor dan in de vorige crisis.”

“Banken staan er uitstekend voor als het gaat om buffers”

Dan vraagt Twan Huys:

“Kan er een moment komen dat banken in problemen komen, dat úw bank in de problemen komt?"

Draijer:

“Maar ik ben zelf heel erg gerustgesteld over de manier waarop de banken nu ingeregeld zijn. De kapitaalbuffers zijn enorm. De liquiditeitsbuffers zijn enorm. De overheid heeft daar weer een enorm arsenaal achter gezet. Dus wij staan nu klaar om dat te doen wat nodig is om de economie te ondersteunen.”

Was deze stap nodig? En waarom dan?

Waar Draijer over banken spreekt, doelt hij tenminste op de top-3 banken die het Nederlandse bankenlandschap domineren: ABN Amro, ING en zijn eigen Rabobank. Dat werpt bij ons in ieder geval de nodige vragen op over de beslissing om de vergoedingen stop te zetten.

 • Was het nodig dat de Rabobank deze stap zette?
 • Moest dit gebeuren om liquiditeiten te sparen in deze moeilijke tijden?
 • Dreigt de bank verlies te draaien?

Op basis van de informatie van de Rabobank zelf is het antwoord negatief. De Rabobank verdient meer dan €2 miljard, heeft een eigen vermogen van meer dan €40 miljard. De kapitaalbuffers zijn enorm. De liquiditeitsbuffers zijn enorm.

Als de bank er zo goed voorstaat ontbreekt een deugdelijke motivering voor het stopzetten van de vergoedingen over de Rabo Ledencertificaten. De oproep van de ECB geldt niet als zodanig, want we hebben het hier niet over dividend.

14,5% Koersdaling

Inmiddels is de notering van de Rabobank Certificaten weer hervat en worden de houders van dit rentedragende product – na al een forse koersdaling in de afgelopen weken – geconfronteerd met 14,5% koersverlies.

IEX heeft al aangegeven in actie te komen.

 • Door te onderzoeken (juridisch) of Rabobank dit zomaar mag doen. Daarvoor wordt het gehele complex aan verstrekte informatie en gewekte verwachtingen beoordeeld.
 • Actie richting (de Raad van Bestuur van) Rabobank om ervoor te zorgen dat de uitgestelde vergoedingen alsnog – zo snel mogelijk na 1 oktober a.s. – worden uitgekeerd.
 • Een vuist maken door zoveel mogelijk gedupeerde Rabo-beleggers te verzamelen. Velen van hen zijn Rabo-klant en velen zijn zakelijke relaties. Zo’n vuist maken heeft zin.

Doe mee en meld u aan voor de IEX Ledenactie voor Rabo-certificaathouders!

Door samen op te trekken staan beleggers sterker en kunnen we opkomen voor uw belangen.


IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

 1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
 2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
 3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Gerelateerd

Reacties

69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. RaWi 31 maart 2020 16:20
  Vanmiddag gebeld door de lokale Rabo, die gaf in het gesprek meerdere keren aan dat het ging om uitstel en geen afstel van rentebetaling. Nog meer onduidelijkheid wat mij betreft, want in het persbericht staat dat niet.
  Anderzijds als het wel zo is, dan hoeft de soep niet zo heet gegeten te worden als die nu is. Blijft wel dat ik mij om moverende redenen bedrogen voel, maar dat terzijde. Hopelijk gaat het dus echt om uitstel van rente.
  Wel werd aangegeven dat veel ondernemers beroep doen op de regeling van uitstel van betaling van de rente en aflossingen op leningen en dat dat de liquiditeit niet ten goede komt.
 2. forum rang 8 Wilbar 31 maart 2020 16:24
  quote:

  RaWi schreef op 31 maart 2020 16:20:

