Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rommelig maar goed 2008

Een vooruitblik op het komende jaar, een riskantere opdracht kun je van de IEX-redactie niet krijgen. Toch moeten wij columnisten er dit jaar weer aan geloven. De dollar gaat omlaag, de aandelen bewegen zijwaarts en de grondstofprijzen lopen verder op.

O wee, als aan het eind van het volgend jaar het allemaal anders is gegaan. Ga dat dan maar eens uitleggen. Gelukkig zijn er een paar clichés voorhanden om ons in te dekken. En daar kan ik natuurlijk ook dankbaar gebruik van maken.

Daar komen ze. Ik heb geen glazen bol voorhanden. Niemand kan in de toekomst kijken. Als ik het van te voren wist zat ik nu op de Bahamas.

Allemaal waar natuurlijk, maar toch wel een beetje gemakkelijk. Dus pak ik het anders aan en vraag uw volledige aandacht voor mijn prognose voor 2008. Neem deze uiterst serieus, want ik sta er voor 100% achter.


Kredietkrisis
Sterker, ik kan mij niet voorstellen dat mijn vooruitzichten voor het komende jaar niet zullen kloppen. Mijn trackrecord is in ieder geval uitstekend. Voor zowel 2005 als 2006 was mijn AEX-voorspelling het beste. Natuurlijk, voor 2002, 2003, 2004 en 2007 kleunde ik inzake de geprognosticeerde indexstand mis, maar daar hoeven we het niet over te hebben.

Dat doen beleggingsfondsen die pronken met mooie (toevallige) rendement over het afgelopen jaar immers ook niet. Wat is mijn visie dan op 2008? Het thema voor het komende jaar is wederom de kredietcrisis. Er is echter een groot verschil met 2007.

Dit jaar openbaarde de problematiek zich in volle omvang en was de financiële wereld in shock, ongeloof, paniek en soortgelijke emotionele sferen. De oplossingen waren gericht op de korte termijn. Dat gold voor beleggers, die allengs hun risicoperceptie aanpasten, maar ook voor de centrale banken die onbeperkt liquiditeit in het systeem pompten.

Hup yuan
Prima, maar 2008 wordt het jaar van de waarheid waarin de gevolgen van de crisis zullen blijken. Gaan de mega afschrijvingen op de hypotheekobligaties door, stort de Amerikaanse huizenmarkt in, en wordt de reële economie geraakt door de financiële problemen?

Het exacte antwoord op deze vragen laat zich raden, maar ik denk dat de problematiek enorm gaat meevallen. Dat zal niet direct in het begin van het jaar duidelijk zijn. De eerste helft van 2008 wordt dan ook gekenmerkt door een grote beweeglijkheid en nervositeit op de financiële markten. Die volatiliteit zal gaandeweg het jaar verdwijnen.

Dan blijkt dat de Verenigde Staten niet door een recessie is getroffen, mede dankzij een paar nieuwe renteverlagingen van de Federal Reserve en daardoor meevallende consumptieve bestedingen. Ook de robuuste groei in de Aziatische landen speelt een belangrijke rol.

Uitstekend werk
In combinatie met de verzwakte dollar zal dat een positieve invloed op de Amerikaanse exporten hebben. Dat effect wordt nog eens versterkt door de, onder politieke druk afgedwongen, verdere stijging van de Chinese yuan. De Chinezen schieten ook op een andere manier te hulp.

Staatsfondsen, samen met die uit het Midden Oosten, zien hun kans schoon en kopen op de afgewaardeerde koersniveaus posities in het Westerse bedrijfsleven. Dat geeft een enorme steun aan de koersen. Ik denk dat 2008 een mooi beursjaar gaat worden met een AEX die de 550-puntengrens gemakkelijk gaat passeren.

De dollar trekt later in het jaar aan en zal na een paar jaar afwaardering ten opzichte van de euro een behoorlijke stijging laten zien. De mate van herstel hangt mede af van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Slechte beslissingen
Hopelijk houdt onze bank, die uitstekend werk heeft laten zien met betrekking tot de liquiditeiten injecties, niet langer vast aan zijn dramatisch rentebeleid. Inflatiebestrijding door een hogere rente zou in de Verenigde Staten, met zijn zeer flexibele en sterk op monetaire impulsen reagerende economie, nog te verdedigen zijn.

In Europa leidt een renteverhoging tot het creëren van problemen en het (onnodig) opdrijven van kosten voor consumenten en bedrijven. Over inflatie-impulsen gesproken! Als de ECB zich met betrekking tot het rentebeleid zich in 2008 gematigd opstelt denk ik dat het volgend jaar in beleggingsopzicht spannend, maar uiteindelijk winstgevend wordt.

