Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabocertificaten: doe mee aan de IEX-ledenactie

Rabocertificaten: doe mee aan de IEX-ledenactie

DE ECB riep banken op om dividend te schrappen, maar had het niet over rentebetalingen. IEX neemt het op voor houders van Rabobank ledencertificaten.

Ongetwijfeld bent u op de hoogte van de mededeling van de Rabobank dat de bank drie vergoedingen schrapt op de 6,5% Rabobank-ledencertificaten. Nico Inberg gaf u daarvan gisteren al de eerste duiding.

We leven in bijzondere tijden: de Coronacrisis is een ongekende gezondheidscrisis. Daarnaast hebben de maatregelen die getroffen zijn en worden enorme effecten op ieders leven en op economie en bedrijfsleven. Dat is de harde realiteit van vandaag.

Een realiteit die zelfs een bank als Rabobank ertoe kan brengen om rentebetalingen over zijn ledencertificaten voor de komende periode te schrappen. Die ledencertificaten geven een vergoeding van 6,5% die in vier kwartaaltermijnen worden uitbetaald.

Rabobank verschuilt zich achter ECB

Er is een uitgebreid prospectus over dit product, dat overigens in combinatie moet worden beschouwd met alle andere uitingen die daaromtrent gedaan zijn. In aard is het een vastrentend product: het biedt een vaste procentuele vergoeding, wie de stukken koopt betaalt ook opgebouwde rente. Het is expliciet geen aandeel.

Nadere analyse van het persbericht roept vragen op. Rabobank verschuilt zich achter de ECB die banken heeft opgeroepen (niet verplicht) om hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten. Leest u even mee.

De ECB heeft vrijdag 27 maart banken opgeroepen om gedurende de COVID-19 pandemie hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten (ECB/2020/19). De ECB vindt het van essentieel belang dat banken hun kapitaal in stand houden om zo in deze onzekere tijden de economie te kunnen blijven ondersteunen.

De ECB verwacht daarom dat banken afzien van dividenduitkeringen over 2019 en 2020 tot tenminste 1 oktober 2020, zodat banken huishoudens, het MKB en grote bedrijven kunnen blijven ondersteunen. In navolging van deze aankondiging van zowel ECB als DNB, heeft Rabobank besloten gebruik te maken van haar discretionaire bevoegdheid om geen vergoedingen uit te keren op de Rabobank Certificaten op de geplande data van 29 maart, 29 juni en 29 september 2020.

Het bijzondere is dat de ECB spreekt van dividendbetalingen. Die term is op de ledencertificaten niet van toepassing. Op de ledencertificaten wordt een vergoeding betaald die vergelijkbaar is met rente (een vast percentage) en niet een uitkering van (een deel van) de winst. Het is geen product dat meeprofiteert van een betere gang van zaken bij Rabobank of een stijging van de winst.

Er waren alternatieven

Het tweede dat opvalt is dat er staat dat Rabobank “heeft besloten” de vergoeding stop te zetten. Het is duidelijk een besluit van de bank, niet iets dat door DNB of ECB is afgedwongen.

Ten derde valt op dat de motivering dun is. Allereerst heeft Rabobank voortdurend uitgestraald goed gekapitaliseerd te zijn. Ook uit de stresstests kwam Rabobank als gezonde bank uit de bus. Rabobank heeft helemaal niet gesteld dat er problemen zijn met solvabiliteit of met beschikbare cash om krediet te kunnen verlenen in deze bijzondere tijd.

Ten vierde: als het al zo zou zijn dat de gelden (cash) nodig zouden zijn om het vermogen te versterken en de kaspositie te vergroten, dan waren er alternatieven geweest. Rabobank had ook kunnen meedelen dat het de bedoeling is om – zo snel mogelijk na 1 oktober en als de economische wereld is genormaliseerd – de gemiste vergoedingen alsnog te betalen. Dat heeft de bank niet gedaan. En misschien een vleugje creativiteit: keer het dividend uit in nieuwe ledencertificaten. Ook dat kost geen cash.

