Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stormvloedkering

Als echte Hollanders trekken we in de huidige superstorm op de beurzen wereldwijd de Deltawerken maar weer eens uit de vergetelheid. Want dat het stormt, daar is geen ontkennen meer aan.

Goed, we zagen het al een tijdje aankomen, vandaar dat we steeds verder uitweken naar de uithoeken van de financiële wereld. Goud, olie, en producten als maïs en soja. Hoewel die trades goed lopen, loopt het water ook bij de IEX Hypehopper hard naar binnen.

Toch krijgt broeder Beer ons nog niet de boom in. Deze markt boezemt ons geen angst in, wij wanen ons eerder kinderen in een hele grote snoepwinkel waar alles plotseling met 50% korting de deur uit moet.

Goed, het gebrek aan angst heeft mensen in alle denkbare posities en functies al heel vaak de kop gekost en beleggers zijn daar geen uitzondering in. En toch…

Hoofd in de strop
Het heeft iets weg van je hoofd zelf in de strop steken, maar een beetje overdreven lijkt de paniek op de markt wel. Moeten we als echte particulieren nu alles verkopen wat we hebben, tegen elke prijs? En dat in de wetenschap dat de koper zich om de hoek van de straat helemaal gek lacht… Wij besluiten de storm fier tegemoet te treden.

Bijkopen was geen optie omdat we al vol belegd zijn, maar we hebben vanmorgen wel wat verschuivingen aangebracht. De bloedrood gekleurde Intereffekt China Warrants zijn overboord gekieperd en van het AAB Brazilië Certificaat hebben we de helft, met winst, verkocht. Daarmee is een slordige 10.000 euro vrijgekomen.

China’s groeiverhaal staat nog recht overeind, maar de rest van de beleggende wereld ziet het duidelijk even niet meer zitten in het warme bubbelbad van Beijing. Daarmee verliest de hype aan kracht en de warrants haar recht op een plekje in de Hypehopper. Wat Brazilië betreft is die positie door het rendement groter geworden dan ons lief is.

En we kopen…?
Die 10.000 euro parkeren we niet als angstfluithazen aan de zijlijn. De TL op Fortis Obam was kort geleden nog het paradepaardje van de portefeuille. De turbo noteerde toen rond de 70 euro en is nu voor de helft van die prijs verkrijgbaar. Zelfs rauwe angstgevoelens verdwijnen bij zulke spectaculaire aanbiedingen. We rapen voor 5.000 euro op.

De andere 5.000 euro steken we in een TL op Delta Deelnemingen Fonds. Alle Nederlandse midcaps die in die portefeuille zitten (van Beter Bed tot Grontmij) zijn gruwelijk afgeslacht in de afgelopen weken. De waarderingen liggen op rock bottom niveau en een echte fundamentele reden voor de koersdalingen is er niet.

De bedrijfswinsten lopen, voor zover nu te overzien, helemaal niet zo hard terug. Wat er gaande is, lijkt vooral een liquiditeitskwestie. Hedge funds halen hun geld weg uit hun favoriete play: long small caps, short large caps. Het resultaat zien we dagelijks terug onder het kopje ‘Dalers van de dag’.

Zodra de kredietcrisis in hevigheid afneemt, worden de kleine beursbengels als eerste gereanimeerd. In ieder geval hebben we met deze trade de teerling alvast een slinger gegeven. Bukken!


Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl

Peter van Kleef en Michiel Pekelharing zijn financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Peter van Kleef is na een jarenlang en omvangrijk free lance-verleden neergestreken bij IEX, voornamelijk als beleggingsfondsenbelager en hedge fund-hacker. Van Kleef probeert de vinger te leggen op het succes, maar ook op de haken en ogen aan deze vehikels. Heeft u geld verloren in louche projecten in Costa Rica of Hasta la ...

Meer over Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

Recente artikelen van Peter van Kleef & Michiel Pekelharing

  1. apr '08 Hopper wél naar China 2
  2. jan '08 Fonzig en hopperig 2008 9
  3. jan '06 Vergunningsgekonkel 9

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 januari 2008 11:51
    Wel ik heb van puts een tijd lang een hoop lol gehad, maar zit um met de korte calls wel te knijpen. 10 punten per dag eraf voor de index en top fondsen die ook % per dag verliezen......

    Ik als particulier ga dat niet lang meer trekken, dus die stormvloedkering mag best opgetrokken worden!

  2. [verwijderd] 16 januari 2008 12:10
    Heren, ik ben jullie een paar dagen terug gevolgd en heb 100 TL Obams ingekocht rond 46,50... Nu staan ze op 35 euro, dus is in zo'n 2 dagen ruim 25% verdampt!

    Hoewel verleidelijk om dit verlies gevoelsmatig te halveren door nog eens 100 stuks op 35 te kopen, ik weet het nog niet. Ik zie de outperformance van Obam niet meer zo. Daalt Fortis Obam nu niet net zo snel als, zo niet sneller dan, de wereld markten? Is Rolf S. niet een beetje de weg kwijt?
  3. Peter van Kleef 16 januari 2008 12:22
    quote:

    hheijden schreef:

    Heren, ik ben jullie een paar dagen terug gevolgd en heb 100 TL Obams ingekocht rond 46,50... Nu staan ze op 35 euro, dus is in zo'n 2 dagen ruim 25% verdampt!

