Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie schrapt dividend? Update

Wie schrapt dividend? Update

Op IEX Premium houden we dagelijks bij welke bedrijven uitspraken hebben gedaan over hun dividend. Dat is koersgevoelige informatie, dus bedrijven zijn zeer terughoudend met officiele mededelingen. We zien drie categorieën:

 1. Bedrijven met groot omzetverlies schrappen resoluut hun dividend
 2. Bedrijven die er nog niet aan willen stellen de AVA uit
 3. Bedrijven die geen problemen kennen, delen mee de AVA door te laten gaan. Maar zeggen niets over dividend

AD 1: Randstad, Heijmans, DPA zijn zomaar drie namen die mededeelden hun dividenden in te houden. De onzekerheid inzake omzetverlies is dusdanig dat het verstandiger is het geld in het bedrijf te houden. Continuiteit is belangrijker dan een dividendbelofte. 

AD 2: Deze bedrijven twijfelen nog of ze het dividend wel of niet zullen schrappen. Een mooie uitweg om wat tijd te kopen is het uitstellen van de AVA. Immers, het dividendvoorstel van het management moet officieel op de AVA aangenomen worden. Geen AVA, geen dividend dus, voorlopig. Aalberts, Kendrion en Vastned kozen voor deze oplossing. 

AD 3: Deze bedrijven laten de AVA op aangepaste wijze doorgaan, via internet of op zeer bescheiden schaal. Over het dividend wordt echter nog niets gezegd, maar het voorstel dat bij de jaarcijfers is gepresenteerd, blijft staan. Ook deze kopen tijd, immers: tot de AVA kan het altijd nog ingetrokken worden. 

Ahold deed dat. Deze bedrijven hebben in principe hun zaakjes op orde maar omdat we ons op onbekend terrein bevinden houden ook zij liever nog even een slag om de arm. Alles is mogelijk. 

Hoe werkt dividend?

Als gezegd, voor wat betreft het dividend doet het management bij de jaarcijfers een voorstel. Dat voorstel moet door de AvA (algemene vergadering van aandeelhouders) bekrachtigd worden en dan wordt het meestal een of twee dagen erna losgekoppeld (ex-dividend). 

Vaak is er al een interimdividend uitgekeerd in het jaar zelf (najaar 2019) en wordt het slotdividend  uitgekeerd kort na de AVA.

Dividend: wel of niet?

Hieronder ziet u een overzicht van de bedrijven die de komende tijd dividend zullen, of zouden, gaan uitbetalen. Uiteraard zeggen de bedrijven niets voordat er een officieel besluit is genomen: het is koersgevoelige informatie.

Daarom hebben we zelf een inschatting gemaakt van de waarschijnlijkheid dat het dividend doorgang vindt. Daarvoor gebruiken we een aantal vuistregels:

 • Als een bedrijf steun vraagt, gaat het geen dividend uitkeren
 • Als de omzet min of meer gelijk blijft, zou het dividend veilig moeten zijn
 • Als de omzet deels of helemaal wegvalt, is het te allen tijde verstandig het geld in het bedrijf te houden
 • Continuïteit is het allerbelangrijkst en gaat boven handhaving van een dividend trackrecord

Als we vrij zeker zijn, gebruiken we 95%. 100% is in deze tijd niet te geven. In dit Premiumartikel leest u onze inschattingen.  

LEES HIER onze inschattingen voor de Nederlandse bedrijven >>

 

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

 1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
 2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
 3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 31 maart 2020 12:51
  Lees HIER onze inschattingen.....

  Ik begrijp het heus wel, dat IEX brood op de plank moet hebben. Maar.... schrijf dan niet: Lees hier onze inschattingen..... Want dan wordt er meteen weer gevraagd om een abonnement te nemen.
  Nu houd ik zelf wel bij wie wel of geen dividend gaat uitbetalen, maar altijd leuk om elkaars lijsten naast elkaar te leggen en eventueel elkaar aan te vullen. Tenslotte ben ik ook dagelijks bezig met vermogensbeheer.

  Dus IEX: Ik begrijp heel goed dat jullie klanten willen hebben, maar schrijf dan niet: Hier leest U onze inschattingen....

  Peter
 2. [verwijderd] 31 maart 2020 15:26
  quote:

  ffff schreef op 31 maart 2020 12:51:

  Lees HIER onze inschattingen.....