Zeker als het gaat om de bankaandelen. De enige manier om door die spanning heen te komen geen grote risico's te nemen, ook al vertrouwt u, net als ik, nog zo op de goede afloop. Slechte beleggingsbeslissingen worden niet genomen door een verkeerde visie, maar door te grote risicoposities.

Een tijdelijk tegenvallende ontwikkeling dwingt dan de ingenomen positie, en daarmee het risico, te verminderen en dat gebeurt altijd op het verkeerde moment. Welke visie u ook heeft en wat uw beleggingsplannen ook zijn, ik wens u in ieder geval een gezond en financieel aangenaam 2008.

Wat
Op 31 december 2008
AEX
560
Olieprijs
80 dollar
Goudprijs
575 dollar
FED-rente
3,50%
ECB-rente
3,75%
Inflatie (NL)
2,60%
Top-3
Fortis, ING en Aegon
Flop-3
Tom Tom, KPN en Ahold

Bekijk hier de voorspellingen van Marcel Tak in IEX magazine.

.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. Op moment van publicatie had Tak geen positie in de genoemde producten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op tak@iex.nl.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 december 2007 12:57
    Dat is zeer goed gezegd! Aanbevolen!

    "De enige manier om door die spanning heen te komen geen grote risico's te nemen, ook al vertrouwt u, net als ik, nog zo op de goede afloop. Slechte beleggingsbeslissingen worden niet genomen door een verkeerde visie, maar door te grote risicoposities.

    Een tijdelijk tegenvallende ontwikkeling dwingt dan de ingenomen positie, en daarmee het risico, te verminderen en dat gebeurt altijd op het verkeerde moment."
  2. Johan Willem 27 december 2007 21:07
    Prima reactie mbt de rente politiek van de ECB! Lees veel te weinig over de m.i te strakke rente politiek, ingegeven door inflatie angst. Deze strakke monetaire politiek kan makkelijk de Europesche economie teveel afremmmen, die toch al onder zware druk staat door de lage Dollar.
  3. [verwijderd] 27 december 2007 22:06
    Geachte Joris Driepinter,

    Mijn column startte op een, wellicht niet helemaal gelukte, ironische wijze waarin ik aangaf dat een voorspelde dalende dollar, zijwaarts bewegende aandelenkoersen of stijgende grondstoffenprijzen later weer goedgepraat moet worden als het allemaal in de praktijk anders gaat. Het gaf niet mijn werkelijke prognose aan. Die staat later in de column. Letterlijk:

    "De dollar trekt later in het jaar aan en zal na een paar jaar afwaardering ten opzichte van de euro een behoorlijke stijging laten zien. De mate van herstel hangt mede af van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB)."

    Dat is dus mijn dollarvisie en ik voeg er aan toe dat de Amerikaanse munt mijns inziens kan stijgen naar 1,30 per euro. In dat licht bezien is de door mij aangegeven daling van de goudprijs in ieder geval consistent! De dalende goudprijs (en stijgende dollar) heeft alles te maken met de uiteindelijk redelijk goede afloop van de kredietcrisis. Een deel van de stijging van de goudprijs van de afgelopen jaren kan namelijk verklaard worden door de angst voor de gevolgen van de grote tekorten in de VS en de kredietcrisis.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak


  4. [verwijderd] 27 december 2007 22:10
    sportief dat je reageert Marcel! Chapeau! Maar om de dollar en goud bewegingen letterlijk procentueel aan elkaar te koppelen is goud op 720 meer dan genoeg voor een dollar op 1,30. Geo politiek speelt voor de goudprijs een belangrijke rol, alsook de dollarprijs van olie. Laten wqe ervan uitgaan dat olie op de lagere dollaar richting 60 gaat. Dan pas zou goud onder 660 terecht kunnen komen. 575 is dus ietwat overdreven :-)
  5. Joris Driepinter 28 december 2007 07:24
    Meneer Tak! :S Met schaamrood op de kaken: mijn excuses! Al vanaf de middelbare school hoor ik dat ik beter moet lezen. (Heb hele tentamens verneukt enkel en alleen omdat ik de vraag verkeerd had gelezen). En dat je met dyslectie nog wel gewoon uit je doppen kan kijken. Ik schaam mij diep. Excuus.

    Desalniettemin denk ik niet dat de stijging van de goudprijs heel veel met de kredietcrisis te maken had/heeft. En blijf ik het moeilijk voor te stellen vinden, met de inflatie van de USD en de EUR, en de gigantische schuldenbergen van Amerika, dat goud zo ver daalt - als het uberhaupt al daalt (ultimo 2008).
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links