    Hoewel verleidelijk om dit verlies gevoelsmatig te halveren door nog eens 100 stuks op 35 te kopen, ik weet het nog niet. Ik zie de outperformance van Obam niet meer zo. Daalt Fortis Obam nu niet net zo snel als, zo niet sneller dan, de wereld markten? Is Rolf S. niet een beetje de weg kwijt?
    Ik denk niet dat Rolf Stout de weg kwijt is. De beleggerskudde is de weg kwijt en daar hebben we allemaal last van, Stout incluis. Hem kennende doet hij in deze markten niets, simpelweg omdat hij individuele bedrijven heeft geselecteerd die er fundamenteel goed voor staan en op de lange termijn bovengemiddeld presteren. Maar deze markt heeft - op dit moment - even geen oor voor welke logische overwegingen dan ook.

    Het enige juiste advies lijkt dan ook zitten blijven, al betekent dat mogelijk op de korte termijn nog meer pijn incasseren. Maar van verlies nemen is nog nooit iemand rijker geworden.

    PvK/MP
  4. Ivanrybkin 16 januari 2008 12:49
    Mijn vraag is nu of de transacties in overeenstemming zijn met de vooraf aangekondigde spelregels.

    Die staan me bij als
    a) mutaties aankondigen
    b) mutaties doorvoeren tegen de koers van de volgende ochtend.

    Of geldt dit alleen voor de beleggingsfondsenporto en niet voor de hypehopper?
  5. Peter van Kleef 16 januari 2008 12:58
    quote:

    Ivanrybkin schreef:

    Mijn vraag is nu of de transacties in overeenstemming zijn met de vooraf aangekondigde spelregels.

    Die staan me bij als
    a) mutaties aankondigen
    b) mutaties doorvoeren tegen de koers van de volgende ochtend.

    Of geldt dit alleen voor de beleggingsfondsenporto en niet voor de hypehopper?

    Die restricties gelden inderdaad voor de fondsenportefeuille Funds of Fonz, omdat de fondsen slechts één keer per dag verhandeld worden/een nieuwe NAV meekrijgen.

    Bij de IEX Hypehopper handelen we in turbo's, warrants en certificaten die doorlopend verhandelbaar zijn. Trade en column gaan daarom hand in hand, al volgt de column meestal een uurtje later dan de trade.

    De reden daarvoor is even logisch als ordinair. Het tikken van een goed geargumenteerde column neemt iets langer in beslag dan het drukken op de koop- of verkoopknop.
  6. [verwijderd] 16 januari 2008 13:59
    Heren! Ben het met jullie eens, maar als particuliere belegger wil je gewoon de stormvloedkering niet nodig hebben! Maar goed, na (veel) regen komt vast zonneschijn. Ogen dicht, computer en blackberry uit, telefoon uit en geniet van het leven. Kijk over een weekje nog maar eens. Dan AEX weer > 475 pnt.
  7. Peter van Kleef 16 januari 2008 16:48
    quote:

    Lichellokid schreef:

    Die TL 51 op Delta Deelnemeingen is inmiddels wijlen, was ik een beetje te vroeg mee,ik koop wat TL Fortis Obam 88, hefboompje wat geringer, dus rustiger zitten. Ook vanwege geringe handel en wel zeer royale spread. Lange termijn positie in een Turbo? Eens kijken hoe 't bevalt.
    Verstandig. In deze markt moet je met turbo's niet te dicht bij je SL gaan zitten.

    Ik vrees dat we best nog een stuk lager kunnen, maar vroeg of laat is deze overdrijvingsfase over en blijken de huidige niveaus gewoon aantrekkelijk te zijn geweest. Kwestie van lange adem.

    PvK
  8. Zheng He 17 januari 2008 14:21
    Ik kan helemaal geen spread van de marketmaker (abn) ontdekken, terwijl er koersen van 33.- bied en 42.- laat in het orderboek staan. Zie ik iets over het hoofd en wat dan.
    Als abn niet meedoet ben je wel aan de heidenen overgeleverd als je wat wil verkopen.
    Kan iemand mij de situatie uitleggen?
  9. [verwijderd] 17 januari 2008 16:14
    Ik bedoel met de spread de grote verschillen bied en laatprijzen, en ben het er mee eens dat we aan een lege kamer zitten te pokeren met de ABN, voor zover je van het maken van een markt kunt spreken. Ik verwacht dat de verschillen in minder turbulente markten kleiner worden, en dat de turbo's op beleggingsfondsen wat aan populariteit gaan winnen, al kan ik mij weinig belangstelling voor robeco turbo's voorstellen. Ik snap ook nog niet alles van die turbo's, bij de opties heb ik ook dure lessen gehad, die wil ik als 't even kan bij de turbo's vermijden.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links