Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Zwarte maandag

Fondsenrondje: Zwarte maandag

Het belooft een historische dag te worden op de beurs, want heeft u Royal Dutch Shell ooit meer dan 20% lager zien openen? Het is allemaal het gevolg van de compleet mislukte OPEC-top.

Het oliekartel vergaderde afgelopen weekend over een productieverlaging, maar het eindigt in een oorlogsverklaring van Saudi-Arabië. De Saudi's gaan massaal olie uit de grond pompen om de Russen te dwingen akkoord te gaan met de productieverlaging.

De Russen lagen immers dwars tijdens de OPEC-vergadering en de Saudi's willen hun op deze manier op de knieën krijgen. Een bijkomend effect is dat de Amerikaanse schalie-oliebedrijven op deze manier kopje onder gaan. De winning van schalie-olie is relatief duur en bij een prijs van $32 voor een vat Brentolie, is dit totaal niet meer rendabel.

Analyse: Bloedbad op de oliemarkten

Als het blufpoker van de Saudi's te lang duurt, gaat dit gegarandeerd leiden tot faillissementen binnen de olie- en gassector. Het zijn de financials die deze bedrijven financieren. Het is daarom niet voor niets dat ABN Amro (-8,4%), ING (-11,4%) en Aegon (-10,1%) gigantisch onder druk staan op het Damrak.

Corona nog niet onder controle

Wat het sentiment ook niet helpt is dat het aantal zieken door het coronavirus weer toeneemt. Van 18 februari tot 4 maart daalde dit aantal nog met 20.000. Dit kwam doordat het aantal betermeldingen hoger lag dan het aantal nieuwe besmettingen.

Nu het virus in Europa op hol is geslagen, is er helaas weer een stijgende lijn te melden. Met name het totaal aantal besmettingen in Italië (7375) ligt angstaanjagend hoog. Mede daarom heeft de Italiaanse regering grootschalige quarantainemaatregelen voor de zwaarst getroffen gebieden aangekondigd.

Op die plekken zijn alle openbare plekken gesloten. Het zijn ongekende maatregelen die worden getroffen in het Zuid-Europese land. U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat dit leidt tot flinke economisch schade. Helemaal omdat het gaat om de noordelijke regio's. Dat zijn precies de gebieden waar het geld verdiend wordt.

Ondanks dat alle seinen nu op rood staan, moet u zich niet gek laten maken. Collega Arend Jan haalt speciaal voor vandaag een belangrijke beurswijsheid van meesterbelegger Warren Buffett aan.

Brede markt

 • De AEX gaat 6,2% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de meeste Europese indices. Vooral de Italiaanse beurs (-9,2%) gaat helemaal door het putje.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 33,5% en noteert 56,7 punten. Dat zijn niveau's die we op het dieptepunt van de economische crisis zagen.
 • De futures op Wall Street staan zo'n 6% in het rood.
 • De euro stijgt 0,3% en noteert 1,141 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,64%) en Duitse (-0,83%) rente dalen zo'n zes á tien basispunten.
 • Goud (-0,4%) blijft dicht bij huis.
 • Olie: WTI (-22,4%) en Brent (-21,4%) maken gek genoeg een deel van het eerdere verlies goed.
 • Bitcoin (-13,3%) is bepaald geen veilige haven.

Het Damrak

 • De grote winnaar van de dag is Vopak (+5,0%). Nu de olieprijs is ingestort, willen meer partijen hun olie opslaan. De tankers van Vopak zullen dus volstromen.
 • Bedrijven die cyclisch zijn en bzuchten onder een hoge schuldenberg, worden gedumpt. Voorbeelden zijn ArcelorMittal (-13,5%) en Altice (-10,1%).
 • Zelfs Relx (-4,5%) en Wolters Kluwer (-5,0%) gaan vandaag hard omlaag. Dat terwijl hun business door de actie van Saudi-Arabië niet of nauwelijks wordt geraakt.
 • Hopelijk is ASR (-6,8%) echt zo duurzaam als het pretendeert te zijn, want dat betekent dat zij nauwelijks geld hebben uitstaan aan oliebedrijven.
 • Fugro (-18,1%) is een oliedienstverlener en heeft ook nog eens een enorme bak met schuld op de balans staan. Dat is vandaag geen al te beste combinatie.
 • Ook SBM Offshore (-13,5%) gaat er helemaal in.
 • Brunel (-11,4%) is deels een detacheerder voor de olie- en gassector.
 • Corbion (-9,0%) kwam met aardige cijfers langs. De omzet steeg door overnames met 9% en de ebitdamarge steeg licht naar 14,9%. Toch daalde de nettowinst per aandeel fors naar €0,43. Het dividend blijft echter gehandhaafd op €0,56 per aandeel.
 • Flow Traders (+4,5%) valt vandaag tegen. Dit zijn toch de gloriedagen voor het handelshuis.
 • Accell (-11,4%) kwam vorige week langs met tegenvallende cijfers en krijgt vandaag nog een trap na.
 • Pharming (-1,5%) krijgt goedkeuring van de FDA voor het toevoegen van een nieuwe productiefaciliteit voor zijn middel Ruconest. Normaal gesproken reden voor een dikke koersstijging, maar vandaag helaas niet.
 • Ajax (-6,3%) krijgt een enorm koopadvies van Berenberg, maar op dit moment let helemaal niemand daar op.

Adviezen

 • Ajax: starten met kopen en €32 - Berenberg
 • Corbion: naar €27 van €28 en houden - ABN Amro
 • Royal Dutch Shell: naar €19,50 en houden - Sanford & Bernstein.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 27 mei Slotcall: Tech straalt 4
 2. 27 mei "De Nederlandse staat wordt een oor aangenaaid" 13
 3. 26 mei Meta versus Snap: welk aandeel is koopwaardiger?

