Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX 562,18 +0,12%

Slotcall: AEX 562,18 +0,12%

Het kwartaaldividend van Royal Dutch Shell ging vandaag van de koers af, daardoor is de stijging van de AEX eigenlijk groter dan de slotstand doet vermoeden. Aan de FTI (Future op de AEX) is beter te zien wat de beweging is, daar zitten de dividenden al in verwerkt.

Weinig cijferwerk vandaag, in verband met Hemelvaartsdag, maar gisteravond hadden we nog twee kandidaten uit de midcap met hun kwartaalupdate: Roerstvaststaalbedrijf Aperam en olietoeleverancier SBM Offshore. 

SBM: Teleurstelling over Brazilië

Hoewel het management van SBM een positieve noot liet horen, moest de koers vandaag toch 5% terug. Teleurstelling over het tanende smeergelddossier overheerste.

De Schiedammers/Monegasken rapporteerden een behoorlijk lagere omzet, maar dat kwam doordat Shell een FPSO, die in principe voor tien jaar verhuurd zou worden aan de Koninklijke, onverwachts overnam voor $1 miljard. Daardoor vielen de verhuurinkomsten tegen, maar kwam er wel een eenmalige sloot geld binnen.   

Europa  

De Europese beurzen bleven als geheel dicht bij huis. De Duitse DAX deed het prima, met een stijging van 0,6% werd de kaap van 13.000 weer gerond. Italië bleef achter met een verlies van 1%: er zou een regeringscoalitie in de maak zijn van de 5-sterrenbeweging met de rechtse partijen.

Grote daler in Europa was het Belgische AB Inbev, dat in reactie op cijfers van gisteren 3% lager toog. Gisteren opende het flink hoger, maar moest uiteindelijk dehele winst ingeleverd worden. De koers staat nu op een vierjarig dieptepunt. Zorgen omtrent de grote schuldpositie liggen hieraan ten grondslag.    

Wall Street

De Amerikanen hebben er zin an vandaag, alle indices staan circa 0,75% in de plus. Meevallende consumentenprijzen temperden de inflatieverwachtingen. Altice USA doet het prima op de cijfers van gisteravond en stijgt 7%. Dat trekt ook Altice op het Damrak omhoog.  

Het dollartje zakt wat weg en dat geeft goud en zilver wat wind in de rug. De olieprijzen stabiliseren wat, kennelijk genoeg gekrakeel in het Miden-Oosten en omgeving om deze niveau's vast te houden. 

Rentes 

Licht lagere rendementen, en dat betekent licht hogere obligatiekoersen:   

asml 


Opvallend vandaag

Een lelijke daling in Aegon, die ik niet goed kan verklaren. Het aandeel gaat pas op 22 mei ex-dividend (€0,14). De andere verzekeraars liggen, hoewel allemaal op recordhoogte ook, er prima bij. 

De stijging van Altice, +2,5% is aardig, het brekebeentje van het Damrak stond vanochtend nog in de min maar klom gedurende de dag mee met de koers van dochter Altice USA, dat inmiddels 8% hoger staat. 

Het is toch al de week van Altice, want het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in de Altice Arena in Lissabon. Altice nam in 2015 Portugal Telecom over. In oktober 2017 veranderde Drahi, met een feest voor 1500 man, de naam van MEO Arena naar Altice Arena.  

Onze nationale troef Waylon moet vanavond aan de bak met zijn dansersensemble en omdat we niets negatiefs over hem mogen schrijven, wensen we hem uiteraard veel succes. 

altice   

De dag van morgen

Morgenochtend is het D-Day voor de Mittal-community: het grootste staalfonds ter wereld presenteert Q1-cijfers. Verder lopen er weer wat dividenden uit (DSM, Boskalis) en sluiten we de week af met het consumentenvertrouwen in de VS.

Vanavond nabeurs, voor de techliefhebbers, nog de cijfers van Nvidia, dat momenteel op een all-time-high van $258 koerst. 

IEX Beleggersdag

En dan nog dit: heeft u zich al aangemeld voor de beleggersdag op 1 juni? Premiumleden kunnen gratis naar binnen, bent u geen lid dan kost een kaartje u €29,95. Hier te bestellen.  

Agenda vrijdag 11 mei

  • 08:00 ArcelorMittal Q1-cijfers
  • 08:00 Eurocommercial Q1-cijfers
  • 09:00 IMCD notering €0,62 ex-dividend
  • 09:00 Stern notering €0,75 ex-dividend
  • 09:00 DSM notering €1,27 ex-dividend
  • 09:00 ICT Group notering €0,35 ex-dividend
  • 09:00 Boskalis notering €1,00 ex-dividend
  • 09:00 Spanje inflatie CPI apr0,1% MoM
  • 14:30 VS import- en exportprijzen mrt0,5% en 0,3% MoM
  • 16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mei 99,5 

Koersen op IEXONE 

Onderstaand vindt u op IEXONE de koersen van uw favoriete aandelen.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links