Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Omzetsprongen

Technische Analyse AEX 27 juni 2017

De omzetten op de Nederlandse beurs geven plotseling tegenstrijdige signalen. De moneyflow van onze aandelenmarkt is eind vorige week abrupt gedaald, waarbij de stijgende trend is afgebroken. Begin deze week herstelde de geldstroom echter weer bijna even hard.

Deze sprongen geven niet aan dat er geld wordt onttrokken aan de Nederlandse beurs, wel zouden deze bokkesprongen op hogere activiteit bij beleggers kunnen wijzen. Ik kan dit vreemde verloop niet helemaal verklaren, maar vindt het wel opvallend. Het is te vroeg om vast te stellen dat dit een éénmalige uitschieter is/was, ik blijf het volgen.

De vlagformatie op de AEX is overigens intact, die geeft geen reden tot zorg. Ik houd dit in de gaten, mochten zich nieuwe signalen voordoen, dan zal ik daar op Twitter direct op terugkomen.

Moneyflow AEX 27 juni 2017

Binckbank, ING en Cap Gemini

De moneyflow is altijd essentieel in het technische plaatje. In mijn dagelijkse beoordelingen van aandelenbeurzen beoordeel ik het volumeverloop van een aandeel of index alleen in combinatie met het koersverloop, om hieruit de kracht van een trend vast te stellen.

Het principe van de moneyflow, oftewel de geldstroom, heb ik ook besproken in de Week van de Technische Analyse. Hieronder een paar voorbeelden van vroege signalen van de moneyflow bij Binckbank (positief), ING (negatief) en Cap Gemini (positief).

Binckbank geeft een goed voorbeeld van de positieve signaalfunctie van de moneyflow. Binckbank heeft deze week de dalende trend gebroken, hetgeen enige verbetering weergeeft. In het technische beeld van Binck was al vroeg iets positiefs te zien in de moneyflow.

Technische Analyse Binck 27 juni 2017

Tijdens de laatste fase van de koersdaling van Binckbank sinds april, steeg de moneyflow (zwarte doorlopende lijn op de onderste helft van de grafiek). Dit gaf, al tijdens de daling van het aandeel, instroom van vers kapitaal aan.

Potentieel beperkt

Op korte termijn lijkt het potentieel van 4,5% (tot aan de eerste horde 4,77) me beperkt, derhalve adviseer ik nu voorzichtig te blijven of alleen op dips wat stukken op te pakken. Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand 4,77 (gevormd op 4 april) wordt gebroken, daarna is er voldoende ruimte tot aan de top van januari rond 5,69 voor posities. De steun ligt rond 4,27 (gevormd op 6 juni).

De moneyflow van ING geeft juist een waarschuwingssignaal. ING is sinds eind februari van 13 naar bijna 16 euro opgelopen. Echter de moneyflow van ING (die van de beursomzetten wordt afgeleid) is in die periode vlak gebleven. Dat geeft aan dat er tijdens de stijging geen nieuw geld in de markt kwam.

Technische Analyse ING 27 juni 2017

Nu ING is afgeketst op de weerstand 16 (koerstop van 24 juli 2015) komt het aandeel in moeilijkheden. Onlangs werd de stijgende trend verlaten waarmee ING aan kracht heeft verloren. De steun ligt rond 14,70 (gevormd op 16 maart).

Enkel indien ING er in slaagt om met een stijgende moneyflow boven 16 uit te stijgen, kan de opwaartse trend worden hervat en mag verdere koersstijging tegemoet worden gezien, mogelijk richting 20. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Instroom bij Cap Gemini

Cap Gemini behoort dit jaar tot de outperformers op de Parijse beurs. In de onderste helft van de grafiek hieronder is goed te zien dat de consolidatie, waar Cap Gemini zich thans in bevindt, wordt begeleid door stijgende Moneyflow. De oplopende moneyflow van Cap Gemini wijst er op dat er nog steeds nieuw geld in de markt komt.

De moneyflow-indicator geeft dus geen structurele kapitaalvlucht weer, dat is altijd een sterk teken. We gebruiken deze indicator ter controle van het technische beeld van Cap Gemini. Indien een eventuele stijging van de dit aandeel boven de weerstand 94,34 begeleid zou worden door een oplopende moneyflow, dan komen dit seinen voor Cap Gemini op groen te staan.

Bij een doorbraak wordt het aandeel weer interessant, gezien de sterke moneyflow is dit zeer waarschijnlijk. Na een uitbraak boven weerstand 94,34 wordt 115,82 het volgende opwaartse koersdoel. 

Technische Analyse Cap Gemini 27 juni 2017

Uitleg moneyflow

Onderstaande uitleg over de moneyflow, enigszins aangepast, heb ik ook gebruikt voor de educatieve bijdragen in de Week van de Technische Analyse.

De moneyflow kan verborgen koop- of verkoopdruk blootleggen. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop van een aandeel of index. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn. De belangrijkste signalen treden op indien de moneyflow divergeert ten opzichte van de koers.

De berekening van de moneyflow gaat als volgt: het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld en wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgetrokken.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 78
 2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
 3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Gerelateerd

Reacties

411 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 27 juni 2017 09:05
  zo oneelrijk dit, gisteren nog hosanna bijna en als kaartenhuis zakken al sinds 1400.
  Hak groene mat wil ik zien, zouden nog soppe de shorts.
  Bij mense hadden ze eral over van mij mag het zakke, voordoen of het zakt en alle weer erin getuint.
  De laatste lootjes wegen het zwaard als top gezet gaat worden, extra lang erover doen.
 2. Red Baron 27 juni 2017 09:05
  quote:

  Dagobert Dick schreef op 27 juni 2017 08:52:

  Goeie Môggel zonder Zôggel!
  Volgens mij duidt die foto boven.. Dat de Gekke Koeien ziekte weer is uitgebroken..

  Toevoeging:
  De Overheid is bang voor kinder casino's.. vandaar bij de Binckbank die Mini-futures op de Dow, S&P en Nasdak ;)

  Hahaha...

  Gisteren Groningers in opstand, Groninger bodembeweging c.q. aandacht voor de aardbevingen in Groningen. En nu uitbraak van de gekke koeien ziekte. Je zult bijna denken dat er een crisis uitbreekt.

  Goedemorgen trouwens.
 3. Disci 27 juni 2017 09:12
  quote:

  Alex XNL schreef op 27 juni 2017 08:38:

  Goedemorgen! Ik zag dat jullie mij gemist hadden :)

  Ik jullie ook hoor! :)
  Alex!
  Hij is niet dood, hij leeft!!
  (vrij naar Rob de Nijs. Of eigenlijk Lennaert Nijgh).

  Laat je wel even weten wanneer je weer een calletje doet. Kunnen mensen meeliften met je.
411 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 21 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links