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Arie40 9 maart 2020 13:16
  Er liggen ook kansen! Ga in coronavirus aandelen zoals Novacyt en Novavax.
  En voor de overheid heb ik ook een tip.

  Tijdelijk werknemers in de WW parkeren (zoals we hier doen en in Duitsland ook al wordt geopperd) lijkt me ook geen verkeerde maatregel. Tip van moedig voorwaarts.

  Zorg dat het oosten en noorden virusvrij blijft dmv de Italiaanse en Zuid-Koreaanse methode. Dan gaan al de miljoenen toeristen naar deze weinige witte vlekken op de wereldkaart. Wel testen voordat ze dit gebied in mogen. Glamping zijn makkelijk uit de grond te stampen. Er zijn veel verwaarloosde campings, met name op de Veluwe. Buitenkans. Knap ze op. Desnoods hulp van het leger.

  Zeecontainers, nu heel goedkoop, ombouwen naar kleine woningen, kan ook heel snel. Daarbij, dit concept bestaat al. Berg grond ertegenaanvoor de isolatie en het zicht. Aanplanten met struiken of gras. Oja, we gaan richting een tekort van een miljoen woningen in Nederland dus ongebruikt blijven die units niet. Niet in de laatste plaats omdat de koop/verhuur prijs laag is.

 2. forum rang 6 rene66 9 maart 2020 15:28
  De parameters van de algoritmes staan niet goed ingesteld. De shorters vieren ondertussen feest en gaan vrolijk verder met koersmanipulatie.

  Moraal van het verhaal is het verbieden van algoritmes (of heel duidelijke voorwaarden stellen daaraan) en short selling verbieden. Als dat beide was gebeurd was het toneelstuk van vandaag beduidend minder groot zijn geweest.

  Trump heeft al een paar keer aangegeven dat hij geen voorstander is van shortselling, dus wellicht wordt er in de VS nu eindelijk actie ondernemen. Dit is toch een heel mooie aanleiding.

  De gewone partijen die nu aandelen verkopen/moeten verkopen moeten op een bepaald moment ook weer terugkopen. Het olie gebeuren is een politiek spelletje tussen een paar landen, dat lost zich ook wel op in de tijd. Ik verwacht dat er binnen een jaar tot hoog op anderhalf jaar wel een vaccin zijn voor Corona. De aandelen zullen volgend jaar of het jaar erop weer snel omhoog gaan, onder andere ivm de economische inhaal effecten.
 3. speedy0070 9 maart 2020 17:36
  Lachen toch? Eindelijk worden ze wakker! nou goed daar komt die recessie effe om de hoek kijken. KW waardes worden echt interesanter. Opletten want hun winst voor 2020 zal een flinke dreun krijgen. Back to ´29-´32 en onze AEX naar...? Effe een klein gegeven: Expansie van het coronavirus is dagelijks 3% dus eind 2020 hebben we 65 miljoen besmettingen en in mei 2021 is 21% van onze wereld besmet als er geen vaccin komt. Dus een ware verlamming van onze wereldbol. Als men dit omzet in cijfers op de beurs begrijp je wel dat er geen spaan van heel blijft. dat mag duidelijk zijn. Ikzelf voorzie dan ook dat de AEX eind van het jaar rond de 300 of zelfs daar onder duikt. Voorlopig zeker niks kopen !
 4. speedy0070 9 maart 2020 18:36
  Beste Niels, leuk artikel hoor, maar wel effe bij de les blijven. De komende maanden ga je simpelweg dingen zien die je nooit gezien hebt kun je gewoonweg niet onderuit. Wat dacht je van alle aandelen met schuld gekocht? vliegtuigen, bootjes, treinen, vrachtvervoer en personenvervoer voledig verlamt? Toeristenindustrie voledig dood.Bedrijven verlamt omdat er geen aanvoer is en ga zomaar verder. Apple, Amazon, E-Bay, Tesla zullen dreunen krijgen zoals nooit tevoren. Wat dacht je van de verzekeringssector? Effe alle levensverzekeringen uitbetalen van alle dode mensen. Dus ook een dreun. Ze zijn zich nog niet echt bewust van alle gevolgen. Bedrijven schrappen banen, mensen op straat enz. Zal een gekkenhuis worden. Ziekenhuizen zullen niet de capaciteit hebben voor alle zieken. Dit zal het geval zijn vanaf medio november en december of januari kunnen ze het echt niet meer aanbenen. Als er geen vaccin komt op korte termijn hebben we de zwaarste crash aller tijden in de geschiedenisboeken.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 10,745
  -0,46% -0,050
 2. Accell Group 27 mei
  52,600
  +1,45% +0,750
 3. Aegon 27 mei
  5,076
  +1,16% +0,058
 4. Ajax 27 mei
  12,300
  -0,81% -0,100
 5. ArcelorMittal 27 mei
  30,445
  +3,24% +0,955
 6. ASR Nederland 27 mei
  43,340
  -2,58% -1,150
 7. 10,680
  +2,89% +0,300
 8. Corbion 27 mei
  33,580
  +2,50% +0,820
 9. Flow Traders 27 mei
  29,240
  +0,21% +0,060
 10. Fugro 27 mei
  13,820
  -2,12% -0,300
 11. ING Groep 27 mei
  10,190
  +0,71% +0,072
 12. 0,782
  +1,03% +0,008
 13. RELX 27 mei
  26,960
  +1,39% +0,370
 14. SBM Offshore 27 mei
  15,460
  +1,14% +0,175
 15. SHELL PLC 27 mei
  28,030
  -0,60% -0,170
 16. 26,340
  +1,86% +0,480
 17. 93,160
  +2,42% +2,200

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links