Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De uitdagende obligatiemarkt

Fondsvergelijking Europese obligatiefondsen

Steeds meer beleggers beleggen passief. Dat wil zeggen: zij betalen een ultra lage fee om een index te volgen. Aangezien actieve fondsbeleggers meestal niet in staat zijn de markt te verslaan, is dat een prima keuze Het beleggen in indexfondsen is vooral populair bij aandelenbeleggers.

Bij obligatiebeleggers is dat veel minder het geval. Een belangrijke reden voor veel obligatiehouders om niet domweg een index te volgen is de samenstelling ervan. Probleem met obligatie-indices is namelijk dat de partijen met de hoogste schuld ook meteen de hoogste weging in een index hebben.

Dat zijn veelal de partijen die het meest risicovol zijn. Aangezien obligatiebeleggers van het risicomijdende soort zijn, laten zij de obligatie-indexfondsen (ETF’s) maar voor wat ze zijn.

Verkiezingen

Neem bijvoorbeeld de markt van Europese staatsobligaties. Volgens fondsenanalist Morningstar zijn obligaties uit Frankrijk en Italië goed voor bijna de helft van het totale Europese staatsobligatie-universum.

 • Duitse schuld maakt 18% van de markt uit
 • Nederlandse schuld: 5,2%

Italië heeft van Moody’s een BBB-rating, net als Spanje overigens, dat meer dan 12% van de Europese obligatie-index uitmaakt. Nederland en Duitsland, de beste jongetjes van de klas, hebben beide AAA, de hoogste kredietwaardigheid.

Met de huidige politieke onzekerheid is er nog meer voor te zeggen om voor een actief Europees obligatiefonds te gaan. De uitkomst van de verkiezingen in Nederland was gunstig, maar in mei zijn de Franse presidentsverkiezingen aan de beurt en eind september volgen de Duitse parlementsverkiezingen.

De kans is groot dat ook de Italianen dit jaar nog eens gaan stemmen. Voor de Europese Unie, en daarmee ook de Europese obligatiemarkt, zijn de verkiezingen van cruciaal belang. Een exit van Frankrijk of Italië overleeft de EU niet. Op de obligatiemarkt zal de keuze voor Le Pen waarschijnlijk tot een bloedbad lijden.

Redder in nood

Gelukkig is er nog de ECB als redder in nood. Mocht het allemaal fout gaan, dan is de kans groot dat de ECB extra actie onderneemt om de Europese rentes onder controle te houden. Dat de Europese rentes nog altijd zo laag liggen, is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het opkoopprogramma van de ECB.

Elke maand koopt de ECB voor 60 miljard aan Europese schuld op. Inmiddels staat op de balans van de ECB voor meer dan 1200 miljard aan staatsleningen. Voor de uiterst defensieve obligatiebelegger is het fijn dat ECB-voorzitter Draghi de wacht houdt.

Wie een deel van de portefeuille, of van de niet renderende spaarrekening, in kredietwaardige euro-obligaties omzet heeft de keuze uit een enorme hoeveelheid fondsen. Ik beperk me tot vier uit de eigen polder:

 1. ASN Duurzaam Obligatiefonds (ISIN: NL0000441244)
 2. Delta Lloyd Euro Credit Fund (ISIN: NL0000286482)
 3. Robeco All Strategy Euro Bonds (ISIN: LU0940005050)
 4. SNS Euro Obligatiefonds (ISIN: NL0010579090)

Fondsvergelijking

Afgezien van het duurzame obligatiefonds van ASN, dat alleen in euro-staatsobligaties handelt, beleggen de andere drie fondsen ook in bedrijfsobligaties. De portfoliomanager van het fonds van Delta Lloyd mag zelfs 20% van het fondsvermogen in niet-euro-obligaties steken.

Wat zijn de andere verschillen? Ik hou het simpel en kijk alleen naar de historische rendementen, de kosten en het risico.

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Obligatiefonds: 3,79%
 • Delta Lloyd Euro Credit Fund: 4,61%
 • Robeco All Strategy Euro Bonds: 3,85%
 • SNS Euro Obligatiefonds: 4,25%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

 • ASN Duurzaam Obligatiefonds: 3,99%
 • Delta Lloyd Euro Credit Fund: 4,26%
 • Robeco All Strategy Euro Bonds: 4,21%
 • SNS Euro Obligatiefonds: 4,39%

Rendement 1 jaar

 • ASN Duurzaam Obligatiefonds: -1,31%
 • Delta Lloyd Euro Credit Fund: 1,59%
 • Robeco All Strategy Euro Bonds: -0,84%
 • SNS Euro Obligatiefonds: -0,22%

Kosten

 • ASN Duurzaam Obligatiefonds: 0,55%
 • Delta Lloyd Euro Credit Fund: 0,40%
 • Robeco All Strategy Euro Bonds: 0,53%
 • SNS Euro Obligatiefonds: 0,35%

Risico (standaarddeviatie)

 • ASN Duurzaam Obligatiefonds: 4,46
 • Delta Lloyd Euro Credit Fund: 2,88
 • Robeco All Strategy Euro Bonds: 3,79
 • SNS Euro Obligatiefonds: 3,62%

Conclusies

Hoewel de verschillen tussen de vier obligatiefondsen niet al te groot zijn, steekt een fonds toch wel boven de andere uit. Het Delta Lloyd Euro Credit Fund heeft zowel op lange, middellange en korte termijn beter gerendeerd dan de andere drie.

Daarnaast is het fonds ook nog eens het minst risicovol en na het fonds van SNS ook nog eens de goedkoopste. Hulde!

Bron: Morningstar, peildatum: 31 maart 2017.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Rob Stallinga

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Meer over Rob Stallinga

Recente artikelen van Rob Stallinga

 1. mei '18 Buybacks krikken rendement wél op 1
 2. aug '17 Home sweet home 6
 3. jul '17 Het gevecht tussen oude en nieuwe energie 35

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 19,530
  +0,15% +0,030
 2. 27,700
  -0,04% -0,010
 3. 105,600
  -0,19% -0,200

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links