Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
ASR: Op naar de AEX

ASR: Op naar de AEX

ASR is definitief terug op de beurs, voor 100%. Gisteravond verkocht NLFI, het orgaan dat de aandelen beheert voor de Nederlandse overheid, het laatste deel tegen 33,75 euro per stuk, 33 cent onder het slot van de beurskoers gisteren. 

 

  

Het ging in totaal om 30,15 miljoen aandelen, waarvan 3 miljoen naar ASR zelf gingen. Met gemak werd er dus even 900 miljoen uit de markt gehaald. 

Sinds de beursgang het afgelopen jaar is er steeds tegen een hogere prijs verkocht. Het begon op 10 juni vorig jaar met een eerste, moeizaam geplaatste deel van 54,5 miljoen aandelen tegen 19,50.

 

 

De verkopen dan even op een rijtje van het afgelopen jaar: 

 Datum

aantal (mln)

prijs (€)

opbrengst (mln €)

ASR koopt zelf:

10-06-16 (beursgang) 54,45 19,50 1061
13-01-17 20,4 22,15 452 3 mln 
05-04-17 20 25,75 515 -
27-06-17 25 29,00 725 3 mln
13-09-17 30,15 33,75 1017 3 mln
Totaal 150 25,13 3770 9 mln

 

De totale opbrengst voor de staat komt hiermee op 3,77 miljard euro. Dat is net even iets meer dan het de overheid destijds gekost heeft en in die zin een mooie meevaller. 

 

 

Door de hoge free float en de marktkapitalisatie van nu 5,1 miljard euro zal ASR spoedig naar de hoofdindex van de Amsterdamse beurs verhuizen. De verzelfstandiging maakt het voor ASR ook gemakkelijker om op overnamepad te gaan. 

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Uiteindelijk is het een keurig lijntje geworden van linksonder naar rechtsboven, zoals we het graag zien. Blijft de vraag natuurlijk of het niet te goedkoop naar de beurs is gebracht. Die vraag is eigenlijk gemakkelijk te beantwoorden door te kijken naar de eerste pluk die vorig jaar verkocht werd.  

Dat ging best moeizaam, want van de aanvankelijk geplande 60 miljoen stukken bleven er 5,5 miljoen in staatshanden. Van de green shoe van 7,8 mln aandelen werden er maar 2,2 miljoen opgevraagd.

De neerwaartse tik in de grafiek kort na de beursintroductie laat zien dat het sentiment onder verzekeraars destijds even wat minder was. Daarna begon de rente op te lopen en werd de sector één van de betere van het hele spectrum.

Overnames 

CEO Jos Baeten heeft er geen geheim van gemaakt dat de markt in Nederland toe is aan een consolidatieslag en kocht gisteren al het enige tijd in de etalage staande Nederlandse deel van Generali. 

 

 

Te verwachten valt dat Baeten nog niet uitgeshopt is. We lieten het gisteren al even zien, maar dit wil ik u niet onthouden. Baeten merkte tijdens de conference call twee weken geleden op dat het aftasten van de markt net zoiets is als..... 

 

 

Te verwachten is dat ASR, dat zeer ruim in haar financiële jasje zit, daarom de komende tijd flink aan het tinderen zal slaan.  

 

winkels VS AD
Klik op het plaatje voor een grote versie

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. twinkletown 14 september 2017 13:31
    quote:

    Greedi$good schreef op 14 september 2017 12:58:

    [...]

    www.behr.nl/koersen/indices

    Boskalis
    Gemalto
    SBM Offshore
    Vopak

    kies maar
    Waarschijnlijk Vopak. HAL heeft een belangrijke deelneming in Vopak maar ook in Boskalis en SBM Offshore. De glans van HAL is enigszins aan het verdwijnen en dat is jammer.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.