Worden de markten nerveuzer, ruiken ze onraad? Onze AEX is er in elk geval niet sterker op geworden, nu de steunzone rond 515 is gebroken.
Op de Nederlandse beurs neemt de onrust toe. De AEX verzwakt zelfs wat, nu de horizontale steun gevormd door recente koersbodems breekt.
Bovendien zien we in het korte termijnverloop van de AEX lagere topjes die verkoopdruk boven de markt aangeven. Vooralsnog wordt hier geen basis voor de volgende springplank gelegd.

Onrust neemt toe
Goud heeft een consolidatie van drie maanden opwaarts verlaten, nu de weerstand 1.296,20 is doorbroken. De zwakke dollar heeft hier zeker iets mee te maken.
Er is ruimte vrijgemaakt richting 1.390,65 (top van 17 maart 2014). Sinds de bodem 1.274,18, gevormd op 1 augustus, is de prijs van het edelmetaal fors gestegen. De markten schuilen voor onrust.

Let op de VIX
Een andere barometer die mogelijke onraad bespeurt is de VIX index. Wall Street's paniekbarometer zit al een tijd gevangen binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon, echter sinds eind juli zien we hogere bodems, wat aangeeft dat de onrust op Wall Street licht toeneemt.
Zolang de VIX index binnen het onduidelijke koerspatroon gevangen zit is er niets aan de hand, maar een uitbraak boven zestien zou aangeven dat beleggers onraad ruiken (zie ook uitleg VIX hieronder).

De Europese VIX index beweegt binnen een grillig zijwaarts gericht koerspatroon, maar me hogere bodems. Er ligt steun op 10,81 (gevormd op 17 maart) en weerstand op 26,03 (gevormd op 4 november 2016).

Vooralsnog is alleen de goudprijs doorgebroken, vooralsnog door de verzwakte dollar. Dit duidt op spanning, want beleggers gebruiken goud in onzekere tijden vaak als vluchthaven. Nu is het van belang alert te blijven op mogelijke veranderingen in de VIX.
Uitleg: Wat is de VIX Index?
De VIX index, ook wel Wall Street's paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit. Meer specifiek: de VIX is een index die de implied volatility van S&P 500 indexopties weergeeft.
Het valt op dat koersdalingen in de aandelenmarkten doorgaans samenvallen met veel angst bij beleggers, wat logische weer tot een grotere beweeglijkheid van de koersen leidt.