  Ik begrijp het heus wel, dat IEX brood op de plank moet hebben. Maar.... schrijf dan niet: Lees hier onze inschattingen..... Want dan wordt er meteen weer gevraagd om een abonnement te nemen.
  Nu houd ik zelf wel bij wie wel of geen dividend gaat uitbetalen, maar altijd leuk om elkaars lijsten naast elkaar te leggen en eventueel elkaar aan te vullen. Tenslotte ben ik ook dagelijks bezig met vermogensbeheer.

  Dus IEX: Ik begrijp heel goed dat jullie klanten willen hebben, maar schrijf dan niet: Hier leest U onze inschattingen....

  Peter
  Peter,

  Hier zit best wat werk in en ik vind het volkomen logisch dat dit alleen voor de leden bestemd is. Uiteraard wordt er daarom gevraagd een abonnement te nemen. Ik zal er van maken: via deze link leest u....
 3. [verwijderd] 31 maart 2020 15:29
  quote:

  Hierdiepoen schreef op 30 maart 2020 12:45:

  Benieuwd of er bedrijven zijn die inventief genoeg zijn en bvb de coupon onthechten en later de waarde ervan bepalen als de lucht opgeklaard is, of te kiezen voor uitkering stockdividend.
  dat zijn allemaal mogelijkheden, maar door de grote onzekerheid zien we dat bedrijven heel voorzichtig zijn met het doen van beloftes.
 4. forum rang 4 s.lin 2 april 2020 21:30
  Coronacrisis laat weinig heel van dividenden bij Nederlandse beursfondsen
  30 maart 2020
  Een tiental bedrijven maakte onlangs bekend een streep door het dividend te zetten. Welke beursfondsen zullen volgen met eenzelfde besluit.

  Van Randstad tot Arcadis en van Accell tot Heijmans. Dit weekend kwamen daar Nederlands drie grootste banken – ING, ABN Amro en Rabobank (certificaten) – bij na hiertoe gedwongen te zijn door de Europese Centrale Bank in Frankfurt.

  Het lijkt een kwestie van tijd voor er meer verlagingen en schrappingen zullen volgen. De VEB zet een aantal risicogevallen op een rijtje.

  Bouw en olie
  Een aantal sectoren wordt onevenredig hard geraakt, en het lijkt onvermijdelijk dat spelers in deze sectoren een knip in het dividend zullen zetten.

  Zo houdt Vastned, dat voornamelijk in winkelvastgoed uitbaat in Nederland, Frankrijk en Belgie, vooralsnog vast aan de geplande dividenduitkering van 1,47 euro per aandeel. Eerder tornden concurrenten Unibail Rodamco en Eurocommerical Properties wel al aan de uitkering. De lege winkelstraten zullen hun weerslag hebben op de huurinkomsten van ieder geval de maanden maart en april.

  Ook bij de grootste Nederlandse bouwer Bam is de uitkering niet zeker. De uitkering werd al fors verlaagd van 14 cent vorig jaar tot 2 cent per aandeel. Het dividend is niet veel – bij elkaar gaat het om een kasuitstroom van 5 miljoen euro – maar blijven uitkeren zou op gespannen voet staan met het doel van BAM om de balans te verbeteren. De solvabiliteit stond eind 2019 op 16,5 procent en dit zou moeten groeien naar 25 procent eind dit jaar.

  Bam’s kleine broertje uit Rosmalen, Heijmans, maakte al bekend de uitkering helemaal te schrappen. Een domper voor topman Ton Hillen die “heel content” was met Heijmans prestaties in 2019 en dat juist wilde onderstrepen met de hervatting van de uitkering na een dividendloze periode van vijf jaar.

  Shell heeft een olieprijs van rond de 45-50 dollar per vat nodig om het dividend uit de kasstroom te kunnen betalen. Voorlopig kan de energiereus de uitkering intact laten door activiteiten te verkopen en te beknibbelen op investeringen. Ook kan er extra schuld worden aangegaan, zoals het energieconcern enige jaren geleden deed, een methode die niet voor de lange termijn is.

  Zie deze analyse over de houdbaarheid van Shell’s dividend.

  Financials
  Binnen de financiële sector is sprake van een tweedeling. Waar de banken (gedwongen) schrappen, lijken verzekeraars nog altijd een dividendwalhalla.