  Vanmiddag gebeld door de lokale Rabo, die gaf in het gesprek meerdere keren aan dat het ging om uitstel en geen afstel van rentebetaling. Nog meer onduidelijkheid wat mij betreft, want in het persbericht staat dat niet.
  Als je nou een volgende keer weer gebeld wordt door de lokale Rabo dan misschien toch even het gesprek opnemen; "voor kwaliteitsdoeleinden" en training natuurlijk. :)
 3. Retiro 31 maart 2020 16:27
  Goede actie IEX, Ik deel jullie mening volledig, de ECB aanbeveling is zwaar misbruikt om 370 Mio extra reserves te creëren. De bank kan echter discretionair besluiten de rente te wijzigen als de financiële positie van de bank in gevaar komt, niet als er een dip in de markt ontstaat. Dit suggereert dat de huidige reserves niet toereikend zijn en er een downgrade aankomt. Lijkt mij zwaar overtrokken, maar er wordt geen inzicht gegeven in de impact analyse dus investors tasten in het duister. Certificaten zorgen voor direct- en indirect pensioen inkomsten die de economie aanjaagt omdat mensen er van leven. Redelijk paniek voetbal dus en mogelijk onbehoorlijk bestuur. De ex ING CFO heeft kennelijk moeite om een aandeel van een ledencertificaat te onderscheiden. Succes met de actie.
 4. [verwijderd] 31 maart 2020 16:34
  Dit vond ik in een footnote van de betreffende ECB memo:

  Credit institutions may have various legal forms, e.g. listed companies and non-joint stock companies such as mutuals, cooperatives or savings institutions. The term ‘dividend’ as used in this recommendation refers to any type of cash pay-out that is subject to the approval of the general assembly.

  Kortom, Rabobank handelt mijns inziens wel in lijn met het advies van de ECB. Maar of dit te prudent handelen is, de tijd zal het leren. Ik hoop in ieder geval van wel...

  Wat de Rabobank zou sieren is na economisch herstel en het als bank goed doorkomen van deze periode, de certificaathouders hiervoor ook te belonen (en zeer zeker niet de certificaten in te trekken of de rente te verlagen). Puur juridisch hebben certificaathouders echter nergens recht op als je de voorwaarden er op naslaat.
 5. nêtzevere 31 maart 2020 16:46
  quote:

  robiebun schreef op 31 maart 2020 16:34:

  Dit vond ik in een footnote van de betreffende ECB memo:

  Credit institutions may have various legal forms, e.g. listed companies and non-joint stock companies such as mutuals, cooperatives or savings institutions. The term ‘dividend’ as used in this recommendation refers to any type of cash pay-out that is subject to the approval of the general assembly.

  Kortom, Rabobank handelt mijns inziens wel in lijn met het advies van de ECB. Maar of dit te prudent handelen is, de tijd zal het leren. Ik hoop in ieder geval van wel...

  Wat de Rabobank zou sieren is na economisch herstel en het als bank goed doorkomen van deze periode, de certificaathouders hiervoor ook te belonen (en zeer zeker niet de certificaten in te trekken of de rente te verlagen). Puur juridisch hebben certificaathouders echter nergens recht op als je de voorwaarden er op naslaat.

 6. [verwijderd] 31 maart 2020 16:48
  quote:

  robiebun schreef op 31 maart 2020 16:34:

  Dit vond ik in een footnote van de betreffende ECB memo:

  that is subject to the approval of the general assembly.

