Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Obligate obligaties

Als u mijn columns wat vaker leest, kent u mijn mening over het zomereffect. Sell in may, but remember to come back in september. 30 september dan wel te verstaan, want september is bij verre de slechtste beursmaand.

Deze week zijn de obligatiebeleggers in paniek geraakt. Niet bij SNS natuurlijk, maar ik zag in hun ogen dat zelfs zij het even niet meer snapten. De bewegingen in lange obligaties waren groter dan die in aandelen en dat zien we niet vaak.

Kijkt u maar even naar de eerste grafiek, een intradag koersgrafiek deze week van de 4% Nederland 2037 lening.

Vandaar dat ook obligatiebeleggers zich gaan toeleggen op minder orthodoxe beleggingstechnieken. Misschien kan ik ze helpen door eens te kijken of de obligatiemarkten ook een seizoenspatroon laten zien. Ja, ook daar valt zo'n patroon te herkennen.

Hout snijden
Vanaf juli zien we meestal een neerwaartse rentebeweging, met als uitschieter november. Ik heb ze vanaf januari 1967 in kaart gebracht. Bij een rentedaling stijgen de koersen van obligaties. De grote van de koersstijging is te berekenen met de duration. Deze is grofweg een kleine 8 bij de laatste tienjarige staatsobligatie.

Oftewel, als de rente 1% daalt gaat de koers met 8 omhoog. De duration van de bovengenoemde 30 jarige staatslening is 15,5. Als een seizoenspatroon enig hout snijdt, moet dit ook herkenbaar zijn op de Amerikaanse obligatiemarkt. Inderdaad, ik moet zeggen dat ook daar een soortgelijke beweging valt te zien.

Groot gebaar
Niet perfect hetzelfde, maar goed genoeg om er enig vertrouwen in te hebben. Het enige grote verschil is dat juni in de VS een goede maand is en in Europa juist niet. Al met al zijn op basis van deze grafieken dit de betere maanden om in obligaties te beleggen. Ik zie dan even af van alle fundamentele factoren.

Vergeet even inflatie, economische groei, centrale bankrente en dat soort zaken. Maar ach, gezien de bewegingen in de obligatiemarkt is daar toch geen zinnig woord over te zeggen. De nieuwe beleggingswet luidt in elk geval: koop obligaties in de zomer en verkoop ze met een groot gebaar in het nieuwe jaar.

U ziet waarom de Sint altijd ontevreden is over mijn gedichten. Weet u een betere? Laat het horen. Blijft alleen nog de vraag open waarom deze wetmatigheid er zou zijn. Daarop moet ik u het antwoord schuldig blijven.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

 1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
 2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
 3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 12 juni 2008 13:29
  Leuk onderzoek.

  Nu is het wel zo dat ook als rente stijgt obligatiebeleggers niet perse verlies maken. Dat hangt ook af van de rentestand en het verschil tussen korte en lange rente.

  Heb voor 1992-2007 eens het seizoenspatroon bekeken op kwartaalbasis voor obligatiefutures (in principe het rendement van obligaties minus het rendement op kort geld).

  gem. +0.8% per kwartaal
  Q1 0.0%
  Q2 +0.3%
  Q3 +2.0%
  Q4 +1.0%

  Duidelijk het seizoenseffect te zien. Overigens is dit niet alleen voor Duitsland, maar voor de grote 4 markten (US,EU,Japan,UK).

  Wel valt op dat ook in slechte periodes Q1/Q2 het gemiddelde rendement per saldo positief is.

  Kortom, in Q1/Q2 in aandelen en in Q3/Q4 in obligaties ?
 2. [verwijderd] 12 juni 2008 14:29
  Mijn dataset is wat korter, maar vanaf begin jaren 80 meet ik vergelijkbare waarden. Tot nu toe is de tweede helft van het jaar beter geweest dan de eerste 6 maanden. November is een uitschieter, voornamelijk omdat de rente in nov 1987 bijna een vol procent daalde.De grootste stijging was in 1989 toen er 0.26% bijkwam. Gemiddeld daalde de rente 0.10%, met een standaard deviatie van 0.23%. Nog meer dan bij aandelen valt te betwijfelen of de in het verleden gemeten verbanden/bewegingen zich in de toekomst zullen herhalen. Het lijkt meer op toeval te berusten maar we wachten met spanning af wanneer het eerste Fixed Income Arb fund geld gaat ophalen om deze mogelijkheden te exploreren :-)
 3. [verwijderd] 13 juni 2008 09:09
  In de laatste "Ahead of the curve" van Dresdner Bank valt te lezen: Global bondyields could move higher, in turn leading yieldcurves flatter. At the same time, though, our conviction that autumn will see a pronounced bull-market has become even higher. Dat zou wel mooi in het plaatje passen.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

NL 4.00% 2037/01/15

163,050 03 dec
+163,050 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links