  Verzekeraar NN (dividendverhoging van 14 procent), ASR (9 procent hoger) en Aegon (7 procent hoger) zijn vooralsnog zelfs van plan om het dividend fors op te hogen ten opzichte van vorig jaar.

  Vooral bij Aegon rijst de vraag of de voorgespiegelde uitkering van 16 cent per aandeel daadwerkelijk zal worden overgemaakt. Het verzekeringsbedrijf is meer Amerikaans dan Nederlands, waardoor het extra hard geraakt wordt door de forse daling van de rente in de VS. Maar ook de Nederlandse tak, waar de solvabiliteit al jaren relatief laag ligt, wordt de balans mogelijk geraakt, onder meer vanwege hogere risico(opslagen) van de hypotheekportefeuille. Het is bovendien niet uit te sluiten dat de Europese en nationale toezichthouders – net als bij banken –zullen afdwingen het dividend te verlagen.

  Het hoge dividendrendement van Aegon van circa 13 procent vertelt in ieder geval dat beleggers het dividend onzeker achten.

  Klein vooralsnog fijn
  Van Lanschot is geen systeembank en staat dus onder toezicht van Amsterdam (DNB) en niet Frankfurt (ECB). Op de onlangs gehouden Capital Markets Day liet het management weten voornemens te zijn 1,45 euro per aandeel uit te keren over het afgelopen boekjaar. Het wees daarbij op de “sterke” solvabiliteitsratio 23,8 procent.

  Toch kan Van Lanschot zich niet onttrekken aan de crisis. Zo is de bank kwetsbaar voor wanbetalingen op leningen en zullen inkomsten onder druk staan omdat lagere aandelenkoersen leiden tot krimp van het beheerd vermogen. Bij een beurskoers van rond de 11 euro komt het dividendrendement uit op circa 13 procent. Als het daadwerkelijk wordt uitgekeerd.

  Kendrion, dat elektromagnetische componenten levert aan de Duitse auto-industrie, verlaagde het dividend al van 0,87 euro vorig jaar naar 0,25 euro per aandeel. Maar nu de autoverkopen instorten, is het wellicht verstandiger het laatste kwartje ook in de kas te houden.

  Ook Sligro houdt tot nu toe vast aan de beloofde slotuitkering van 0,85 euro per aandeel. Dat deze uitkering gelijk werd gehouden aan vorig jaar was al gedurfd omdat de winsten en kasstromen van de horecagroothandel onder druk staan. Nu alle cafés en restaurants de deuren hebben gesloten lijkt onvermijdelijk dat de verkopen in het eerste kwartaal een flinke tik krijgen. Demping van de supermarktentak is weg nu de EMTE-formules de deur uit is gezet.

  Sligro stelde onlangs haar aandeelhoudersvergadering uit, maar het dividend werd niet geschrapt. Het dividendrendement - meer dan 10 procent - laat zien dat er twijfels in de markt zijn over de houdbaarheid van de winstuitkering.

  Ook voor fondsen als Aalberts, Neways en – ondanks de sterke kaspositie – Boskalis is de vraag of zij het aandurven om uit te keren.

  Uitstel chiquer dan schrappen
  Het is niet uit te sluiten dat meer beursfondsen zullen volgen met het knippen in dividend.

  In plaats van rücksichtslos schrappen is er een andere manier om het dividend binnenboord te houden.

  Formeel gezien is de uitkering van dividend iets waar aandeelhouders mee moeten instemmen op de jaarlijkse vergadering (AV). Als de AV instemt met de uitkering, gaat het aandeel een paar dagen later ex-dividend, en weer een aantal dagen of weken later wordt de cash daadwerkelijk bijgeschreven op de rekening van de belegger.

  Normaal gesproken ligt op het Damrak in april het zwaartepunt van de AV’s. Inmiddels hebben echter al 15 beursfondsen de vergadering uitgesteld, veelal tot eind juni.

  Denk hier aan bedrijven als Sligro, Kendrion en Vastned. Het is niet ondenkbeeldig dat meer fondsen de vergadering zullen uitstellen.

  Door de AV uit te stellen wordt – per definitie – ook de dividenduitkering uitgesteld. Over een paar maanden kan het beursfonds weer naar haar financiële dashboard – terugval in verkopen, solvabiliteit en liquiditeit – een inschatting maken of een uitkering verantwoord is.

  www.veb.net/artikel/07441/coronacrisi...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links