IEX in actie

Wij zijn IEX: van beleggers voor beleggers. De ledencertificaten van de Rabobank zijn populaire beleggingen waar duizenden Nederlanders (en Rabo-klanten) hun zuurverdiende spaargeld of een deel van hun pensioenvermogen in hebben gestopt. Wij vinden dat we hier iets aan moeten doen, namens de vele leden en lezers die in deze producten hebben geïnvesteerd.

 1. Onderzoeken of Rabobank dit zomaar mag doen. Niet alleen op basis van prospectus, maar ook op basis van andere uitingen en op basis van de adviezen daarover aan Raboklanten. Er zit een risicoparagraaf in het prospectus, maar het is maar zeer de vraag of het optreden van Rabobank in dezen redelijk en billijk is. Dat onderzoek zal door uitstekende juristen worden gedaan.
 2. Actie richting (de Raad van Bestuur van) Rabobank om ervoor te zorgen dat de uitgestelde vergoedingen alsnog – zo snel mogelijk na 1 oktober a.s. – worden uitgekeerd.
 3. Een vuist maken namens Nederlandse beleggers door zoveel mogelijk Rabo-beleggers te verzamelen, die door deze actie worden gedupeerd. Velen van hen zijn Rabo-klant en velen zijn zakelijke relaties. Zo’n vuist maken heeft zin.

We zijn er van en voor beleggers. Op dit moment worden geen kosten voor deelname gerekend. Mocht dat ooit wel het geval zijn, dan wordt dat natuurlijk eerst aan u gevraagd.

Ja, ik meld me aan


IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

 1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
 2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
 3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Gerelateerd

Reacties

132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Goldfish1080 30 maart 2020 18:18
  Tsja. Stel dividend wordt na oktober weer braaf uitbetaald en de verliezen/winsten vallen mee dan kan er wel weer iets gewonnen worden. Feit blijft dat banken een aderlating hebben gehad en het nog maar de vraag is of het vertrouwen weer hersteld. Misschien morgen maar zien wat er gebeurd, verlaagde volitaliteit en even geen nieuws kan volgensmij al iets goedmaken. Afgelopen week was er veel negatief nieuws. Dit in combinatie met de prestatiedruk en algemene volitaliteit doet de underperformers niet goed.

  Zelf zit ik eigenlijk ook te veel in de banken (-10% op dat deel, schade valt dus mee). Iemand tips voor redelijke fondsen om risico iets meer te spreiden? Zelf zie ik de banken de 10% ten opzichte van andere fondsen niet zo snel meer terug winnen.

  Zat zelf te denken aan ASML, Unilever en Ayden. Ahold is ook een optie maar biedt weinig Coronakorting. Wel een betrouwebaar en oersterk merk met een goede verwachting voor de lange termijn (zowel koers als dividend).

  Conjuctuurafhankelijke fondsen als Randstad en Unibail zie ik om logische redenen niet zitten.

 2. Goldfish1080 30 maart 2020 18:33
  quote:

  Ron Kerstens schreef op 30 maart 2020 18:26:

  Beetje gezeur dit. Iedereen begrijpt toch dat een vergoeding van 6,5% op een achtergestelde perpetuel niet zonder risico is ? Zeker als de 10 jaars Staat nb negatief is en spaarrentes nul. Jaartje overslaan, niet meer naar de koers kijken en volgend jaar verder.
  Veel mensen die vandaag hebben verkocht (of in het geval van Rabo, wouden verkopen) zullen het niet met u eens zijn. Ik zie zelf ook het probleem niet maar een koersverlies van 10 á 20% hakt er in bankgerichte portefeules hard in. Ik kan mij dan ook voorstellen dat veel nieuwe beleggers vandaagzijn overgestapt naar andere aandelen (dit zie je ook terug in de AEX index). Jaar niet naar omkijken is in veel gevallen een goed advies maar er is in dit geval echt wel wat aan de hand. Het vertrouwen is weg en vertrouwen in combinatie met zekerheid van geen dividend/uitkering en gegarandeerd 2 slechte kwartalen doet echt wel wat met een aandeel. Ook de onzekerheid over toename in slechte leningen en witwasboete (ABN) zetten de bankaandelen onder druk.

