Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "Bodem nog niet gezet"

Slotcall: "Bodem nog niet gezet"

Het leek vanochtend een mooie beursdag te worden met plus van maar liefst 4% voor de AEX, maar het eindigt in een ware nachtmerrie. Uiteindelijk sluit de hoofdindex 1,2% in de min.

Mohammed El-Erian, de belangrijkste economisch adviseur van Allianz, vreest dat de bodem nog niet is gezet. Hij denkt dat de Amerikaanse beurzen zo'n 30% corrigeren ten opzichte van hun all time highs. Inmiddels is daar zo'n 18% vanaf gegaan dus moeten de markten volgens hem nog ruim 10% dalen.

De belangrijkste reden dat hij zich zo zorgen maakt, is dat de Federal Reserve vrij weinig middelen meer heeft om iets te doen. Vorige week zagen we een belangrijke renteverlaging van 0,5%-punt, maar dat zorgde er niet voor dat de beurzen herstelden.

Gelukkig weet niemand wat de beurzen op de zeer korte termijn exact gaan doen, dus ook El-Erian niet. Er zijn immers ook triggers die de beurzen hoger kunnen zetten. In China daalt het aantal zieken door het coronavirus gestaag, In Zuid-Korea gaat het voorzichtig de goede kant op en ook in Italië nemen ze belangrijke maatregelen om de uitbraak tegen te gaan. 

Verder hint Trump op een belastingverlaging voor werkenden om de negatieve effecten van het virus enigszins te compenseren. Probleem is alleen dat het Amerikaanse begrotingstekort zo hoog is. Misschien dat het positieve sentiment op de markten daarom al zo snel is verdwenen.

Basic-Fit

Vanochtend publiceerde Basic-Fit zijn vierdekwartaalcijfers en die waren redelijk in lijn met de verwachtingen van analisten. De omzetgroei van 28% was goed en ook de taxaties voor dit jaar blijven intact. Het management verwacht 150 nieuwe sportscholen te openen. 

In de onderstaande grafiek ziet u de stabiele groei van het aantal vestigingen.

Basic-Fit
Klik op de afbeelding voor een grote versie (Bron IEX Beleggersdesk)

Veel belangrijker dan de jaarcijfer zijn de woorden van CEO Rene Moos over de impact van het coronavirus. Hij zei dat Basic-Fit vooralsnog geen financiële schade heeft geleden door het virus. In de ochtend spraken wij de topman telefonisch en hij zei er wel bij dat een noodplan klaar staat.

Dit betekent dat in een extreem scenario een beperkt aantal sporters wordt toegelaten en er sportmachines worden weggehaald, zodat minder mensen op een kluitje zitten. In het allerslechtste scenario moeten er zelfs vestigingen dicht, en worden abonnees gecompenseerd.

Dit is voor zowel Moos als de IEX Beleggersdesk absoluut niet het basisscenario, maar het is belangrijk om ook met het slechtst denkbare scenario rekening te houden.

Rentes

Het is risk-on op de obligatiemarkt. Dat is alweer een tijdje geleden. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt maar liefst zes basispunten. De Amerikaanse yield (+11 basispunten) doet er nog een schepje bovenop. Nu de aandelenmarkt nog.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 1,2% omlaag en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-1,4%). De positieve uitschieter is de Griekse beurs met een plus van 6%.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 0,2% en noteert 54,7 punten. 
 • Wall Street koerst koers zo'n 1,4% in het groen. De Nasdaq is met een winst van 1,9% weer koploper.
 • De euro zakt 1,2% en noteert 1,130 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-1,0%) heeft zijn dag niet, maar koerst nog altijd op een aardig hoog niveau. 
 • Olie: WTI (+12,2%) en Brent (+12,2%) maken een deel van het verlies van gisteren goed. Het zijn overigens nog wel bodemprijzen.
 • Bitcoin (-0,5%) wordt wederom niet opgepikt.

Het Damrak

 • Royal Dutch Shell (+3,8%) profiteert vandaag van de hogere olieprijs. Het was trouwens een rollercoaster want het olieconcern leek een winst van 12% te verliezen, maar uiteindelijk sluit het aandeel toch dik in het groen. Het zijn echt bijzondere dagen op de beurs.
 • Wat vooral opvalt, is dat defensieve aandelen een enorm pak rammel krijgen. Ahold (-5,9%), Heineken (-3,6%), Relx (-2,4%) en Wolters Kluwer (-2,5%) staan fors lager. Misschien spelen de opgelopen rentes een rol, maar het kan toch niet de reden zijn dat Ahold 6% daalt. Een duidelijk aanwijsbare reden kan ik helaas niet vinden.
 • NN Group (-0,0%) heeft de grootste kapitaalbuffer en is wederom de outperformer onder de verzekeraars.
 • Fugro (-8,3%) heeft die buffer daarentegen niet. Gelukkig kon de bodemonderzoeker drie weken geleden voor €82 miljoen emitteren tegen een koers van €9,80. Inmiddels is het aandeel gehalveerd.
 • De bouwers hebben het ook niet. BAM (-3,7%) sluit ruim onder de €2.
 • Wereldhave (-4,1%) doet weer eens pijn aan de ogen. Het geplaagde vastgoedfonds zit met zijn winkels in de verkeerde gebieden en dan gaat het aandeel op dit soort dagen altijd extra hard onderuit.
 • AMG (+4,9%) gaat goed, maar ik ben niemand tegengekomen die er echt vrolijk van wordt.
 • B&S Group (+9,5%) gaat aan het einde van de handelsdag ineens hard omhoog. We komen echter geen nieuws tegen.
 • Het koopadvies van Berenberg voor Ajax (+6,9%) werd gisteren door de markt nog genegeerd, maar vandaag zijn er kopers. Toch blijf ik het koersdoel van €32 bizar vinden. De voetbalclub heeft niet als voornaamste doel het creëren van aandeelhouderswaarde. Daarom is de discount ten opzichte van de intrinsieke waarde terecht.  