  Daar zit hem de crux. Voor de uitkeringen op certificaten zijn geen general assembly approvals nodig en dus kwalificeren ze volgens de definitie van de ECB niet als dividend en dus is de aanbeveling nvt op de certificaten.
 7. Dutchtenor 31 maart 2020 16:56
  Los van dit alles was ik als Rabobank klant onaangenaam verrast door wat de Rabo mij als ondernemer allemaal extra ging bieden. Namelijk een verhoogde overheidsgarantie op MKB leningen. Dat "doet" de Rabo dus voor mij als ondernemer. Makkelijker kredieten uitgeven OMDAT de overheid garant staat. Ik heb een riem aan, en vrij strak, anders was mijn broek afgezakt.
 8. KoHo 31 maart 2020 17:05
  Inderdaad erg opvallend. Juist IEX zou moeten weten dat beleggen nooit zonder risico is en dat je jezelf moet informeren over de risico's van een product. Helaas is de keuze van de Rabobank te rechtvaardigen door de prospectus. Persoonlijk vind ik dit met het oog op de coronacrisis en het advies van de ECB een terechte keuze, maar hierin mogen de meningen uiteraard verschillen.
 9. Analist@ 31 maart 2020 17:18
  Wat een stemmingmakerij van IEX. Er gebeurt wat buiten in de wereld. Spaarders blijven buiten schot. Bedrijven moeten geholpen worden. Maar dit gaat om eeuwigdurend papier met de allerhoogste achterstelling, CET1 kwalificatie. Het niet uitkeren van rente is niet van toepassing op andere achtergestelde schulden AT1 (Coco’s en Tier 2 ) kapitaal met een beperkte looptijd. Als de ECB op vrijdagavond een persbericht uitbrengt om verschaffers van kernkapitaal geen vergoeding uit te laten betalen (voorlopig) , wat vervolgens door DNB wordt ondersteunt, dan is het in deze tijd het niet zo gek dat Rabo dit ook opvolgt. Momentum net voor eind van kwartaal komt wel erg vervelend over maar is mijn inziens niet te verwijten aan Rabo. Na de storm zou het wel sympathiek zijn als de certificaathouders nog vergoeding krijgen voor q1. Maar eerst maar eens kijken wat schade is en vooral onze bedrijven in NL helpen. Verder aan IEX... ga lekker verder met interessante beleggingsinformatie brengen (dat gaat doorgaans prima) ipv stemmingmakerij.
 10. Toos2012 31 maart 2020 17:39
  Wat een kansloze actie van IEX. Heb zelf als beleggingsadviseur jaren bij de Rabo gewerkt en onze klanten zijn tot in den treure verteld wat de kenmerken zijn van dit product. Er waren behoorlijk veel klanten die destijds teveel belegd hadden in deze certificaten. Die zijn allemaal uitgebreid gewezen op de risico's.
  Iedereen kan/kon op zijn klompen aanvoelen dat als je 6,5% rente ontvangt, dan praat je niet over een spaarrekening, maar over een belegging met een hoog risico.
  Inderdaad waren de jaarcijfers van de Rabobank prima. Maar dat waren de cijfers over 2019. Er komt een vloedgolf aan faillissementen aan, ondanks de overheidssteun die momenteel gegeven word. Kijk maar eens naar de berichten van kredietverzekeraars. Dat gaat bij alle banken een flinke duw geven op het vermogen. Verstandig van de ECB om daar al op te anticiperen en verstandig dat de Rabobank daar gevolg aan geeft. Niet zeuren, if you cann't stand the heat, stay out of the kitchen!

 11. geobeo 31 maart 2020 18:04
  quote:

  Toos2012 schreef op 31 maart 2020 17:39:

  Wat een kansloze actie van IEX. Heb zelf als beleggingsadviseur jaren bij de Rabo gewerkt en onze klanten zijn tot in den treure verteld wat de kenmerken zijn van dit product. Er waren behoorlijk veel klanten die destijds teveel belegd hadden in deze certificaten. Die zijn allemaal uitgebreid gewezen op de risico's.
  Iedereen kan/kon op zijn klompen aanvoelen dat als je 6,5% rente ontvangt, dan praat je niet over een spaarrekening, maar over een belegging met een hoog risico.
  Inderdaad waren de jaarcijfers van de Rabobank prima. Maar dat waren de cijfers over 2019. Er komt een vloedgolf aan faillissementen aan, ondanks de overheidssteun die momenteel gegeven word. Kijk maar eens naar de berichten van kredietverzekeraars. Dat gaat bij alle banken een flinke duw geven op het vermogen. Verstandig van de ECB om daar al op te anticiperen en verstandig dat de Rabobank daar gevolg aan geeft. Niet zeuren, if you cann't stand the heat, stay out of the kitchen!
  Als ik dit soort onzin lees kan ik alleen maar denken "waarom begin ik geen bank?!".

  Lekker makkelijk: in mooie tijden 6,5 % uitkeren (en een dikke vette winst overhouden) en als het mist gaat lekker niks uitkeren. Nooit risico!

  En beleggen via de Rabobank?! Alleen mensen die het lekker vinden om zichzelf keihard te laten naaien doen dat natuurlijk. Transactiekosten die zo 5 tot 10x hoger liggen dan bij de concurrent met veel minder handelsmogelijkheden. Niet echt iets om trots op te zijn dat "adviseur bij de Rabobank geweest" naar mijn mening.

  En dan die "arme Rabobank" verdedigen. Hou toch op zeg.

  PS: ik heb geen ledencertificaten en ook nooit gehad. Ik heb werkelijk geen flauw idee waarom iemand wat dan ook maar via de Rabobank zou willen regelen. Het is op alle mogelijke gebieden duurder en slechter dan de concurrentie. Tot aan de simpele betaalrekening aan toe. Dus wat dat betreft heb je dan wel weer een punt.

  PS: valt verder niet op hoor dat de Rabobank z'n "online community managers" hier even op IEX afgestuurd heeft voor wat nep commentaar (sarcasme).
69 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links