  Begin vandaag was ik nog erg optimistisch. Dat ben ik nog steeds maar ik moet ook toegeven dat de situatie nu gewoon zwart is, zowel voor de korte termijn als de hele lange. Over 2 á 3 jaar mag je hopen dat de niveaus van afgelopen vrijdag en donderdag wel weer gepasseerd zijn maar gezien de megaklap van vandaag kun je daar wel wat kanttekeningen bij zetten.
 3. rolanski 30 maart 2020 18:33
  Helemaal geen gezeur, de vergoeding is zoals de redactie terecht schrijft geen winstdeling. Er zijn inderdaad risico's aan dit product verbonden in het geval de bank dreigt om te vallen. Daar is hier naar zeggen van Rabo zelf, helemaal geen sprake van. Rabo moet gewoon net als iedere andere partij aan de verplichtingen voldoen, die ze zelf is aangegaan.
 4. Goldfish1080 30 maart 2020 18:47
  quote:

  Krentenmenten schreef op 30 maart 2020 18:38:

  Rente is iets anders dan dividend. Btw je deelt ook niet in koerswinst. M.i. Een onhoudbare, maar bovenal ‘n schijnheilige actie v d Rabo
  Wordt leuk als ze weer verhandeld kunnen worden. Als ik ING en ABN zie verwacht ik een nog veel grotere klap bij Rabo, zeker -12% en misschien wel -13.
 5. leoking 30 maart 2020 19:39
  Rabo mag de vergoeding op de certificaten overslaan igv verlies.
  Staat los van solvabiliteit.
  Ongetwijfeld zullen ze in overleg met DNB voorzieningen mogen opvoeren die ze in het rood duwen.
  Hun "vooruitziende blik" geeft blik van "verantwoordelijkheid"
  Zie ook het persbericht: vrij vertaald:zij nemen de verantwoordelijkheid om mede de economie te redden.
  Dat bericht is super positief van toon
  Ze houden bijna 400mn binnen boord, maar dat gaat wel ten koste van de investeerders
 6. TA=verlies 30 maart 2020 19:42
  Ach, banken .... Naief om te denken dat het tot in de eeuwigheid goed blijft gaan. Wakker worden, het zijn tijden waarin veel mensen het veel slechter hebben dan Rabo certificaten bezitters. Is het nu echt zo erg om een keertje wat minder te hebben. Niet teveel zeuren, er komen ook weer goede tijden. Nu ff de broekriem aantrekken....
 7. forum rang 7 Ron Kerstens 30 maart 2020 19:46
  Lees het boek "de pijnbank" eens van Nils de Heer.

  Dit boek is in 2016 uitgegeven en geeft een inkijkje bij de Rabo, een vrij somber en zwartgallig verhaal mag ik wel zeggen over een bank die de transformatie naar de huidige samenleving niet weet te maken en grote financiele risico's in zich bergt. Als je de schrijver gelooft "beleg" je nooit meer in Rabo ledencertificaten.

  Maar goed, IEX wil blijkbaar actie gaan voeren en wat meer bekendheid opbouwen. Laat dit nou maar gewoon aan de VEB over zou ik zeggen, die hakken al tientallen jaren met dit bijltje.
 8. leoking 30 maart 2020 19:47
  hommen destijds, weigerde de rente op de ING perpetuals niet uit te betalen.
  Of andersom: het moest wel worden uitbetaald omdat anders het vertrouwen zou verdwijnen.

  het werd ook gewoon uitgekeerd, ondanks infuus van staat aan ING

  we zijn wel een paar jaar verder.

  overal leveren topspelers salaris in,of doneren aan ziekenhuizen.

  doen deze toppers van de Rabo dat ook?

  triple AAA

  asociaal, asociaal,asociaal
 9. digrande 30 maart 2020 19:53
  Ik vind het niet uitbetalen van de rente nog niet zo’n probleem. Wel hoe het gaat. Ik heb bijvoorbeeld recent extra certificaten aangekocht, waar ik een rente vergoeding voor betaald heb. Hoe gaat dat. Meest irritante is dat ze vandaag niet verhandelbaar zijn. Ik heb binnenkort het geld weer nodig heb...krijg ik ooit nog wat?
  Ik Had het wel cool gevonden als dhr Draaier hier al melding van had gemaakt bij Buitenhof!
  Eerlijk gezegd heb ik mijn vertrouwen in Rabo volledig verloren.
132 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links