Adviezen

 • Air France-KLM: naar houden van kopen en naar €6,30 van €12,50 - Bank of Amerika
 • Basic-Fit: naar €38,30 en kopen - ING
 • Basic-Fit: naar €28 van €27 en verkopen - Morgan Stanley
 • Flow Traders: naar €30 van €26,50 en kopen - ING
 • Royal Dutch Shell: naar €19 van €29 en kopen - Independent Research
 • Royal Dutch Shell: naar €28,10 van €29,15 en kopen - UBS
 • Unilever: naar €56,50 van €59 en kopen - Credit Suisse

 De dag van morgen 

11 mrt Event Consensus
08:00   Agfa Gevaert Q4-cijfers  
08:00   Knorr-Bremse Q4-cijfers  
08:00   Adidas Q4-cijfers  
10:30   VK industriële productie jan 0,4% MoM
13:30   VS inflatie CPI feb 0,0% MoM
18:00   GBL Q4-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
 3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. Brievenbus 10 maart 2020 18:39
  quote:

  Internet sjakie schreef op 10 maart 2020 18:08:

  Ahold daalt vanwege livegang Amazon in Nederland
  Onzin, dat nieuws was al bekend.
  Men probeerde wat, en, het lukte, de beurs van A'dam....
  De hele Ahold daling is waanzin, bedrijf zal geen last hebben van corona..
  Net als KPN overigens..
 2. Lucassen 10 maart 2020 19:09
  Kijk NAAR SHORT SELL naar Ahold, de hyena,s zijn gearriveerd, net als 3/4 jaar terug, ook met de aankondiging van Amazone, dat Ahold zou verdringen van de markt, waarvan de shorters dankbaar gebruik van maakten, is natuurlijk nooit waarheid geworden, maar daar gaat het hun niet om, list en bedrog voert hoogtij bij deze lieden, let maar op er komen nog vele doem verhalen over Ahold binnenkort.
 3. forum rang 5 tmaster 10 maart 2020 19:12
  Bridgewater associates heeft het op Nederlandse bedrijven gemunt.
  Allemaal in bedrijven die tot op heden nog geen of parktijk geen shorters kende.

  Kijk eens naar de shortsell:

  Nieuwe positie in Unilever:
  9 Mrt 2020 Bridgewater Associates 0,66%
  Nieuwe positie in Philips
  9 Mrt 2020 Bridgewater Associates 0,67%
  Nieuwe positie in Ahold
  9 Mrt 2020 Bridgewater Associates 0,67%
  Nieuwe positie in ING
  9 Mrt 2020 Bridgewater Associates 0,67%
  Nieuwe positie in ASML
  9 Mrt 2020 Bridgewater Associates 0,67%
 4. forum rang 4 Erny 10 maart 2020 19:53
  quote:

  BIUSEE schreef op 10 maart 2020 19:24:

  En de Nederlandse banken mogen blij zijn met grote hypotheekportefeuille,
  die brave Nederlanders betalen keurig hun hypotheekrente en is een mooie, vaste bron van inkomsten.
  Zo is het maar net. En met negatieve rente op hun spaarcentjes hebben ze ook geen enkel probleem. Ook niet met de aanpassing van het depositogarantiestelsel en de bankenunie en halvering van de pensioenen en het pakket lastenverzwaringen. Rutte heeft immers zelf gezegd dat NL wel tegen een stootje kan.
 5. Bonost 10 maart 2020 21:48
  Bodem was wel gezet, maar de ongelooflijke vrees voor dat Corona-virus, ingewreven door de media, speelt de Europese belegger (per definitie angsthazen) parten. Dat lukt niet bij de Amerikaanse belegger. Dus moeten we morgen weer een inhaalslag maken. En zo blijven we altijd achter de Amerikanen hollen.
 6. Sir Cryptalot 10 maart 2020 22:05
  Nah, de amerikaanse belegger denkt dat alles op te lossen is door de Fed en de geldkraan. Daarnaast, wat moet je met je geld wat je hebt als je verkoopt? Juist. Terug er in klappen. Wacht maar tot no-sickdays en no insurance de yanks opbreekt en er teveel omvallen. De winstwaarschuwingen moeten nog beginnen.
 7. Peter2meter 10 maart 2020 22:09
  Koersdoel Ajax 32 euro is misschien overdreven een discount van 50% is dat ook
  Koers is ondanks prachtige cijfers en een zeer gezond eigen vermogen van 25 naar 15 gedaald, dan lijkt me een opwaartse correctie zeer logisch
  Spelers worden niet minder waard door het coronavirus en de jackpot van de CL niet minder.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

 1. 27,480
  0,00% 0,000
 2. Ajax 01 mrt
  10,300
  0,00% 0,000
 3. 21,470
  0,00% 0,000
 4. 3,262
  0,00% 0,000
 5. Basic-Fit 01 mrt
  25,700
  0,00% 0,000
 6. Fugro 01 mrt
  21,000
  0,00% 0,000
 7. Heineken 01 mrt
  85,160
  0,00% 0,000
 8. NN Group 01 mrt
  39,790
  0,00% 0,000
 9. RELX 01 mrt
  39,800
  0,00% 0,000
 10. SHELL PLC 01 mrt
  29,445
  0,00% 0,000
 11. Wereldhave 01 mrt
  13,510
  0,00% 0,000
 12. 145,250
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links